Ελλάδα:Πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις πρώην Υπουργούς Υγείας αποδίδει το πόρισμα για το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»

Στους επικεφαλής των κομμάτων δόθηκε το τμήμα του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, που αφορά τις ευθύνες για την ιδιωτικοποίηση και τον αναγκαστικό πλειστηριασμό του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», το 2014.imagew.aspx

Το πόρισμα, το οποίο συνετάχθη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014, αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους πρώην Υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ενώ παράλληλα εισηγείται την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση τέλεσης αδικημάτων «δια πράξεων ή παραλείψεων» εκ μέρους των κκ. Λοβέρδου και Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα δεν γίνεται λόγος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ωστόσο γίνεται ρητή αναφορά σε ανάγκη περαιτέρω «διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα» από τους κκ. Λοβέρδο και Γεωργιάδη.

Το πόρισμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα υπόλοιπα τρία ακόμα πορίσματα που αφορούν την αγορά αντιγριπικών εμβολίων, τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος για το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να υπεραμύνεται της πώλησης και της ιδιωτικοποίησης του Νοσοκομείου. Χαρακτηρίζοντας τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας «ως κοινούς απατεώνες», ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «επί της ουσίας, το Ερρίκος Ντυνάν πουλήθηκε επί ημερών μας στην Τράπεζα Πειραιώς με 115 εκατ. ευρώ, ενώ είχε 230 εκατ. ευρώ χρέη, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 40 εκατ., όσα ακριβώς χρωστούσαν, οι εργαζόμενοι εισέπραξαν όλα τα χρήματά τους, ήταν 3 χρόνια απλήρωτοι. Σβήστηκαν τα χρέη στους υπόλοιπους ιδιώτες και τώρα το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω του Ωνασείου ιδρύματος όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν στο ελληνικό δημόσιο με περίπου 70 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «φιάσκο» και «πολιτική μηχανορραφία», αναφέροντας ότι «η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών» στο πόρισμα επιβεβαιώνει ότι «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης».