Ανοικτό παράθυρο διαλόγου αφήνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο το απόγευμα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, ενώ δηλώνουν ότι αφήνουν ανοικτό παράθυρο για διάλογο.imagew.aspx

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, τα μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα συγκεντρωθούν μπροστά από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ και ακολούθως θα πορευτούν προς το Προεδρικό με το σύνθημα, το οποίο θα αναγράφεται και στις φανέλες τους, «Όχι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε ότι η πορεία διαμαρτυρίας από τα μηνύματα που λαμβάνουν από ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο θα είναι μαζικότατη.

«Εκείνο, όμως, που θα διαβεβαιώσουμε και νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό το θέμα, θα είναι μια ειρηνικότατη πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία το διακύβευμα καλύπτεται από τρίπτυχο. Δημοκρατικός διάλογος στην εκπαίδευση και ακριβώς ο εκπαιδευτικός κόσμος θα διαμαρτυρηθεί για την καταστρατήγηση του θεσμικού διαλόγου, ενός διαλόγου ο οποίος επί σειρά ετών διασφάλιζε την ειρήνη σε ό,τι αφορούσε τα εργασιακά θέματα,” είπε.

Το δεύτερο, συνέχισε, “έχει να κάνει με την ποιότητα της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο. Μια ποιότητα η οποία πλήττεται εάν το δημόσιο σχολείο αντιμετωπιστεί με καθαρά οικονομίστικες πολιτικές, εάν το σχολείο αντιμετωπιστεί με λογιστικές πράξεις και εάν το σχολείο αντιμετωπιστεί με όλα αυτά που ακούμε το τελευταίο διάστημα, τα οποία πραγματικά πλήττουν την ποιότητα στο δημόσιο σχολείο. Δεν μιλάμε για απαλλαγές. Είναι ένας όρος ο οποίος κακώς χρησιμοποιείται. Μιλάμε για εξωδιδακτικό έργο. Εξωδιδακτικό έργο γίνεται ακόμη και την ώρα του διαλείμματος. Μάλιστα η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μπορούμε να πούμε ότι εκείνη την ώρα βρίσκεται στην κορύφωση της».

«Το τρίτο αναφέρεται στο σεβασμό της αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού που το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, και είναι ζημιά για το δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από επώνυμους και ανώνυμους και αδίκως έχει πληγεί και βεβαίως στην εκτίμηση στο σημαντικό και πολυδιάστατο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία,” ανέφερε.

Το τρίπτυχο αυτό, συνέχισε, θεωρούμε ότι καλύπτει όλους μας, όλους όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά για το δημόσιο σχολείο. “Είναι γι’ αυτό που εμείς καλούμε στην αυριανή πορεία διαμαρτυρίας ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο, ολόκληρη την κοινωνία και τον καθένα ξεχωριστά ο οποίος συμμερίζεται τις βασικές αρχές τις οποίες αναφέραμε στο τρίπτυχο, να πορευτεί μαζί μας, ακριβώς για να διατρανώσουμε αυτά τα οποία έχουμε αναφέρει προηγουμένως», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι έξω από το Προεδρικό θα στηθεί εξέδρα όπου θα γίνουν ομιλίες από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Καλούμε όλη την κυπριακή κοινωνία, όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο να πορευτεί μαζί μας σε μια προσπάθεια να διασώσουμε το δημόσιο σχολείο, να στηρίξουμε, να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σχολείο και να διασφαλίσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

ΟΕΛΜΕΚ
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους είπε ότι θα αγγίξει το θέμα του κατά πόσο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνδιαμόρφωσαν και άρα όφειλαν να αποδεχτούν την πρόταση η οποία τέθηκε μπροστά τους μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα πω όσα πρέπει να πω σκεπτόμενος ότι πρέπει να υπάρξει και επόμενη μέρα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι στο Προεδρικό τους παρουσιάστηκε μια πρόταση η οποία στηριζόταν σε τρία σημεία.

Η πρόταση, είπε, ήταν στηριγμένη πάνω στα μέτρα που εμείς ζητήσαμε να αποσυρθούν. Άρα, συνέχισε, “οι τροποποιήσεις έγιναν πάνω στα μέτρα, δεν αποσύρθηκαν τα μέτρα όπως ήταν το δικό μας αίτημα με στόχο πάντοτε να βρεθεί μια λύση ανάγκης, ούτως ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά και στη συνέχεια να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα, εάν και εφόσον μιλούμε και έχουμε την διάθεση για πραγματικό εξορθολογισμό και όχι για ένα εξορθολογισμό ο οποίος θα είναι τυπικός και επιφανειακός και με μια λογική οικονομίστικη. Θα είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να μπούμε σε ένα τέτοιο διάλογο για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Άρα, λοιπόν, βρήκαμε μπροστά μας στην ουσία τα μέτρα τα συγκεκριμένα με κάποιες νέες προσεγγίσεις».

Ανέφερε πως όπως παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πρώτο μέτρο αφορούσε τη μοριοδότηση της μίας περιόδου, «άρα το νέο στοιχείο που έμπαινε στην εξίσωση ήταν «μοριοδότηση» της μίας περιόδου που αποκόπτεται από την υπευθυνότητα τμήματος, που όπως πολύ καλά ξέρετε οι ώρες που αφιερώνονται για αυτό το πολύ σπουδαίο καθήκον των εκπαιδευτικών είναι δύο.  Η μία αποκόπτεται. Και άρα, λοιπόν, γι’ αυτή τη συγκεκριμένη ώρα θα δίνεται μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς που θα την αναλάβουν για σκοπούς αξιολόγησης τους”.

Το δεύτερο μέτρο, είπε, αφορούσε την ιδέα της προσαύξησης η οποία μπήκε από την Κυβέρνηση και όχι από εμάς, για τους απλούς εκπαιδευτικούς που θα μειωνόταν ο διδακτικός τους χρόνος εξαιτίας των ετών υπηρεσίας τους. Και η τρίτη παράμετρος αφορούσε το συνδυασμό παραχώρησης χρόνου και επιχορήγησης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών οργανώσεων. “Αυτά ήταν λοιπόν τα τρία τα οποία τέθηκαν εκεί, τα οποία μας τέθηκαν προφορικά, δεν υπήρχε γραπτή πρόταση, και επειδή δεν θέλαμε να επαναληφθεί το σκηνικό της 27ης Ιουλίου, όταν πήγαμε πάνω αποφασίσαμε εκεί στο Προεδρικό ότι μπαίνουν όλα στο τραπέζι και στη συνέχεια υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες από κυβερνητικής πλευράς και από δική μας πλευράς, ζητήσαμε, λοιπόν, η πρόταση να δοθεί γραπτώς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σωκράτους είπε, επίσης, ότι εκεί είχαν δύο επιλογές αφού άκουσαν αυτά είτε θα σηκώνονταν να φύγουν «οπότε μπορεί να φανταστεί ο καθένας ποια θα ήταν η κατηγορία για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ότι ήρθαν, δεν είχαν διάθεση για διάλογο, ότι ήταν απόλυτες, ετσιθελικές, δεν δέχονταν να ακούσουν τίποτε και έφυγαν».

«Αυτό θα ήταν ένα από τα πολλά που θα ακούγαμε, για να είμαστε επιτέλους ειλικρινείς σε αυτό τον τόπο. Το δεύτερο σενάριο, λοιπόν, ποιο ήταν; Το δεύτερο σενάριο ήταν, ακριβώς, να γίνει μια συζήτηση να δούμε που πάει το πράγμα. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να συζητούμε τα σημεία και από την συζήτηση, φάνηκε ακριβώς, ότι κάποια πράγματα δεν προβλέπονταν, ότι κάποιες ερωτήσεις που κάναμε, κάποια σχόλια που κάναμε, κάποιες παρατηρήσεις που τέθηκαν κάτω, παίρναμε κάποιες απαντήσεις οι οποίες ενσωματώθηκαν μετά στο κείμενο που μας δόθηκε σαν πρόταση. Ο τίτλος του κειμένου είναι πρόταση και όχι συμφωνία όπως για παράδειγμα είχαμε κάνει το Νοέμβριο με το Υπουργείο Οικονομικών, όταν εκεί πλέον υπήρχε όρος συμφωνίας, είχαμε ένα κείμενο, το παίρναμε στις οργανώσεις, το παίρναμε πίσω, αλλά λεγόταν συμφωνία πλαίσιο», πρόσθεσε.

Αυτό το πράγμα, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν μια πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία όντως εμπλουτίστηκε από στοιχεία τα οποία προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση.

«Άρα, από αυτό σημείο μέχρι το σημείο να θεωρείται αυτό το πράγμα συνδιαμόρφωση. Στη συγγραφή της συγκεκριμένης πρότασης δεν είχαμε καμία εμπλοκή. Ήταν μια πρόταση η οποία είχε συγγραφεί από ανθρώπους εκεί στο Προεδρικό. Εμείς περιμέναμε έξω και μας δόθηκε μετά από κάποια ώρα, το κείμενο σε φάκελο, τον οποίο πήραμε, ανοίξαμε, είδαμε έτσι πρόχειρα εκεί, έγιναν κάποια σχόλια και αποχωρήσαμε. Και αποχωρήσαμε για ποιο λόγο; Γιατί δεν έχω καμία εξουσιοδότηση εγώ ως Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ή ο Φίλιος, ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ή ο Παναγιώτης Λυσάνδρου ως Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ να απαντήσω. Έχουμε Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα πρέπει να σεβόμαστε. Άρα, λοιπόν, ακόμα και η προσωπική μου άποψη να είναι αρνητική ή θετική, έχω υποχρέωση με βάση τα δημοκρατικά θέσμια να πάω σε κάποιο κόσμο ο οποίος εκλέγεται από πεντέμισι χιλιάδες ανθρώπους. Άρα, λοιπόν, πήγαμε σε αυτό τον κόσμο και ο κόσμος απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση για συγκεκριμένους λόγους», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπήρξε ακόμα ένα σημείο στην πρόταση που θα άνοιγε και ένα παράθυρο για πρόωρη αφυπηρέτηση για τους εκπαιδευτικούς που θα μπορούσαν να αποχωρήσουν πρόωρα και αυτό το θέμα το είχαν βάλει ως αίτημα από τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρχε στη συμφωνία πλαίσιο με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν πήραν καμία απάντηση μέχρι σήμερα και ξαφνικά το είδαν μπροστά τους στο Προεδρικό.

«Εμείς τότε λέγαμε ότι αυτό το πράγμα είναι πολύ σημαντικό γιατί θα έφευγαν άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια υπηρεσίας και έτσι θα λειτουργούσε το νέο σχέδιο διορισίμων από την μια, που ήταν πολύ σημαντικό να μπει νέο αίμα μέσα, δεν θα είχαμε τώρα τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται. Το δεύτερο που είναι σημαντικό είναι ότι άνθρωποι με πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας, συμβασιούχοι, οι οποίοι τώρα θα μείνουν έξω, αφού θα έφευγαν κάποιοι άλλοι, θα έπαιρναν τη θέση τους. Υπήρχε και το θέμα με το αορίστου χρόνου που και αυτό θα εξυπηρετείτο μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ήταν ένα σχέδιο με πολλαπλά οφέλη, ο Πρόεδρος το έβαλε στο τραπέζι αυτό και οφείλω να το πω», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι ο στόχος τους είναι το δημόσιο σχολείο.

«Αλλά επειδή εμπλέκονται και εργασιακά ζητήματα κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτό το πράγμα και να εστιάσουν στα εργασιακά, αφήνοντας πίσω άλλα πολύ σημαντικά πράγματα όπως είναι η υπευθυνότητα τμήματος που αφορά 100% τους μαθητές και που δυστυχώς, δεν είδαμε και αυτούς που έπρεπε να δούμε, όπως για παράδειγμα είναι οι οργανωμένοι γονείς να βγαίνουν και να καταγγέλλουν αυτό το συγκεκριμένο πράγμα που είναι για τα παιδιά τους. Δεν είναι για τους εκπαιδευτικούς. Άρα, λοιπόν, τι απαλλαγή είναι αυτή όταν έχω δύο ώρες την εβδομάδα να ασχοληθώ με τα παιδιά που έχουν προβλήματα, με τα παιδιά που κουβαλούν από το σπίτι ένα σωρό προβλήματα. Πραγματικά, έχει κανένα που πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα βελτιώνουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου;», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι τα θέματα που έπρεπε να συζητούν για εξορθολογισμό «είναι το πώς βελτιώνουμε τη δουλειά των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη, πως ενδυναμώνω τους εκπαιδευτικούς μου, πως τους κάνω καλύτερους, πως τους αξιολογώ και τους δίνω το βαθμό που πρέπει για να προχωρήσουν ή να μην προχωρήσουν, πως αντιμετωπίζω τα θέματα ασφάλειας και υγείας, τα θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

Όπως είπε, «ελπίζω και είναι έκκληση να υπάρχει ακόμα ένα παράθυρο ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, γιατί τα απεργιακά μέτρα ή τα όποια άλλα μέτρα δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Δεν είναι προς όφελος κανενός να κτυπηθεί το δημόσιο σχολείο ή μάλλον είναι προς όφελος άλλων».

ΟΛΤΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δήλωση του, είπε ότι το δημόσιο σχολείο έχει μορφώσει όλους μας, μορφώνει αυτή τη στιγμή τα παιδιά μας και πρόσθεσε ότι οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να το προστατέψουν και αυτός είναι ο κύριος στόχος της αυριανής τους πορείας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί χωρίς διάλογο, ουσιαστικό διάλογο και πρόσθεσε ότι αν έχουν κάποια πρόσκληση θα πάνε.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Σωκράτους είπε ότι με ποια μάτια πραγματικά θα δούμε εμείς τα παιδιά και θα δουν τα παιδιά εμάς, και με ποια μάτια θα δούμε εμείς τους γονείς και οι γονείς εμάς από το Σεπτέμβριο και μετά. «Και η διαφορά να επιλυθεί το κακό έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται, εάν επιτρέψουμε τέτοιες διαδικασίες, όπως εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα, να συνεχίσουν και σε άλλες περιπτώσεις, όχι μόνο στην εκπαίδευση», κατέληξε.