ΕΔΕΚ:Με την πρόταση του Προέδρου ανακυκλώνεται η ίδια αποτυχημένη διαδικασία


Η ΕΔΕΚ με νακοίνωση της σχολιάζει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδια σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν δίνει προοπτική προς τη θετική κατεύθυνση αλλά στην ουσία ανακυκλώνεται στην ίδια αποτυχημένη διαδικασία.imagew-3.aspx

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η μεταφορά περιθωριακών αρμοδιοτήτων στα συνιστώντα τμήματα όχι μόνο δεν δίνει προοπτική προς τη θετική κατεύθυνση αλλά στην ουσία ανακυκλώνεται στην ίδια αποτυχημένη διαδικασία
Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη ομοσπονδία εξακολουθεί να περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν μία μη δημοκρατική λύση και τα οποία έχουν σχέση με:
τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου,
τη θετική  ψήφο και το μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων,
τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου,
το θέμα της Γερουσίας,
τις βασικές αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης,
τον γεωγραφικό διαχωρισμό και την εγγύηση πλειοψηφίας πληθυσμού και ιδιοκτησίας, το πλέον δηλαδή ρατσιστικό σύστημα που υπάρχει.
Ως εκ τούτου η μεταφορά περιθωριακών αρμοδιοτήτων στα συνιστώντα τμήματα δεν αλλάζουν την ουσία της βάσης λύσης του κυπριακού που συζητάμε για τέσσερις περίπου δεκαετίας χωρίς αποτέλεσμα.
Στην ουσία η πρόταση το Προέδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν δίνει προοπτική προς τη θετική κατεύθυνση στην ουσία ανακυκλώνεται στην ίδια αποτυχημένη διαδικασία.
Όταν για τόσες δεκαετίες όχι μόνο δεν κατορθώσαμε ως Ελληνοκυπριακή πλευρά να επεξηγήσουμε την ΔΔΟ και να υπάρξει συμφωνία, αλλά αντίθετα η διαδικασία αυτή σταδιακά αναβάθμισε το κατοχικό καθεστώς και απάλλαξε πλήρως την Τουρκία από τις ευθύνες της (βλ. εκθέσεις ΓΓ) και σε ορισμένα επίπεδα υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι δυνατό να περιμένουμε ότι η συνέχιση αυτής ακριβώς της διαδικασίας μπορεί να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα;
Ενδεχόμενο κατάληξης υπάρχει μόνο εάν προσαρμοστούμε πλήρως στις τουρκικές απαιτήσεις. Εάν αυτός είναι ο στόχος οι θιασώτες και υποστηρικτές αυτής της διαδικασίας και αυτής της βάσης ας έχουν το θάρρος να το πουν δημόσια.»