Κόκκινες ραμμένες ιστορίες

 

Μια έκθεση όπου γίνεται το βιβλίο γυναίκα και η γυναίκα βιβλίο. Βιβλία που σηματοδοτούν την παρουσία της γυναίκας, το παρελθόν και το παρόν της κόπηκαν, Angela Evangelo invitationσχεδιάστηκαν και ράφτηκαν σε γυναικεία φορέματα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

 Η εικαστικός Αγγέλω Ευαγγέλου παρουσιάζει τη νέα της ατομική έκθεση με τίτλο «Κόκκινες ραμμένες ιστορίες» στο Γκαράζ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 19:00.

Στη νέα αυτή έκθεση της εικαστικού παρουσιάζονται γυναικεία φορέματα σε πραγματικό μέγεθος, φτιαγμένα το καθένα από ένα βιβλίο. Βιβλία-σταθμοί και σημεία αναφοράς ως προς την παρουσία και την αντιμετώπιση της γυναίκας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έργα φτιαγμένα από τα κατ’ εξοχήν μισογυνικά και ομοφοβικά αποσπάσματα της Βίβλου, από σελίδες από το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, την «Ιστορία της σεξουαλικότητας» του Μισέλ Φουκώ, την «Αναταραχή φύλου» της Τζούντιθ Μπάτλερ, από πρακτικά συνεδρίας της Κυπριακής Βουλής με θέμα την εμπορία προσώπων, από το ποίημα «Πηνελόπη» του Πάμπου Κουζάλη, ενώ ένα έργο είναι κατασκευασμένο με σερβιέτες.

Όλα τα έργα είναι ραμμένα με κόκκινη κλωστή, το αρχετυπικό χρώμα του αίματος αλλά και σύμβολο ζωής, της ραφής που επουλώνει το τραύμα. Οι γυναίκες μαθαίνουν να ζουν μέσα στο αίμα τους και κουβαλούν πολλά τραύματα της ιστορίας. Μέσα από την έκθεση αυτή η εικαστικός θέτει ερωτήματα και παροτρύνει: «Ας ψάξουμε να βρούμε τον δικό μας μισογυνισμό, τον ενσωματωμένο, που κουβαλά η κάθε μια μας. Οι κακοποιημένες εμείς, πόσο υιοθετήσαμε τον κακοποιητή; Πόσο περιοριστήκαμε και πόσο ακρωτηριαστήκαμε όλες και όλοι στο ασφυκτικό δίπολο άντρας/γυναίκα; Εγκλωβισμένες/οι στις δοθείσες, επιβεβλημένες ταυτότητες»;

Επιμέλεια έκθεσης:  Έλενα Παρούτη

Η έκθεση στηρίζεται από την Πρωτοβουλία WICZ (Women In Conflict Zones).

Διάρκεια: 19-27 Οκτωβρίου 2018

 

Ο χώρος τέχνης Γκαράζ βρίσκεται στην οδό Αμμοχώστου 16, στην εντός των τειχών Λευκωσία, δρόμος απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:Δευτέρα-Σάββατο: πρωινά 10:30-12:00 και απογεύματα 5:30- 8:00.

 

Πληροφορίες:

99535329 / angela.evangelo@yahoo.com