Ο Ερντογάν αρνείται να συναντηθεί με τον Τραμπ

Ενδεικτικό των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας είναι και η δήλωση του Τούρκου Προέδρου  Ρ.Τ.Ερντογάν δηλωσε σήμερα πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο  στη Νέα Υόρκη. Ο Ερντογάν αναμενεται να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας  προκειμένου να κανονίσει την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.2491092

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ξεκινά σήμερα — για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας του — διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, κι έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο Μάας θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η διήμερη επίσκεψη του Μάας έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της επίσκεψης του Ερντογάν στη Γερμανία (28η-29η Σεπτεμβρίου).

Η Άγκυρα θέλει να εξασφαλίσει πολιτική — και πιθανόν οικονομική — στήριξη από το Βερολίνο.

Την Πέμπτη, οι Μάας και Τσαβούσογλου σχεδιάζουν να παραστούν στην τελετή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε μια γερμανική σχολή που εορτάζει φέτος 150 χρόνια λειτουργίας.

Ο Μάας τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η διμερής σχέση με την Τουρκία θα μπορέσει να εξομαλυνθεί μόνο αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι γερμανοί πολίτες που παραμένουν έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές. Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις διαταράχθηκαν μεταξύ άλλων εξαιτίας σειράς συλλήψεων Γερμανών μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και εν μέσω του κύματος εκκαθαρίσεων και συλλήψεων που ακολούθησε.

Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν ότι τα προβλήματα μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και η ένταση παραμένει, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει μια νέα περίοδος στις γερμανοτουρκικές σχέσεις στην οποία τα προβλήματα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Unknown-3

Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χέικο Μάας.

Η άφιξη Μαάς έχει επίσης στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών γι αυτό και έχουν κάποιες προσδοκίες από την τουρκική κυβέρνηση.

Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα με το Βερολίνο στις επαφές τους συμφώνησαν να τερματιστούν οι αναφορές σε ‘ναζιστές’ και οι διαφορές να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

Επίσης, η Γερμανία ζητά να αφεθούν ελεύθεροι επτά πολίτες της, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτό φαίνεται να είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα για τη γερμανική πλευρά.

Ο Χέικο Μαάς ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ του 2013-2018 αναμένεται να θέσει τις ανησυχίες του στην Άγκυρα για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ελευθερία έκφρασης. Στα θέματα της οικονομίας, επισημαίνεται ότι η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας. Επιπλέον πάνω από εφτά χιλιάδες γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι Γερμανοί επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική αστάθεια στην Τουρκία, ενώ στη Γερμανία συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία αν και η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια εργασία.

Οικονομικοί κύκλοι στη Γερμανία θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία οφείλεται στις λανθασμένες οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια πιθανή οικονομική συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Άγκυρα προχωρήσει σε βήματα μιας περιεκτικής διαδικασίας μεταρρυθμίσεων.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 21 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που το Βερολίνο αντικρίζει θετικά την έναρξη διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε η Τουρκία για να αναζωογονήσει την ενταξιακή της πορεία, αναμένει να δει ουσιαστικά βήματα και οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας θα ξεκινήσουν μόνο όταν μπει η Τουρκία σε περίοδο εκδημοκρατισμού. Τ

έλος το προσφυγικό εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μέρκελ και της Τουρκίας και αναζητά πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία έπειτα από τις νέες εξελίξεις στο Ίντλιμπ και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από την συριακή αυτή πόλη προς την Τουρκία και στη συνέχεια την Ευρώπη.

Eρντογάν: Δεν θα δω Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερούν την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας που προνοεί την απόσυρση των στρατευμάτων της κουρδικής οργάνωσης YPG από την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών λόγω των εν εξελίξει διαφορών που έχουν μεταξύ τους.

“Η δουλειά καθυστερεί. Πρέπει να το δούμε αυτό το γεγονός. Δεν είμαστε σε ιδανικό σημείο. Η συμφωνία στην οποία φτάσαμε δεν εφαρμόζεται προς την ορθή κατεύθυνση”, ανέφερε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επιστροφής του από το Κιργιστάν.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Τσαβούσογλου και Πομπέο στις 4 Ιουνίου, που προέβλεπε τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων του YPG το οποίο η Άγκυρα θεωρεί παράρτημα του PKK. Όπως επίσης και τις κοινές περιπολίες από τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα της περιοχής του Μανμπίτζ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλτ Τραμπ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν απάντησε ότι η κράτηση του Αμερικανού Πάστορα Άντριου Μπράνσον συνεχίζεται και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υλοποιήσει οποιεσδήποτε παράνομες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για απελευθέρωση του πάστορα. Στο ίδιο πνεύμα υπερασπίστηκε και τα όσα συμβαίνουν με την τράπεζα Halkbank και τον αναπληρωτή διευθυντή της διερωτούμενος τι έκανε λάθος.

“Όχι δεν θα ζητήσω συνάντηση”, ανέφερε καταλήγοντας στο αρχικό ερώτημα.