Τρεις αστυνομικοί ύποπτοι για σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών

Χειροπέδες σε πέντε πρόσωπα πέρασε η Αστυνομία τα ξημερώματα της Τρίτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η όλη επιχείρηση έγινε για υπόθεση εμπορίας προσώπων. Ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες περιλαμβάνονται τρεις αστυνομικοί. Ένας εκ των τριών είναιimagew-4.aspx ο οδηγός του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος μετατέθηκε πρόσφατα. Οι δυο άλλοι υπηρετούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία την 1η Αυγούστου προχώρησε σε έρευνα σε υποστατικό στη Λευκωσία, μετά από αξιολόγηση σχετικής πληροφορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών.

Οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είναι αστυνομικοί. Δυο από τους τρεις αστυνομικούς υπηρετούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και οι ηλικίες (των αστυνομικών) είναι 38, 41 και 31 ετών. Μαζί με τους 3, συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Και οι πέντε οδηγήθηκαν σήμερα  ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο αύριο αναμένεται να εκδόσει  διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησης τους.Η υπόθεση που αφορά, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, πράξεις συμμετοχής σε αδικήματα διαφθοράς, εμπορίας ενηλίκων προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση εγκληματικών δραστηριοτήτων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενηλίκων προσώπων, δεκασμό δημοσίου λειτουργού, κατάχρησης εξουσίας και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος,  διαπράχθηκαν μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου του 2017 και Αυγούστου του 2018 στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου, οι πέντε γυναίκες ήρθαν να εργαστούν χωρίς άδεια στην μπιραρία, αφού συνεννοήθηκαν τηλεφωνικώς με τον 1ο ύποπτο, ο οποίος είναι αφεντικό στην μπιραρία. Ο ύποπτος στις πλείστες των περιπτώσεων τούς πλήρωσε τα εισιτήρια, με την προϋπόθεση ότι θα ξεπλήρωναν, αφού θα άρχιζαν τη δουλειά στην μπιραρία.

Στην μπιραρία θα έκαναν κονσομασιόν, όπως αναφέρθηκε εντός Δικαστηρίου (κατά τη διάρκεια αιτήματος έκδοσης 8ήμερου διατάγματος προσωποκράτησης των υπόπτων, η οποία διήρκεσε 4 και πλέον ώρες) και θα λάμβαναν κέρδη από τα ποτά που θα έπιναν μαζί τους οι πελάτες.

Ο μισθός τους ήταν 30 ευρώ ανά βράδυ και σε περίπτωση που πελάτης τις κερνούσε ποτό, θα έπαιρναν 3 ευρώ προμήθεια. Για     6 ποτά ή σαμπάνια η προμήθεια ήταν 100 ευρώ στην μπιραρία και είχε το δικαίωμα ο πελάτης να πάρει εκτός μπιραρίας την κοπέλα, αν το επιθυμούσε και η ίδια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ύποπτος προσπαθούσε να τις πείσει να βγουν εκτός μπιραρίας με πελάτες. Όλες διέμεναν σε χώρο που συγκοινωνεί εσωτερικά με την μπιραρία και κατέβαλλαν ποσό ύψους 35 ευρώ η καθεμιά, κάθε βδομάδα.

Ο ύποπτος τούς έβαζε πρόστιμο προς «συμμόρφωση», αν δηλαδή μιλούσαν στο κινητό τους και αν είχαν αναμμένο κλιματιστικό. Η έξοδός τους από το διαμέρισμα όταν δεν δούλευαν απαγορευόταν, αν προηγουμένως δεν ενημέρωναν. Τις απειλούσε, μάλιστα, ότι αν εγκαταλείψουν την μπιραρία για να εργαστούν αλλού, θα τις απέλαυνε από την Κύπρο.

Οι έλεγχοι από την Αστυνομία ήταν γνωστοί στον ύποπτο, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται εκεί κάθε φορά που γινόταν έλεγχος από την Αστυνομία. Η εμπλοκή των αστυνομικών ουσιαστικά εντοπίζεται στους ελέγχους που έκαναν κατά την άφιξη των γυναικών, αφού οι τελευταίες πήγαιναν «συνεννοημένες» σε συγκεκριμένα παραθυράκια για έλεγχο, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονταν οι εν λόγω αστυνομικοί.

Μετά από εξετάσεις στο Μηχανογραφημένο Σύστημα Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι ο λειτουργός ελέγχου που προέβη στον διαβατηριακό έλεγχο στις δυο κοπέλες ήταν ο τρίτος ύποπτος, ο οποίος τότε υπηρετούσε στην ΥΑΜ. Ο τέταρτος ύποπτος επίσης υπηρετούσε στην ΥΑΜ και ήταν αυτός που έκανε τον έλεγχο διαβατηρίου σε μια από τις κοπέλες, η οποία προηγουμένως είχε λάβει οδηγίες σε ποιο παράθυρο ελέγχου να πάει για έλεγχο όταν θα ερχόταν στο Αεροδρόμιο.

Στις 6 Αυγούστου, η Υπηρεσία Ελέγχου της Αστυνομίας έλαβε πληροφορία ότι ο πέμπτος ύποπτος βοηθά επί πληρωμή αλλοδαπές γυναίκες, με σκοπό την είσοδο και την παραμονή τους στο έδαφος της ΚΔ και λαμβάνει από αυτές 150 ευρώ. Μετά από σχετικό έλεγχο, διαφάνηκε ότι ο τρίτος ύποπτος ήταν ο λειτουργός ελέγχου που προέβη σε διαφορετικές περιπτώσεις στον έλεγχο διαβατηρίων σε τέσσερις κοπέλες που δούλευαν στην μπιραρία. Ο τέταρτος ύποπτος, επίσης, ήταν λειτουργός ελέγχου και έκανε έλεγχο διαβατηρίων σε τρεις από τις κοπέλες που δούλευαν ή θεάθηκαν στην μπιραρία.

Μια κοπέλα εντοπίστηκε από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και ήταν αυτή που ξετύλιξε ουσιαστικά το κουβάρι και οδήγησε στις υπόλοιπες. Οι έρευνες της Αστυνομίας θα συνεχιστούν και σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, άρση τηλεφωνικού απορρήτου, αναγνωριστικές παρατάξεις, καταθέσεις, δεδομένα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Οι αναγνωριστικές παρατάξεις θα είναι συνολικά 5 διαφορετικές διαδικασίες, στις οποίες θα πρέπει να λάβουν μέρος σε κάθε μια από αυτές 6 πρόσωπα με σχετική ομοιότητα προς τους υπόπτους. Η διαδικασία, με βάση τα πιο πάνω, είναι χρονοβόρα, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης.

Θα γίνει, επίσης, μελέτη και παραλαβή δεδομένων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων.

Αύριο το πρωί το Δικαστήριο θ’ ανακοινώσει την απόφασή του, στο αίτημα της Αστυνομίας για 8ήμερη προσωποκράτηση των υπόπτων. Αύριο, επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί κατά πόσο θα τεθούν διαδικασίες διαθεσιμότητας των υπόπτων αστυνομικών.