Eρτούγ:Διαστρέβλωσαν τη δήλωση Τσαβούσογλου

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οσμάν Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι ο ελληνοκυπριακός Τύπος διαστρέβλωσε τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.d3bba169257975f665edf75ae69c9fe3

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του ο κ. Ερτούγ είπε ότι ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε προηγούμενη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι “εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι έτοιμος, μπορούμε μαζί να πάμε πρώτα στο νότο και μετά στο βορά για να δημιουργήσουμε την ειρήνη.”

Ανέφερε ακόμα ότι ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την έκκληση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών σαν χειρονομία καλής θέλησης, ωστόσο – όπως υποστήριξε – ο ε/κ Τύπος απέδωσε τη δήλωση αυτή διαφορετικά.

Εξάλλου σε άλλες δηλώσεις του ο Ερτουγ κατηγόρησε την  ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να συνομιλήσει απευθείας με την Τουρκία, μη λαμβάνοντας υπόψη την τουρκοκυπριακή πλευρά και απαιτώντας από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο κ. Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι “ο Ελληνοκύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαδώσει στη διεθνή κοινότητα την ψευδαίσθηση ότι είναι το μόνο κυρίαρχο κράτος στο νησί”.

Χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν σέβεται την «ίση κυριαρχία και πολιτική ισότητα» και δρα ως το μόνο κυρίαρχο κράτος σε σχέση με το φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Αναφέροντας ότι η τ/κ πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ότι αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα να πείσει την ε/κ πλευρά να επιστρέψει στις συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.