Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους επεξήγησε τις διάφορες φάσεις του Κυπριακού μετά το 1974 και ανέλυσε τις προοπτικές διάσπασης του αδιεξόδου στην παρούσα DSC_8642φάση. Αφού αρχικά αξιολόγησε το ιστορικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες δεκαετίες, στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα αίτια κατάρρευσης στο Κράνς Μοντάνα. Επεσήμανε πως ακόμα και αν η Τουρκία είχε αποδεχτεί τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς στα θέματα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς εκκρεμεί η διευθέτηση κι άλλων εξ ίσου σημαντικών ζητημάτων, όπως η διακυβέρνηση, οι περιουσίες, το εδαφικό, οι έποικοι και η οικονομία.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζή και Χριστόφια-Ταλάτ και στις επιπρόσθετες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά το 2008. Υπογράμμισε επίσης ότι τυχόν εφαρμογή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση το τι συζητείται, θα επιδεινώσει το statusquo. Αναφέρθηκε επίσης στην άτυπη συζήτηση λύσης δύο κρατών εντός της ΕΕ ή/και συνομοσπονδίας καθώς και στο υφιστάμενο statusquoκαι τις προεκτάσεις του. Παράλληλα, μίλησε και για τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στάση της Τουρκίας και τις δυσκολίες συνολικήςεφαρμογής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα.

Ο Καθηγητής Θεοφάνους υπέδειξε πως καμία απόφαση δεν μπορούν να πάρουν από μόνοι τους οι Τουρκοκύπριοι δίχως την έγκριση της Άγκυρας, ενώ υπενθυμίζοντας πως η διαδικασία του διαλόγου συνεχίζεται για πολλά χρόνια αναρωτήθηκε «τι άλλο απομένει για να εξετασθεί;». Καταλήγοντας υπογράμμισε τη σημασία μιας εξελικτικής προσέγγισης όπως την είχε αναπτύξει με συνεργάτες του από το 2016, η οποία έκτοτε επικαιροποιήται. Η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιντο Σύνταγμα του 1960, το οποίο απαραιτήτως θα αναθεωρηθεί.  Την εκδήλωση συντόνισε η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου, κ.Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.