Στην Επ.Θεσμών η διερεύνηση της σχέσης δικηγορικού γραφείου Ν.Αναστασιάδη με Ryanair

Στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για διερεύνηση του ζητήματος της σχέσης του δικηγορικού του γραφείου με τη Ryanair και τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές ανταποκρίθηκε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Φειδία Σαρίκα.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÄÉÁÃÃÅËÌÁ ÃÉÁ ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÍÅÎÁÑÔÇÓÉÁÓ

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μετά από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ενέγραψε ομόφωνα επίσης το θέμα: «Οι διαρροές που γίνονται σε σχέση με ανακριτικό έργο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ως προς τον επηρεασμό των ερευνών και ως προς την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και η ανάγκη θεσμικής προστασίας πολιτών που τυγχάνουν διαπόμπευσης λόγω δυσφημιστικών αναφορών».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής την Τρίτη, ο Πρόεδρός της Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι «μετά το κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της πιθανής εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου Νίκου Αναστασιάδη με τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές και το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει η Ryanair, μετά από πρόταση έχει εγγραφεί ομόφωνα από την Επιτροπή για συζήτηση το ζήτημα που ενδεχομένως προκύπτει από την επαγγελματική σχέση του δικηγορικού γραφείου Νίκου Αναστασιάδη με την αεροπορική εταιρεία Ryanair στη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Πεδίκης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η Επιτροπή Θεσμών «έχει υιοθετήσει την πρόταση των Οικολόγων για να εξεταστούν οι καταγγελίες που εμπλέκουν το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υπόθεση της Ryanair και το στρατηγικό επενδυτή στις Κυπριακές Αερογραμμές».

«Όπως ζήτησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Επιτροπή Θεσμών οφείλει να διερευνήσει αυτές τις καταγγελίες και να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει όντως ένα ηθικό και πολιτικό ασυμβίβαστο», είπε. Αναμένω, πρόσθεσε, «ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα γιατί έχει πραγματικά δημιουργηθεί μια πολύ άσχημη εικόνα γύρω από αυτήν την υπόθεση».

Χρόνος για συγκλίσεις για το νομοσχέδιο της ΚΥΠ

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, αποτελεί κοινή θέση όλων ότι το νομοσχέδιο για την ΚΥΠ «χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία».

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν προβληματισμοί από όλα τα κόμματα και ότι «θα γίνει ούτως ή άλλως προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις αν είναι εφικτό».

«Επειδή θέλουμε να γίνει κάτι το οποίο να σταθεί θεσμικά, να είναι σωστό, έχουμε αποφασίσει ότι πέραν από την πολιτική συζήτηση για το ζήτημα του νομοσχεδίου, την Επιτροπή Θεσμών θα την απασχολήσει εκ νέου το ζήτημα στις συνεδρίες που θα γίνουν στις 20 και τις 27 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να `κλείσει` με ένα τρόπο πρόχειρο», είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξαντληθεί κάθε ενδεχόμενο για συγκλίσεις και βεβαίως εκεί και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα λειτουργήσει η δημοκρατία πλειοψηφικ