Ιράν:24 νεκροί μετά από επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση

Συναγερμός σήμανε στο Ιράν μετά την επίθεση αγνώστων με στόχο στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ στα νοτιοδυτικά  της χώρας. To Al-Arabiya μεταδίδει πως ο Ιρανός imagew-1.aspx DnrY76MW4AA0pVa 20 πρόεδρος Χ.Ρουχανί ήταν στην εξέδρα των επισήμων και παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση ενώ τονίζει πως οργανώθηκε επιχείρηση διαφυγής του μόλις ξέσπασε η επίθεση.

Οι Ιρανοί αναφέρουν πως οι δράστες προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση ανήλθε σε 24, ενώ οι τραυματίες είναι 53, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων που δεν είναι στρατιώτες, περιλαμβανομένων γυναικόπαιδων, που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση”, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμη επίσημη πηγή.

Δεν εποκλείεται στόχος των τρομοκρατών  να ήταν τελικά ο Χ.Ρουχανί.

 

Λίγο αργότερα, η Τεχεράνη κατηγόρησε «ένα ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ για την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ .

«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (…) Το Ιράν θεωρεί τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών», τόνισε.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο ISIS αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Αρχικά οι Ιρανοί μετέδωσαν πως πρόκειται για «ενόπλους Τακιφίρι», όρος που χρησιμοποιείται στη χώρα για την περιγραφή του «ISIS».

Λίγο αργότερα τόνισαν πως οι άγνωστοι ανήκαν στην τρομοκρατική οργάνωση “al-Ahvazieh” .

Ανώνυμος εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε Άραβες εθνικιστές για την επίθεση, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το Isna.

«Χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας», πρόσθεσε.

“4 ή 5 τρομοκράτες” έχουν σκοτωθεί αναφέρουν πηγές ασφαλείας του Ιράν.

Η επίθεση σημειώνεται στην επέτειο της λήξης του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA οι δράστες φορούσαν στρατιωτικές στολές και η επίθεση που ξεκίνησε αρκετά λεπτά μετά την έναρξη της παρέλασης, διήρκησε περίπου δέκα λεπτά.

 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 53.

Σύμφωνα με το Amaq. το πρακτορείο ειδήσεων του ΙΚ  μετέδωσε ότι μαχητές του πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά η οργάνωση δεν έχει δώσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτόν.

Τους αριθμούς νεκρών και τραυματιών ανακοίνωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων που δεν είναι στρατιώτες, περιλαμβανομένων γυναικόπαιδων, που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση”, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμη επίσημη πηγή.

 

Ρουχανί:Οι ΗΠΑ θα πάθουν τα ίδια με τον Σαντάμ Χουσείν

Εν τω μεταξύ , ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αναφερόμενος στους πυραύλους που αναπτύσσει η χώρα του και οι οποίοι προκαλούν ανησυχία στη Δύση,τόνισε ότι το  Ιράν θα αυξάνει «μέρα με την ημέρα τις αμυντικές του ικανότητες».2514778

«Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τις αμυντικές μας ικανότητες (…) θα τις αυξάνουμε μέρα με την ημέρα», τόνισε σε ομιλία του πριν την έναρξη στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη με την ευκαιρίας της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

«Το γεγονός ότι σας προκαλούν θυμό οι πύραυλοί μας αποδεικνύει ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα», πρόσθεσε ο Ροχανί, «χάρη στα όσα δηλώσατε, γνωρίζουμε πλέον την αξία των πυραύλων μας».

Στην ομιλία του ο Ιρανός πρόεδρος συνέκρινε την κατάσταση που επικρατούσε το 1980 με τη σημερινή.

Όπως ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν έσκισε τη συμφωνία του 1975 που καθόριζε τα σύνορα μεταξύ της χώρας του και του Ιράν προκαλώντας το ξέσπασμα του οκταετούς πολέμου, έτσι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να ξεκινήσει «έναν ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της Τεχεράνης, επεσήμανε ο Ροχανί.

Αναφερόμενος στην αποτυχία του σχεδίου του Χουσέιν εναντίον του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε ότι «το ίδιο θα συμβεί στον Τραμπ. Η Αμερική θα έχει την ίδια τύχη με τον Σαντάμ Χουσέιν».