Τα μέλη του Σ.Α. αναμένουν ενημέρωση από τις επαφές Λούτ στην Κύπρο

Δεν υιοθετήθηκε η θέση της Τουρκίας για χρονοδιάγραμμα

 


Πρόσκληση προς όλα τα μέρη «να εμπλακούν εποικοδομητικά με ανοιχτό και δημιουργικό τρόπο για την εξεύρεση της πορείας προς την διευθέτηση του κυπριακού, σε ευθυγράμμιση με τις εισηγήσεις της έκθεσης του ΓΓ και να προετοιμαστούν καλά για την πορεία προς τα εμπρός χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», απευθύνουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.imagew-4.aspx

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε νωρίτερα χθες από τη βοηθό γενική γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο, για την έκθεση καλών υπηρεσιών του Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές την προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, εκ μέρος των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βολιβιανός προεδρεύων του σώματος Sacha Sergio Llorentty Solíz,ανέφερε ότι τα μέλη του Συμβουλίου ευχαρίστησαν τον Γενικό Γραμματέα για την έκθεσή του στις 15 Οκτωβρίου 2018 και χαιρέτισαν την απόφασή του να ζητήσει από την Jane Holl Lute να συνεχίσει τις συζητήσεις με τα μέρη, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για την έναρξη μιας πιθανής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό.

«Επανέλαβαν τη σημασία μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την πεποίθησή τους ότι πολλά οφέλη θα προέκυπταν από αυτήν».

Ο πρόεδρος του Σ.Α. υπογράμμισε ότι τα μέλη «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιδιωκόμενη δέσμευση των μερών να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση και, εν προκειμένω, ενθαρρύνθηκαν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Λευκωσία στις 26 Οκτωβρίου 2018. Και ιδίως τη συμφωνία τους να ανοίξουν δύο σημεία διέλευσης στις 12 Νοεμβρίου. Κάλεσαν τους δύο ηγέτες να στηρίξουν αυτό το θετικό βήμα με περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης το συντομότερο δυνατό». Ενώ υπογραμμίζουν τη σημασία της εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως των γυναικών και της νεολαίας.

Ακόμη, τα μέλη του Σ.Α. επανέλαβαν την υποστήριξή τους για μια κυπριακής ηγεσίας διαδικασία «και επαναβεβαίωσαν τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια διευθέτηση, υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα ψηφίσματά του επί του θέματος».
Καταλήγοντας, ο προεδρεύων του Σ.Α. είπε πως τα μέλη του προσβλέπουν σε περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων της κας Λουτ με τα μέρη.

Μετά την ενημέρωση της κ.Ντικάρλο – η οποία δεν προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους – τα μέλη του Σ.Α. υπέβαλαν ερωτήσεις και έκαναν σύντομες τοποθετήσεις. Εκφράστηκε η ευχή από πολλά μέλη για την επιτυχία της αποστολής της κ. Λουτ στη Λευκωσία, ενώ τονίστηκε η σημασία των ΜΟΕ.

Το θέμα της επιτακτικότητας που έθετε ο ΓΓ στην έκθεσή του, απασχόλησε τις διαβουλεύσεις, με την κ. Ντικάρλο – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και απεριόριστος χρόνος. Το θέμα αυτό απασχόλησε και τις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία στο λεκτικό του κειμένου που διάβασε ο πρόεδρος του Σ.Α. Ενώ στο αρχικό κείμενο εκφραζόταν η συμφωνία των μελών του Σ.Α. με την επισήμανση της έκθεσης του ΓΓ ότι «το αμετάβλητο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό κι ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να ετοιμαστεί με αίσθηση επείγοντος», μετά από ρωσική διαφωνία αφαιρέθηκε η αναφορά στο στάτους κβο και αντί της αίσθησης του επείγοντος χρησιμοποιήθηκε ο όρος «χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Πάντως η Τουρκία προσπαθούσε έντονα τις τελευταίες μέρες να τεθεί πιο συγκεκριμένή αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

Ένα ακόμη θέμα που ακούστηκε στις  διαβουλεύσεις του Συμβουλίου ήταν αυτό των υδρογονανθράκων, για το οποίο τελικά μίλησε στη δευτερολογία της η Ντικάρλο. Πάντως το θέμα δεν συμπεριλήφθηκε στις δηλώσεις του προεδρεύοντα του Σ.Α., ενώ σύμφωνα με διπλωματική πηγή, θετική στάση τήρησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

 

Οι υδρογονάνθρακες

Στη διάρκεια των ανεπίσησων   διαβουλεύσεων των μελών το θέμα των υδρογονανθράκων εγέρθηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς, οι οποίοι σύμφωνα με διπλωμάτη – μέλος του Σ.Α. ενημέρωσαν για τις επικείμενες έρευνες της ΕΧΧΟΝ στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσαν ότι πρόκειται για ερευνητικές διεργασίες και όχι για εκμετάλλευση και δεν πρέπει αυτό να προκαλεί ανησυχίες ή έναυσμα για εντάσεις. Επισήμανε ακόμη την αμερικανική θέση ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της λύσης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε θετικό κλίμα κινήθηκε και η κ. ΝτιΚάρλο, που τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό στη δευτερολογία της.
Οι αναφορές στη δήλωση του προεδρεύοντα του Σ.Α. για τη βάση της λύσης και τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ήταν ένα από τα ζητήματα που επέμεινε η κυπριακή αντιπροσωπεία, στις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις ημέρες προ της συνεδρίασης του Σ.Α. Το αίτημα έγινε δεκτό και από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, που αναγνώρισαν ότι αν και δεν υπήρχε σχετική αναφορά του ΓΓ στην έκθεσή του, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. που θέτουν το πλαίσιο.
Το ζήτημα του «επείγοντος» που έθεσε στην έκθεσή του ο ΓΓ, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν τις ημέρες προ της συνεδρίας του Σ.Α., με την Τουρκία να ζητά επίμονα διατύπωση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως χρονοδιάγραμμα.
Στο αρχικό κείμενο που επρόκειτο να διαβάσει ο προεδρεύων του Σ.Α. εκφραζόταν η συμφωνία των μελών του Σ.Α. με την επισήμανση της έκθεσης του ΓΓ ότι «το αμετάβλητο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό κι ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να ετοιμαστεί με αίσθηση επείγοντος». Ωστόσο η Ρωσία διαφώνησε, για λόγους που σχετίζονται με τη στάση των δυτικών στα ψηφίσματα για τη Συρία και τελικά η αναφορά στο στάτους κβο και αντί της αίσθησης του επείγοντος χρησιμοποιήθηκε ο όρος «χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Περιορισμένες ήταν οι αναφορές στο Σ.Α. για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο και δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των δηλώσεων του προέδρου Σ.Α. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης, η Πολωνία εισηγήθηκε λεκτικό για την τελευταία παράγραφο, το οποίο συνέδεε την περαιτέρω ενημέρωση του Σ.Α. για τις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η πρόταση ωστόσο δεν έγινε δεκτή.