Λάρνακα: Το ψηφιδωτό με τους «12 άθλους του Ηρακλή» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Την εκτίμηση ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση στο θέμα της ανασκαφής του ψηφιδωτού που απεικονίζει τους 12 Αθλους του Ηρακλή που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, στην Οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.Unknown-1

Το ψηφιδωτό εντοπίστηκε στις αρχές Ιουλίου του 2013 κατά τη διάρκεια εργασιών για το Αποχετευτικό Σύστημα της Λάρνακας και το Τμήμα Αρχαιοτήτων που κλήθηκε στη περιοχή, προχώρησε σε ανασκαφή αποκαλύπτοντας το σπάνιας ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας έργο, που περιλαμβάνει ένα ρωμαϊκό δημόσιο λουτρό με μέρος του πατώματος να απεικονίζει τους 12 Αθλους του μυθικού ήρωα Ηρακλή.

Ωστόσο η αποκάλυψη του ψηφιδωτού παρουσίασε προβλήματα στη συνέχιση της ανασκαφής, αφού μεγάλο μέρος του βρισκόταν κάτω από παλιά ακατοίκητη και εγκαταλειμμένη οικία, η οποία θα έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Ο τότε Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης που επισκέφθηκε τη περιοχή ανακοίνωσε ότι είχε ληφθεί κυβερνητική απόφαση για να απαλλοτριωθεί δημοσία δαπάνη η κατοικία ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ανασκαφή προς εντοπισμό ολόκληρου του ψηφιδωτού.Unknown-3

Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες για απαλλοτρίωση της κατοικίας, το ψηφιδωτό σκεπάστηκε και αρκετά μεγάλο μέρος της Οδού Αγίου Νεοφύτου έκλεισε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, ζητώντας τη βοήθεια του Δημάρχου για επίλυση τους.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «αυτό που παρατηρείται είναι απαράδεκτο επειδή εδώ και 14 μήνες έπρεπε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση της εγκαταλελειμμένης οικίας, κάτι που δεν έγινε. Ο Δήμος προχώρησε σε γραπτά διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς για να δούμε πού βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση που λάβαμε είναι ότι «εκ παραδρομής» δεν προχώρησε η απαλλοτρίωση».

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε αντιληφθεί τι εννοούν οι αρμόδιοι με το «εκ παραδρομής» αλλά φαίνεται πως στην Κύπρο καλύπτουμε όλες τις ελλείψεις, αδυναμίες μας με τις λέξεις «εκ παραδρομής». Οι 12 Αθλοι του Ηρακλή που  απεικονίζονται στο ψηφιδωτό, θα γίνουν 13 με την γραφειοκρατία της Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού θα είναι άθλος να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα».Unknown-5 Unknown-4

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το πάθημα μας έγινε μάθημα και ότι η νέα διαδικασία με το νέο διάταγμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων που θα κοινοποιηθεί  στο Κτηματολόγιο, δεν θα καθυστερήσει και δεν θα διαπιστώσουμε πάλι σε ένα χρόνο ότι «εκ παραδρομής» δεν έχει προχωρήσει το θέμα».

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος «η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι εγκαταλειμμένη αλλά μια ζωντανή γειτονιά στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι στέλνουν κραυγές απόγνωσης αφού ακόμα και για τα πιο απλά καθημερινά πράγματα, όπως η μεταφορά σκουπιδιών, του ψωνίσματος, επίπλων ή και το κουβάλημα χόρτων από τους κήπους τους, είναι δύσκολα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετά μεγάλο μέρος του δρόμου έχει κλείσει και αναγκάζονται να σταθμεύουν τα οχήματα τους αρκετά μακριά».

Ανέφερε ακόμα ότι «η ζωή των κατοίκων της περιοχής έχει καταντήσει αφόρητη και η απάντηση «εκ παραδρομής» που δόθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων μας εξοργίζει, γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν την ποιότητα ζωής και τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που υπόκεινται εδώ και χρόνια σε αυτή τη ταλαιπωρία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή τη φορά οι διαδικασίες θα γίνουν όπως πρέπει. Δηλαδή να γίνει η απαλλοτρίωση της οικίας, αφού ένα μεγάλο μέρος του ψηφιδωτού είναι κάτω από το συγκεκριμένο σπίτι, τουλάχιστον για να αποφασιστεί τι ακριβώς θα γίνει με το έργο», σημειώνοντας πως «ο Δήμος Λάρνακας θέλει να παραμείνει το ψηφιδωτό στην αρχική του τοποθεσία, ώστε με τις κατάλληλες συνθήκες να το απολαμβάνει ο κόσμος».

Σε περίπτωση όμως συνέχισε «που δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα πρέπει να μετακινήσει το ψηφιδωτό, τότε και πάλι θα πρέπει να παραμείνει στη Λάρνακα. Ο Δήμος έχει πλάνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού κοντά υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, θα προχωρήσουμε με την ανασκαφή του λιμανιού του αρχαίου Κιτίου, άρχισε η απομάκρυνση των γηπέδων τένις από τη περιοχή και στόχος μας είναι να γίνει Αρχαιολογικός Χώρος που θα περιλαμβάνει το Μουσείο, το Μουσείο Εναέλιας Αρχαιολογίας, το αρχαίο λιμάνι και το ψηφιδωτό αφού η απόσταση είναι μόλις μερικά μέτρα».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «είχε συναντήσεις με την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις αλλά και να βρεθούν έστω προσωρινές λύσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων».