Μεγαλειώδης πορεία στην Ουάσιγκτον κατά του ρατσισμού

Οι διαδηλωτές αξίωσαν  απονομομή δικαιοσύνης  για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών 

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ψες στην Ουάσιγκτον,  ζητώντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη μετά τους θανάτους αφροαμερικανών από πυρά λευκών αστυνομικών.Justice For All March in Washington D.C.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πάστορα Αλ Σάρπτον, ένθερμου υποστηρικτή των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με αίτημα “δικαιοσύνη για όλους”. Σε αυτήν μετείχαν τα μέλη των οικογενειών των Μάικλ Μπράουν, Ερικ Γκάρνερ και Ταμίρ Ράις, μαύρων που σκοτώθηκαν τα πυρά λευκών αστυνομικών τους τελευταίους μήνες. Οι θάνατοι αυτοί ξυπνούν το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ και πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα. Στη χθεσινή μετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους μαύροι.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η πορεία, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, κατευθύνθηκε στο Καπιτώλιο, έδρα του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, αποφασισμένοι και μαχητικοί, ορισμένοι ήρθαν από πολύ μακριά, φώναζαν: “δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη”. Ομιλητές διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στην εξέδρα και απευθύνονταν στον κόσμο.

“Καλούμε το Κονγκρέσο να ψηφίσει νόμο κατά του φυλετικού προφίλ. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε από εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο, θα μείνουμε μέχρι αυτό να επιτευχθεί”, δήλωσε η Λόρα Μέρφι, της Ενωσης προστασίας ατομικών ελευθεριών (ACLU).

Δεκάδες άνθρωποι ταξίδεψαν από το Φέργκιουσον, την πόλη του Μιζούρι, όπου ο Μάικλ Μπράουν έπεσε νεκρός τον Αύγουστο από πυρά λευκού αστυνομικού. “Είναι ωραίο, είμαστε μια οικογένεια, είμαστε ενωμένοι, θα πέσουμε ενωμένοι”, δήλωσε μια κοπέλα καθώς το πλήθος ύψωνε την γροθιά του. Η γυναίκα του Ερικ Γκάρνερ, ο οποίος είχε ακινητοποιηθεί στο έδαφος με λαβή στραγγαλισμού από αστυνομικό τον Ιούλιο, κατά βίαιη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη και πέθανε από ασφυξία, μίλησε επίσης: “Δεν βρίσκομαι εδώ μόνο εκεί για να μετέχω στην πορεία για τον Ερικ, αλλά για τις κόρες σας, τους γιους σας, τα ανίψια σας, τους γονείς σας”.

Τα πανό των διαδηλωτών έγραφαν: “Πραγματοποιούμε πορεία για να τερματίσουμε το ρατσιστικό προφίλ”, “Ο ρατσισμός είναι αρρώστια. Η επανάσταση είναι η λύση”, “Σταματήστε τους αστυνομικούς φονιάδες”, “Μην πυροβολείτε, είμαι λευκός”, “Οι ζωές των μαύρων μετρούν”. “Σε αυτή τη χώρα κρίνεστε από την εμφάνισή σας. Αλλά δεν είμαστε πλιατσικολόγοι, τζιχαντιστές ή εξτρεμιστές, είμαστε κανονικοί άνθρωποι”, δήλωσε ένας διαδηλωτής από τη Σομαλία, ο 32χρονος Αμερ Αμπουμπακάρ, κρατώντας μια πινακίδα με το σύνθημα: “Είμαι ο επόμενος;” που θα γίνω θύμα της αστυνομικής βίας. Πολλά πανό έγραφαν: “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, επαναλαμβάνοντας τα τελευταία λόγια του 43χρονου Γκάρνερ στο Στέιτεν `Αιλαντ της Νέας Υόρκης, πριν χάσει τις αισθήσεις του.

Παρούσες στην πορεία οι οικογένειες του 17χρονου μαύρου Τρέιβον Μάρτιν που έπεσε νεκρός τον Φεβρουάριο του 2012 στη Φλόριντα, του 12χρονου Ταμίρ Ράις που πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Κλίβελαντ στα τέλη Νοεμβρίου ενώ έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο, του 28χρονου Ακάι Γκάρλεϊ που σκοτώθηκε “από λάθος” λευκού αστυνομικού στα τέλη Νοεμβρίου στο Μπρούκλιν. Δύο επιτροπές ενόρκων αποφάσισαν να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος των αστυνομικών που εμπλέκονται στους θανάτους των Μάικλ Μπράουν και Ερικ Γκάρνερ, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.