Νέα στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ εισηγείται ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Γερμανός Υπoυργός Εξωτερικών Χέικο Μάας σε άρθρο του, που φιλοξενεί σήμερα η οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”, δίνει για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το σχέδιο της ομοσπονδιακής Kυβέρνησης για μια νέα στρατηγική έναντι των ΗΠΑ.imagew-3.aspx

Ο Μάας υποστηρίζει μια “ισορροπημένη εταιρική σχέση” με τις ΗΠΑ, με την οποία “δημιουργούμε ένα αντίβαρο, όταν δεν τηρούνται οι κόκκινες γραμμές”, όπως αναφέρει. Ο Mάας θέλει να αντικρούσει κυρίως την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται παράνομη από το Βερολίνο. Το θέμα είναι η προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, κατά τον Mάας, σε συνεργασία με τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αυτό σημαίνει “τη δημιουργία ενός ανεξάρτητων από τις ΗΠΑ συστημάτων πληρωμών, ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και ενός συστήματος Swift”. Ο πολιτικός του SPD ζητά ακόμα την επιβολή ψηφιακού φόρου στους αμερικανικούς διαδικτυακούς ομίλους. Ταυτόχρονα, δεσμεύεται για αύξηση των αμυντικών δαπανών, με στόχο μια ευρωπαϊκή ένωση ασφάλειας και άμυνας.

Το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επεξεργάζεται μια στρατηγική για τις ΗΠΑ αποτελεί καινοτομία, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε αμφισβήτηση της φιλίας με την Αμερική, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες χειραφέτησης της Ευρώπης πιθανόν να είναι πρόωρες. “Παραμένει προς το συμφέρον των ΗΠΑ η συνεργασία με την Ευρώπη και την Ασία”, τονίζει η Κάρεν Ντόνφριντ, επικεφαλής του German Marshall Fund.