Διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τα συμβόλαια της Χρ.Γιωρκάτζη θα προτείνει η Επ.Θεσμών

Το προσχέδιο της έκθεσης για το θέμα του συμβολαίου της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωργκάτζη θα ετοιμάσει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής το συντομότερο δυνατόν, με τους Βουλευτές να δηλώνουν ότι πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.ÐÑÏÅÄÑÏÓ  ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÔÅËÅÔÇ ÅÐÉÄÏÓÇÓ ÐÑÁÎÅÙÍ ÄÉÏÑÉÓÌÏÕ - ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι «όσον αφορά το θέμα του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη και της πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων από την εργοδότηση της θυγατέρας της σε δικηγορικό γραφείο το οποίο χειρίζεται διάφορες υποθέσεις του κ. Βγενόπουλου, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στη συγγραφή έκθεσης στην οποία θα προτείνεται και ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής η οποία ν` αναλάβει μέσα από την έρευνα νa απαντηθούν διάφορα ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Ανέλαβα μαζί με τη Γραμματεία να ετοιμαστεί προσχέδιο της έκθεσης ούτως ώστε να δοθεί το συντομότερο για μελέτη από τα μέλη της Επιτροπής», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαρίκας είπε επίσης ότι «στην τελική έκθεση τα μέλη θα κάνουν και τη δική τους τοποθέτηση επί του βασικού ερωτήματος κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή όχι».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επανέλαβε τη θέση ότι μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή «αντί να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν αυτά τα συμβόλαια έχουν συσκοτιστεί περισσότερο και επειδή υπάρχουν και πολλά άλλα αναπάντητα ζητήματα, έχουμε ομόφωνα αποφασίσει ως Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ότι, όπως είναι η πάγια πρακτική, θα ετοιμαστεί ένα προσχέδιο έκθεσης που θα καταγράφει γεγονότα και πολιτικές θέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων και βεβαίως με την ολοκλήρωση αυτού του κειμένου η έκθεση θα έρθει ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής».

Αναφορά έκανε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ για εισήγηση που έκανε ο κ. Σαρίκας για το ενδεχόμενο να ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών το διορισμό ποινικών ανακριτών ή τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για το θέμα. Η θέση του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι «εκ των πραγμάτων αν από το περιεχόμενο της έκθεσής μας προκύπτουν ζητήματα που αφορούν πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι, που ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση να είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας».

Επομένως, συνέχισε, «θα προχωρήσουμε με τον καταρτισμό της έκθεσης και οι όποιες ευθύνες πολιτικές, πειθαρχικές ή άλλες θα καταγράφονται στην ίδια την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών».

«Είναι αυτονόητο για μας ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έχει αποδειχθεί η ύπαρξη πολιτικής ανεπάρκειας», είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι «πολύ φοβούμαστε ότι οι σκοπιμότητες έχουν οδηγήσει σε ένα πολιτικό και θεσμικό αλαλούμ στη διαχείριση του όλου ζητήματος και με πολλή λύπη καταγράφουμε επίσης το γεγονός ότι οι προσκεκλημένοι ενώπιον μας έχουν συλληφθεί ουκ ολίγες φορές να μην παρουσιάζουν την αληθινή εικόνα των γεγονότων».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την έρευνα γύρω από το θέμα των συμβολαίων της κ. Γιωρκάτζη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά, τα οποία μένουν αναπάντητα». «Ποιος έκανε επιλογή τελικά και έβαλε ενώπιον του Προέδρου το συγκεκριμένο συμβόλαιο για υπογραφή;», διερωτήθηκε.

«Έχω ακούσει για το φάντασμα της όπερας, πρώτη φορά ακούω για το φάντασμα του Προεδρικού», είπε. Φαίνεται, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «ότι κάποιο φάντασμα πράγματι εκεί στο Προεδρικό πήρε το συγκεκριμένο συμβόλαιο επέλεξε από τα δύο αυτό που βόλευε περισσότερο την κ. Γιωργκάτζη και το έβαλε μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Είπε επίσης ότι «το θέμα του ασυμβίβαστου σχετικά με το γραφείο Γιωρκάτζη και την υπόθεση Βγενόπουλου παραμένει και ελπίζω να το υπογραμμίζει αυτό το θέμα στην έκθεσή της η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής».