Για το Κυπριακό μίλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο συνέδριο Αποδήμων

 

Στο Κυπριακό επικεντρώθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων στις εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ).images-2

Οι πολιτικοί δέχθηκαν επίσης ερωτήσεις που αφορούν το Κυπριακό και τις επικείμενες εξελίξεις με την πιθανή επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, αλλά και για τα νομικά ζητήματα που αφορούν την απόδοση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποδήμους, ιδιαίτερα στη Βρετανία λόγω Brexit, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία είναι πολύπλοκη και δυσκολεύει κάτι τέτοιο.

ΔΗΣΥ

«Εσείς μιλάτε με μια φωνή και είστε ένα κόμμα, το κόμμα της Κύπρου, εμείς δεν μπορέσαμε να έχουμε μια ελάχιστη κοινή συνισταμένη και ύστερα ζητούμε κατανόηση από την διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας πως αυτό ήταν το μήνυμα και η διαπίστωσή του κατά τις επαφές του με την κυπριακή παροικία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού τον τελευταίο χρόνο.

Δεν λέω να μην έχουμε πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, αλλά να έχουμε μια ελάχιστη κοινή γραμμή, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι είναι οι απόδημοι που μιλάνε με εκείνους που πρέπει να ενημερωθούν, «εμείς μιλάμε αναμεταξύ μας, τα λέμε και τα ακούμε εμείς. Αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και λίγη εξωστρέφεια εκ μέρους μας σίγουρα δεν θα βλάψει τον εθνικό μας αγώνα».

Ακούω καθημερινά τους κινδύνους της λύσης, μήπως είναι καιρός να μιλήσουμε για τους κινδύνους της μη λύσης, διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου. Ακούω καθημερινά για τα προβλήματα της πιθανής λύσης, συνέχισε, λέγοντας ότι βρίσκονται στην πολιτική για να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα.

Μια χώρα, είπε, δεν έχει σχέση με τα μικρά γεωγραφικά της όρια αλλά με τη δύναμη των ανθρώπων της και με τη δύναμη των αποδήμων η Κύπρος έχει επιρροή πολύ περισσότερη από τη μικρή γεωγραφική της έκταση, σημείωσε εκφράζοντας ευγνωμοσύνη γι΄ αυτό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι παραδοσιακά έπαιζαν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έπαιζαν ρόλο, «να δείξουμε και λίγη περισσότερη σημασία στο Παρίσι. Τα πράγματα αλλάζουν και έχουμε υποχρέωση να κοιτάξουμε και εντός της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά το Brexit και την επιρροή που έχει το Παρίσι στα θέματα της Ευρώπης».

ΑΚΕΛ

Δεν μας χαρακτηρίζει η ενότητα, που είναι το ζητούμενο, γιατί μεγιστοποιεί τις προοπτικές επιτυχίας του οποιουδήποτε αγώνα, επειδή δεν είμαστε όλοι υπέρ του καθορισμένου στόχου σύμφωνα και με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης.

Ο καθορισμένος στρατηγικός στόχος, είπε, περιλαμβάνει τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που έχει από μόνη της περιεχόμενο, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στο στρατηγικό στόχο που έχουμε καθορίσει και καθορίζει (ο στόχος) ότι μια λύση θα πρέπει να μας απαλλάσσει από εγγυητικά, επεμβατικά δικαιώματα, κατοχικά στρατεύματα, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

Με συλλογικότητα θα πετύχουμε το στόχο αυτό, συνέχισε, ο κ. Λουκαϊδης που σημαίνει όχι εκ των υστέρων ενημέρωση αλλά εκ των προτέρων διαβούλευση, λέγοντας ότι αυτές τις κρίσιμες ημέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διαβουλεύθηκε εκ των προτέρων πριν συναντήσει την Τζέιν Χολ Λουτ.

Από το 1964 , είπε, οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα θέλαμε να έχουμε απέναντί μας την κατοχική δύναμη την Τουρκία, αλλά το μόνο όχημα εάν επιθυμούμε να φτάσουμε σε λύση είναι οι διαπραγματεύσεις με τον προαναφερόμενο στόχο. Το ΑΚΕΛ, είπε, δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την κατοχή και τη διχοτόμηση και μίλησε για τα τετελεσμένα που δημιουργεί η άγονη παρέλευση του χρόνου και πως κάθε μέρα που περνά τα κατεχόμενα γίνονται Τουρκία, «χάνεται η πατρίδα μας».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το αφήγημα τη ε/κ πλευράς μετά το Κραν Μοντανά ήταν διαφορετικό από εκείνο των ΗΕ, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, αυτό πρέπει να αλλάξει και ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υιοθετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη της διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, χωρίς να θέσει δικούς του όρους και ανεξαρτήτως του τί θα πράξει η άλλη πλευρά. Ώστε με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση να φτάσουμε σε μια συνολική και όχι ενδιάμεση συμφωνία, όπως είπε.

ΔΗΚΟ

Ο χρόνος που διανύουμε είναι δύσκολος και κρίσιμος για το Κυπριακό, πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις με υπευθυνότητα χρειάζονται θαρραλέοι χειρισμοί, ανέφερε ο Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, λέγοντας ότι μια λανθασμένη κίνηση και επιλογή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον κυπριακό Ελληνισμό και πως με πόνο ψυχής έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν λανθασμένους χειρισμούς.

Κατά τον κ. Αντωνιάδη, ενώπιόν μας υπάρχει πλέον ο κίνδυνος μιας στρατηγικής συμφωνίας και ρητή παράκληση από τα ΗΕ να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν και «σαφέστατη την υπόνοια να οδηγηθούμε σε μια ενδιάμεση  στρατηγική συμφωνία που θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, χωρίς έγκριση από το λαό, χωρίς να αλλάξει τις σημερινές καταστροφικές πραγματικότητες». Και όταν επιτευχθεί συνολική συμφωνία, είπε, οι πολίτες να κληθούν μέσω δύο χωριστών δημοψηφισμάτων να την επικυρώσουν ή να την απορρίψουν. «Αυτός ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός, εκφράζεται και μέσα από δηλώσεις απεσταλμένων του ΓΓ, αλλά και μέσα από την τελευταία έκθεση του ΓΓ, όπου καταγράφει τις δικές μας υποχωρήσεις στο Κραν Μοντανά που από κάποιους θεωρούνται και ως κεκτημένο πλέον».

Μια ενδιάμεση συμφωνία, συνέχισε, θα ήταν καταστροφική γιατί θα θέσει τον κυπριακό ελληνισμό ενώπιον ενός πολιτικού και ηθικού εκβιασμού και με μια ενδιάμεση συμφωνία «θα αρχίσει ένα ταξίδι σε έναν τρικυμισμένο ωκεανό που ούτε εφικτή θα είναι, ούτε επιτρεπτή». Τα σημεία των καιρών δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, ανέφερε ο Γραμματέας του ΔΗΚΟ, αλλά μας επιτρέπουν να τονίσουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη για διεκδίκηση σωστής και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ, του ΣΑ του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η χάραξη μιας πανεθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ ανέφερε ο κ. Αντωνίαδης καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαβούλευση με τα κόμματα για να διεκδικήσουν μαζί μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση. Μια κακή λύση σημαίνει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε, και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

ΕΔΕΚ

Σε χαιρετισμό της, η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, είπε ότι «η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή βάση, που είναι η εισβολή και η κατοχή και όχι η όποια πλαστή διένεξη μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, η αλλαγή πλαισίου δηλαδή και η μετατόπιση του κέντρου συζήτησης στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, είναι η μόνη οδός η οποία δημιουργεί δεδομένα επίλυσης του προβλήματος μέσα από ένα πλαίσιο για μια βιώσιμη και λειτουργική μορφή λύσης».

Πρόσθεσε πως «εάν και εφόσον γίνει εφικτή η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να βρεθεί κοινή συνισταμένη στα κεφάλαια της διεθνούς πτυχής , τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού που ειρήσθω εν παρόδω ευρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συγκλίσεων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την τελική ορθή λύση.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η Τουρκία ως πολιτικά και στρατιωτικά κυρίαρχη απορρίπτει κάθε λογική λύση και συστηματικά προωθεί με την ανοχή των κύκλων που προκάλεσαν την κρίση στην Κύπρο το αρχικό της σχέδιο, το οποίο σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά και κορυφώνεται με την προσπάθεια για επιβολή της λύσης της ΔΔΟ, για να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά όλη την Κύπρο, μέχρι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πλήρη ενσωμάτωση της στην Τουρκία».

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας νέας διαδικασίας και τρίτου αδιεξόδου στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους να καταταχθεί το Κυπριακό από τη διεθνή κοινότητα στα μη επιλύσιμα προβλήματα. Παίρνουμε μηνύματα για κατάργηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, λέγοντας ότι πέρα από το θέμα ασφαλείας, το μήνυμα από τα ΗΕ θα είναι ότι το Κυπριακό εντάσσεται στα μη επιλύσιμα προβλήματα.

Πριν προχωρήσουμε σε επανάληψη των συνομιλιών, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, χρειάζεται ρεαλιστική αξιολόγηση του περιβάλλοντος όπως έχει διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν έχει στόχο να γίνει η Τουρκία περιφερειακή δύναμη, να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης και να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας. Αυτό, είπε, δεν μπορεί να γίνει προς τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, άρα μένει το Αιγαίο και η κατεχόμενη Κύπρος και δήλωσε πως πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Το Κυπριακό, ανέφερε, μπορεί να αποτελέσει μέρος του πακέτου ανταλλαγμάτων που θα ζητήσει η Τουρκία από την ΕΕ. Η Τουρκία, συνέχισε, από το Κραν Μοντανά και μετά έχει αποδειχθεί μια επιθετική δύναμη για όλους τους γείτονές της. Αυτή την Τουρκία περιμένουμε να είναι διαλλακτική, διερωτήθηκε.

Κατά τον κ. Λιλλήκα ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της Κύπρου και ενισχύοντας συμμαχίες όπως αυτή με την Γαλλία, θεωρώντας ότι μια λύση με την ίδια συνταγή θα σημαίνει λύση όπως θέλει η Τουρκία ή ένα αδιέξοδο από το οποίο θα επωφεληθεί και πάλι η Τουρκία.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι να επιλέξουμε ποια είναι η καλύτερη λύση του Κυπριακού, αλλά η ζωτική ανάγκη να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας ως ελεύθερος λαός ή να υποδουλωθούμε στις ορέξεις της Τουρκίας.

Όπως είπε «ο δρόμος της υποδούλωσης στις τουρκικές απαιτήσεις είναι ο εύκολος δρόμος και δεν χρειάζεται κόπος ή προσπάθεια», για να προσθέσει πως «συμβαδίζει άλλωστε με τις απαιτήσεις του νόμου του ισχυρού».

«Η Τουρκία», είπε, «έχοντας συνείδηση της στρατιωτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής της υπεροπλίας, απαιτεί – δεν διαπραγματεύεται – την πλήρη παράδοση της Κύπρου. Αν αποδεχτούμε ότι είμαστε η αδύνατη και ανήμπορη πλευρά, τότε δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Δεν υπάρχει καν λόγος να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αντί στις ωραίες παραλίες και στα δροσερά βουνά του νησιού μας».

Σε σχέση με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, ο κ. Περδίκης είπε πως «αναμένουμε ότι σύντομα θα παρθούν επιτέλους καθοριστικές αποφάσεις που θα ανατρέψουν ένα από τους κυρίους πυλώνες της Τουρκικής πολιτικής», για να σημειώσει πως «οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν πλέον στην εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα καταστήσουν την Τουρκία ουραγό των ενεργειακών εξελίξεων και ένα απλό παίκτη αντί του πρωταγωνιστικού ρόλου που διεκδικεί».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σε ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, ανέφερε πως το Κυπριακό «δεν είναι θέμα οικοδόμησης καλών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά θέμα εισβολής και κατοχής, που δεν εξωραΐζονται με οποιοδήποτε γλωσσάρι», σημειώνοντας πως «ο Τούρκος εισβολέας είναι Τούρκος εισβολέας, η κατοχή είναι κατοχή, οι ελεύθερες περιοχές είναι ελεύθερες περιοχές και όχι νότιο μέρος της Κύπρου».

Είπε ότι «δυστυχώς, αυτά που άκουγε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους εκπροσώπους των κυπριακών κυβερνήσεων για πάρα πολλά χρόνια είναι αυτά που περιλαμβάνει τώρα το διαβόητο γλωσσάρι», προσθέτοντας πως «αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παραπληροφόρησης των Βρυξελλών, είναι η εδώ και χρόνια απάθεια των Ευρωπαίων απέναντι στα δίκαια μας».

Ο κ. Παλλήκαρος είπε ακόμα ότι «οδηγούμαστε σε εκ περιτροπής προεδρία, σε ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων εγκαταλείποντας την αναλογία 4 προς 1, οδηγούμαστε στα βέτο των Τ/Κ, και σε μια βάση συνομιλιών στο ασαφές και με πολλές διαφορετικές ερμηνείες πλαίσιο Γκουντέρες και ήδη οι Ακιντζί, Οζερσάι, Ερντογάν και Τσαβούσογλου έχουν δώσει τις εντολές τους».

«Οι εγγυήσεις δεν φεύγουν από το τραπέζι, η παραμονή του στρατού δεν πρόκειται να αρθεί, θέλουν συνομιλίες με ημερομηνία λήξης και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στοχεύουν στη διασύνδεση του κυπριακού προβλήματος με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που για εμάς είναι απαράδεκτο», ανέφερε.

ΕΛΑΜ

Για τεράστιο ενεργειακό μέλλον που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, ικανό να αλλάξει το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή και να αναβαθμίσει την Κύπρο πολιτικά και γεωστρατηγικά για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τα ιστορικά και νόμιμα δίκαιά μας, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.

Πέρασαν 44 χρόνια που την εθνική τραγωδία, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος και σήμερα εδώ ανανεώνουμε το συμβόλαιο αγώνα που έχουμε κάνει όλοι μαζί με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση και επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ύποπτο παιχνίδι που εξυφαίνεται στις πλάτες. «Ξένα κέντρα επιδιώκουν με δόλιο τρόπο να επιβάλουν τη λύση στον κυπριακό ελληνισμό, ένα γλωσσάρι που δεν είναι υποχρεωτικό για τους δημοσιογράφους αλλά ίσως αύριο είναι υποχρεωτικό για όλους, το οποίο θα παραχαράσσει την ιστορία, θα διαγράφει την κατοχή, θα διατηρήσει το ψευδοκράτος και την ψευδοκυβέρνηση, τους παράνομους εποίκους, που τους ονομάζει πρόσφυγες».

Ο κ. Γεάδη είπε ότι οι συνεχείς υποβαθμίσεις και η ηττοπάθεια είχαν ως αποτέλεσμα το Κυπριακό να υποβαθμιστεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν χρειάζεται, ανέφερε, επανένωση αλλά απελευθέρωση γιατί η πατρίδα μας δεν είναι μοιρασμένη αλλά τελεί υπό κατοχή. Ο μόνος τρόπος να επέλθει η διχοτόμηση, συνέχισε, είναι μέσω της ομοσπονδίας και κατέληξε ότι το ΕΛΑΜ δεν θα χαρίσει ούτε μία σπιθαμή γης στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει με την λύση δικαίωμα ψήφου, η τ/κ μειονότητα θα είναι μειονότητα με όλα τα ωφελήματα και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από ένα κράτος δικαίου.

 Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ

Οι απόδημοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τον κυπριακό λαό για ελευθερία και δικαιοσύνη και όχι απαραίτητα για τα πολιτικά κόμματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, σε παρέμβασή του, λέγοντας ότι το πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, αλλά και εποικισμού το οποίο απαγορεύει η Συνθήκη της Γενεύης.

Ο εποικισμός είναι ένα πρόβλημα που και οι ίδιοι οι Τ/κ εγείρουν και θέλουν η «κυβέρνησή» τους να το αντιμετωπίσει, είπε ο κ. Κρίστοφερ. «Με όλο το σεβασμό, υπάρχει έλλειψη οράματος στις θέσεις σας και έλλειψη αναγνώρισης της γεωπολιτικής θέσης. Μιλάτε ακόμα λες και είναι 1974, ακόμα μιλάτε για τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977».  Δεν έχουν ισχύ στο σημερινό κόσμο, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή είναι πολύ διαφορετικές σήμερα, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ. «Έχετε έλλειψη ηγεσίας και οράματος για το μέλλον. Αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να πολεμήσει για ελευθερία και δικαιοσύνη. Προτείνω να συναντηθείτε και να επαναξιολογήσετε τις θέσεις σας», κατέληξε στο σχόλιό του με το οποίο έκλεισε η συνεδρία της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων.

Νωρίτερα, σε συνεδρία του το Κεντρικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέα Παπαευριπίδη, αποφασίστηκε όπως το καταστατικό της Οργάνωσης εξεταστεί και επικαιροποιηθεί, ώστε να καθορίζει τη συμμετοχή στην ΠΟΜΑΚ νέων ομοσπονδιών Κύπρίων αποδήμων από χώρες που δεν εκπροσωπούνται στην Οργάνωση, όπως είναι ο Λίβανος – χώρα στην οποία σήμερα διαβιούν άνω των 1.500 Κυπρίων.

Αποφασίστηκε, επίσης, όπως γίνει μετάφραση στην Αγγλική του καταστατικού της ΠΟΜΑΚ, ενώ λήφθηκε απόφαση όπως το συνέδριο των απόδημων Κυπρίων το 2019 πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 – 23 Αυγούστου, με διάρκεια τρεις μέρες εργασιών.

Πρόσθετα, οι ομογενειακές οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους στον τομέα της διαφώτισης για το Κυπριακό στις χώρες διαμονής και δραστηριοποίησής τους.