Ελένη Θεοχάρους προς ΕΕ: Στηρίξτε την Ελλάδα τώρα!

eleni_theocharous Η Ευρωβουλευτής   Ελένη Θεοχάρους δήλωσε σήμερα ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν στηρίξει τώρα την Ελλάδα, θα προκύψει κρίση και θα απειληθεί η ευρωζώνη.

Σε παρέμβασή της σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο για τα ζητήματα των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην ΕΕ, ενόψει του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Θεοχάρους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι, σε περίπτωση που οξυνθεί η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θα απειληθεί λόγω των αλληλεξαρτήσεων και η Κύπρος και ολόκληρη η ευρωζώνη, σε σημείο που μπορεί να τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα ανάπτυξης και οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Γκλοντ Γιούγκερ, η κα Θεοχάρους επεσήμανε ότι τα επενδυτικά σχέδια και η ανάπτυξη  θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίησή τους. Οι οικονομίες των κρατών μελών, παρατήρησε, είναι αλληλοεξαρτώμενες και πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες έχουν τεθεί σε μνημόνια και οι κοινωνίες τους είναι πολύ  ταλαιπωρημένες.

Ιδιωτικές επενδύσεις, τόνισε, δεν μπορεί να γίνουν χωρίς  πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και, ταυτοχρόνως, υπογράμμισε ότι οι ανισότητες που υπάρχουν, ως αποτέλεσμα απώλειας της εργασίας και των εισοδημάτων των πολιτών, δημιουργούν σοβαρά πολιτικά προβλήματα τα οποία είναι εμφανή σήμερα στην Ελλάδα. Η  Κύπρος, η  Ισπανία και η Πορτογαλία, είπε, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και διερωτήθηκε: Ποιος θα επενδύσει σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας;

Η κ. Θεοχάρους υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πολιτική κρίση και επανέρχεται το θέμα της εξόδου της από την ευρωζώνη, με επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες. Αυτό, πρόσθεσε, αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα και στα χρηματιστήρια, ενώ παρατήρησε ότι πολύ σοβαρός αντίκτυπος θα υπάρξει και στην Κύπρο η οποία βρίσκεται επίσης σε μνημόνιο και θα επηρεαστεί αρνητικά. Για το λόγο αυτό, τόνισε η κ. Θεοχάρους, η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί τώρα, διαφορετικά θα προκληθεί συστημικό πρόβλημα που θα απειλήσει να τινάξει το πρόγραμμα ανάπτυξης και την ευρωζώνη στον αέρα.