ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς

 Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα θα είναι στα σχολεία τους είπε ο πρόεδρος τη ΟΕΛΜΕΚ

Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα ασφαλώς θα είναι στα σχολεία τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, προσθέτοντας ότι «απ΄ εκεί και πέρα, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για την όλη κατάσταση από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά, που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα».imagew-3.aspx

Αρχές Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί θα περάσουν το κατώφλι των σχολείων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί, οι μαθητές των Δημοτικών και των Ειδικών Σχολείων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μαθητές της Μέσης και Τεχνικής στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ είχαν χθες, στο περιθώριο σειρών συνεδριάσεων, συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, τις οποίες ενημέρωσαν για το πώς έχουν οδηγηθεί τα πράγματα στο σημείο αυτό και για να τους ζητήσουν τη στήριξη τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ενημέρωσαν, ακολούθως, και την ΠΑΣΥΔΥ σε ξεχωριστή συνάντηση.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης των συντεχνιών, η ΠΕΟ εξέφρασε τη στήριξή της στον αγώνα των εκπαιδευτικών, η ΣΕΚ ανέφερε ότι είναι έτοιμη να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει και όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, αλλά και τα θέματα που άπτονται του τομέα της εκπαίδευσης, και η ΔΕΟΚ ανέφερε ότι είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς και ό,τι μπορούν να προσφέρουν θα το πράξουν.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ενημέρωσης των συντεχνιών, εκ μέρους και των τριών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ευχαρίστησε τις ηγεσίες των συντεχνιών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

«Μια πρόσκληση, η οποία απευθύνθηκε σε αυτούς πριν από την συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και που αφορούσε βασικά σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορούσε την ενημέρωση. Να τους ενημερώσουμε, δηλαδή, για το τι ακριβώς έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κρίση, η οποία, πραγματικά, λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φαίνεται ότι όχι μόνο να μην εκτονώνονται, αλλά να βαθαίνει και από την άλλη θέλαμε να ζητήσουμε τη στήριξη των συναδέλφων μας, των άλλων συντεχνιών, κάτι το οποίο εξασφαλίσαμε. Άρα, λοιπόν, να τους ευχαριστήσω ξανά και θα είμαστε σε επαφή για να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 28 του μηνός όπως έχει προγραμματιστεί», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι ο διάλογος είναι κάτι που ποτέ δεν έβλαψε. «Από την άλλη, όμως, έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, πλέον, που αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα – πάρα πολύ», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα ανοίξουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις τάξεις τους, ο κ. Σωκράτους είπε ότι οι εκπαιδευτικοί την πρώτη μέρα ασφαλώς θα είναι στα σχολεία τους.

«Απ΄ εκεί και πέρα, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για την όλη κατάσταση από την στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά, που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα», σημείωσε.

Στήριξη από ΠΕΟ

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι δηλώνουν τη συμπαράσταση και τη στήριξη τους στους αγώνες των εργαζομένων στην εκπαίδευση, οι οποίοι -είπε- πραγματικά βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση, όπου δικαιώματα, αλλά και ο ίδιος ο θεσμικός ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων αμφισβητούνται.

«Εμείς θεωρούμε ότι το δημόσιο σχολείο δεν είναι υπόσκαψη που θέλει, ούτε περικοπές. Είναι στήριξη που θέλει. Η δημόσια παιδεία θέλει αναβάθμιση, όπως και η δημόσια υγεία θέλει αναβάθμιση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα δεν γίνεται ασφαλώς με τον τρόπο που επιχειρεί σήμερα να το κάνει η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τώρα τα συνδικαλιστικά ζητήματα, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ο διάλογος, η συλλογική διαπραγμάτευση είναι που αντιμετωπίζει ζητήματα και όχι ο αυταρχισμός και ο ετσιθελισμός.

«Και ο δρόμος, λυπούμαι να πω, που πήρε η Κυβέρνηση, να αποφασίζει με τον τρόπο που αποφασίζει και να επιδιώκει να επιβάλει αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί ο διάλογος και η συλλογική διαπραγμάτευση που επιβάλλει η πρακτική της Κύπρου ή η παράδοση της Κύπρου, είναι ένας λανθασμένος δρόμος που αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα. Εμείς έχουμε δηλώσει στους συναδέλφους εδώ, ότι η ΠΕΟ στηρίζει τον αγώνα τους, γιατί νοιαζόμαστε και εμείς για το δημόσιο σχολείο, γιατί θεωρούμε ότι ο συνδικαλισμός με τα πάνω του και με τα κάτω του, με τις αδυναμίες και τα προβλήματα του, δεν είναι βαρίδι για την κοινωνία, αλλά είναι θεσμός, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί γιατί συμβάλλει σε μια δημοκρατική κοινωνία και πρώτος που πρέπει να στηρίξει αυτό τον θεσμό είναι η ίδια η Κυβέρνηση και όχι με τον τρόπο της να τον αμφισβητεί και να τον υποσκάπτει», πρόσθεσε.

Ετοιμη να συμβάλει η ΣΕΚ

Ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και πρόσθεσε ότι τους ενημέρωσαν για την πορεία στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαφορά που έχει ξεσπάσει στο τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Ως ΣΕΚ έχουμε θέσει στη διάθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει και όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, αλλά και τα θέματα που άπτονται του τομέα της εκπαίδευσης. Είμαστε στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα δημόσια σχολεία να επαναρχίσουν κανονικά με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος πρέπει να παραμείνει ανοικτός και το τονίζουμε, και υπάρχει το περιθώριο εξεύρεσης λύσης γιατί μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να λυθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει στο τομέα της εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα λάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, ο κ. Αργυρίδης είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες επαφές, κάποιες πρωτοβουλίες, «τονίζοντας ότι ο ρόλος και η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί είναι από τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη».

«Εμάς ο ρόλος μας είναι υποβοηθητικός σε αυτή τη διαδικασία και είμαστε στη διάθεση τόσο της Κυβέρνησης, αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών να συμβάλουμε στην επίλυση αυτής της διαφοράς», πρόσθεσε.

ΔΕΟΚ: Υπάρχουν περιθώρια διαλόγου

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν για την μέχρι σήμερα πορεία των προσπαθειών που γίνονται για διευθέτηση και τελική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Πιστεύουμε ότι το κράτος έπρεπε να εξασκούσε περισσότερο διάλογο μαζί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο διάλογος παραδοσιακά στην Κύπρο είναι πολύ ψηλά, στα δεδομένα της κοινωνίας μας. Υπάρχουν περιθώρια ακόμα να συνεχιστεί. Είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα τους είναι θέμα το οποίοι οι ίδιοι πρέπει να διαχειριστούν μαζί με το κράτος, όπως πρέπει σύντομα να βρεθεί λύση, ούτως ώστε να σταματήσει να ταλανίζεται η κοινωνία μας με τα προβλήματα της παιδείας».

Τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζει η παιδεία, συμπλήρωσε, δεν είναι τα οικονομικά, όπως είναι και η προσέγγιση της Κυβέρνησης. “Αλλά θέματα με την ποιότητα της παιδείας, με την ετεροαπασχόληση και αρκετά άλλα που βλέπουμε σε βάθος χρόνου. Είμαστε δίπλα τους και ό,τι χρειαστεί και μπορούμε να προσφέρουμε, τις υπηρεσίες μας, θα το πράξουμε», κατέληξε.