Τα κόμματα σχολιάζουν τις θέσεις του Προέδρου στο κυπριακό

Τις τοποθετήσεις τους για τις θεσεις που διατύπωσε χθες βραδυ στη διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία σχολίασαν σήμερα τα κόμματα .imagew-2.aspx

 

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος αναφέρει:

«Παρότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέτεινε τη σύγχυση και τον προβληματισμό με όσα είπε στη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη, εμείς θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα θετικά.

  • Κρατούμε τη θέση του ότι στόχος είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
  • Θεωρούμε βασικά σωστή την ανάλυση που κάνει για το περιεχόμενο του Πλαισίου Γκουτέρες.
  • Συμφωνούμε, επίσης, ότι αρμοδιότητες που αφορούν την ενότητα του λαού, της οικονομίας, του φυσικού πλούτου, την άμυνα και ασφάλεια δεν μπορούν να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες.

Από εκεί και πέρα, προκύπτει πληθώρα ζητημάτων και ερωτημάτων.
Ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία αποσκοπεί στο να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την απαίτηση για θετική ψήφο σε όλα τα ζητήματα. Όμως, ο ΓΓ στο Πλαίσιο του απορρίπτει αυτή την τ/κ θέση. Ανοίγοντας το θέμα, ο κίνδυνος, όπως παραδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, είναι να μην συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και συνακόλουθα να μην επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Για το επίμαχο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που θα αποκεντρωθούν, το μόνο που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι θα πάρει γνωματεύσεις από διεθνολόγους προτού αποφασίσει. Δηλαδή, άνοιξε το ζήτημα χωρίς καν να γνωρίζει αν υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να αποκεντρωθούν και ποιες είναι αυτές. Αφήνουμε κατά μέρος ότι μέχρι χθες, ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι η αποκέντρωση δεν έχει να κάνει με εκχώρηση αρμοδιοτήτων, αλλά με την αποτελεσματική συμμετοχή σε όργανα και θεσμούς.
Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ενώ από τη μια δέχεται την Τ/κ ψήφο στο Υπουργικό, την ίδια ώρα διερωτάται κατά πόσο θα βρεθεί Τ/Κ θετική ψήφος για τον EastMed.

  • Ο Πρόεδρος μήπως θέλει να επανανοίξει κι αυτό το ζήτημα;
  • Πιστεύει πραγματικά ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί ποτέ να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση;
  • Και θεωρεί ότι ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως ο EastMed δεν είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τους Τ/Κ;
  • Και, τελικά, πώς αυτό συνάδει με τις διαβεβαιώσεις του θέματα όπως η ΑΟΖ θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα;

Ο κ. Αναστασιάδης με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την ανάγκη καλής προετοιμασίας και ισχυρίζεται ότι αυτή του τη θέση την υιοθετεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος παρέλειψε αυτό που είπε ο ΓΓ για την αίσθηση του επείγοντος. Φυσιολογικά εγείρεται το ερώτημα: τι έκανε ο πρόεδρος στους δεκαπέντε μήνες περισυλλογής; Προφανώς τίποτα.
Εν κατακλείδι: συμμεριζόμαστε την επισήμανση του Προέδρου ότι θα ήταν παράφρων να απορρίψει το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

  • Πιστεύει, όμως, ειλικρινά ότι όλα όσα είπε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη εναρμονίζονται με όσα λέει ο ΓΓ στο Πλαίσιο του;
  • Πιστεύει ειλικρινά ότι τα όσα είπε εξυπηρετούν πραγματικά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;»

Το ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν.Παπαδόπουλος σημείωσε τα πο κάτω:

«Δυστυχώς, κανένα από τα ερωτήματα που το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε, με σημείωμα του στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν απάντησε συγκεκριμένα και ρητά ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δημοσιογραφική του διάσκεψη.
Ο ασαφής όρος της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» ακόμη δεν έχει επεξηγηθεί.
Όμως, ψες ο κ. Αναστασιάδης ξεκάθαρα ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο κυπριακό τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σε αυτή τη διαπίστωση συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όμως, τα αδιέξοδα στο κυπριακό δεν θα επιλυθούν με προτάσεις χειρότερες από τις ήδη υφιστάμενες αρνητικές προτάσεις.
Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει πως η λεγόμενη «αποτελεσματική συμμετοχή», (τα ΒΕΤΟ δηλαδή σε κάθε απόφαση) που επιζητεί η τουρκική πλευρά, θα αναιρεθεί με την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».
Εξακολουθούμε να αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκαθαρίσει την πρόταση του για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».
Αναμένουμε επίσης να ακούσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο κυπριακό για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.»

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων στην ανακοίνωση του σημειώνει τα πιο κάτω:

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό τι ακριβώς προτείνει για την λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Το μόνο που κατάφερε να μας εξηγήσει είναι ότι ακόμα και στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της εμμονής στο στόχο της έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε το ανεκτό της προσπάθειας συμβιβασμού με μια αδιάλλακτη τουρκική πλευρά. Έχει πλέον αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η βάση επί της οποίας επιδιώκεται η λύση του κυπριακού δεν μπορεί να οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα ακόμα, ενώ δεν αλλάζει ριζικά η στάση των Τούρκων.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, που δεν έχουν σχέση με την αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που θεωρεί πως έχει ενημερώσει επιφανειακά τον Κυπριακό λαό να τολμήσει να θέσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην κρίση του, μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Επί τούτου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 23/10/2018. Αυτή είναι η απάντησή μας στην πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για αδογμάτιστο και δημιουργικό διάλογο για τη συνδιαμόρφωση κοινών θέσεων.»