H Λευκωσία απορρίπτει θέμα τετραμερούς συνάντησης

Ούτε συζητά επαφές των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας “στο νότο και στο βορρά”.

Για τη Λευκωσία δεν τίθεται θέμα τετραμερούς συνάντησης και δεν συζητά οτιδήποτε για επαφές των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας “στο νότο και στο βορρά”. Την απάντηση αυτή έδωσε ο   Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκο Χριστοδουλίδη ύστερα από νεότερη ενημέρωση για την πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ε ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ Μ   ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

`Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Άγκυρα, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ διευκρίνισαν πως η πρόταση Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο για επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε στο πλαίσιο παλαιότερης δήλωσης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για επίσκεψη των δύο Πρωθυπουργών «πρώτα στο νότο και μετά στο βορρά».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόταση που έγινε τώρα από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιλαμβάνει επίσκεψη των δύο Υπουργών «στο νότο και στη συνέχεια στο βορρά» έπειτα από την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο. Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν συζητήθηκε, όπως αναφέρθηκε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε  ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

“Δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες συναντήσεις και εξάλλου ούτε και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση, αυτές είναι κινήσεις και δηλώσεις εκ του πονηρού, απορρίπτουμε αυτή την πρόταση”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα για να του ευχηθεί `καλή ανάρρωση` εκ μέρους του ιδίου, του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ανέφερε μάλιστα στον Πρόεδρο ότι συζήτησαν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να έρθουν στο νησί, όμως δεν έγινε καμία αναφορά σε συνάντηση με `Ερογλου ούτε και σε «βορρά και νότο«.

Ενα ναι και ένα όχι σε ελάχιστες ώρες

Να σημειώσουμε πως νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  είχε  δηλωσει πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω των νομίμων σημείων εισόδου και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οπως μεταδόθηκε νωρίτερα ο Τσαβούσογλου  είχε καλέσει το Βενιζέλο να επισκεφθούν από κοινού τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όταν αυτός επιστρέψει στη Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα από τα βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης και τη συνέχιση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «καλή ιδέα» την πρόταση.

Ο κ. Βενιζέλος είχε θέσει στον κ. Τσαβούσογλου το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός από τα χωρικά ύδατα στα οποία είναι καθορισμένη και η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του σκάφους πολύ κοντά στις ακτές της Κύπρου «αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τσαβούσογλου:Προσωπικός μου φίλος ο Αναστασιάδης

Προσωπικός φίλος του είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους στην Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος που εκτιμά και σέβεται. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν πως θα φέρουν και πάλι το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις εργασίες γεώτρησης προστατεύοντας τα δικαιώματα και των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την επίσκεψή του στο Σπίτι του Ατατούρκ και το Τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, ο Τούρκος Υπουργός είπε συγκεκριμένα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι προσωπικός του φίλος. «Και κατά τις επισκέψεις που έκανα στο νησί είχα μακροσκελείς συζητήσεις μαζί του. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι. Όμως εκείνο που είναι σημαντικό είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. Είναι το να φθάσουμε σε μια μόνιμη λύση και να σταματήσουμε τις ανούσιες συζητήσεις. Κάναμε μια τέτοια πρόταση. Περιμένουμε την απάντηση από την ελληνική πλευρά. Όσον αφορά το βήμα για την αύξηση της εμπιστοσύνης να μεταβούμε μαζί στο νησί και να υποστηρίξουμε ως δύο εγγυήτριες χώρες την διαδικασία για τη λύση στο νησί και να την παροτρύνουμε», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του αξιολόγησαν ότι θα πρέπει οι προτάσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα (στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας) να παρακολουθούνται από τους δύο συντονιστές Υπουργούς. «Επίσης μιλήσαμε για το πως θα φέρουμε και πάλι το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το πως θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις εργασίες γεώτρησης προστατεύοντας τα δικαιώματα και των δύο πλευρών», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι κατά την συζήτηση ήρθε στην ημερήσια διάταξη και η έκκληση που είχε κάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και είχε πει «εάν ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να πάμε μαζί πρώτα στον νότο και στην συνέχεια στον βορρά και να ιδρύσουμε μαζί την ειρήνη». «Όταν ο αξιότιμος Πρωθυπουργός μας ασκούσε καθήκοντα ΥΠΕΞ είχε πει τότε οι διαπραγματευτές, πραγματοποιώντας χιαστές επισκέψεις, να γίνουν δεκτοί από τους Υπουργούς. Αυτό είναι προσέγγιση μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, σύγχρονης και δημοκρατικής. Κι εγώ είπα στον αγαπητό μου φίλο Βενιζέλο `πότε πάμε στο νησί;» Πρώτα να πάμε εμείς ως Υπουργοί. Και μάλιστα να επισκεφθούμε τον Αναστασιάδη ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείριση καρδιάς στις ΗΠΑ και να του πούμε περαστικά».