Ταϊλάνδη:Ακόμα δύο παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης στον λαβύρινθο μισοπλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη για τον απεγκλωβισμό των τελευταίων παιδιών και του 25χρονου προπονητή τους.imagew-7.aspx

Εκτός σπηλιάς βρίσκονται ακόμη δύο παιδιά και οι διασώστες συνεχίζουν την αποστολή τους για να οδηγήσουν προς την έξοδο τα δύο εναπομείναντα αγόρια και τον 25χρονο προπονητή τους.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, εξέφρασε το πρωί την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία αποστολή. «Όλοι θα βγουν σήμερα», είπε εν μέσω επευφημιών από δημοσιογράφους και μέλη της αποστολής διάσωσης.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίς το πρωί στο σπήλαιο μπήκαν οι 19 έμπειροι σπηλαιοδύτες -οι περισσότεροι Βρετανοί- που αποτελούν την αποστολή διάσωσης και οι οποίοι δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα οδηγούν στην έξοδο τους τελευταίους «αγριόχοιρους», όπως τους αποκαλούν από το όνομα της εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου στην οποία μετέχουν.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης ανήρτησε στο facebook: «Σήμερα είναι 10 Ιουλίου 2018. Θα διαρκέσει περισσότερο από τις προηγούμενες (σ.σ. επιχειρήσεις). Θα γιορτάσουμε μαζί! Hooyah!»

Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται επείγουσα καθώς μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, από τις οποίες θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου οι σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.
 Στο μεταξύ, τα οκτώ παιδιά που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Άλλο στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν λοίμωξη αναπνευστικού -κάτι που ήταν αναμενόμενο-, αλλά ανακτούν σταδιακά δυνάμεις.

 Όλα τα παιδιά θα μείνουν μία εβδομάδα στο νοσοκομείο για προληπτική παρακολούθηση, ενώ υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από την αποκαλούμενη «νόσο των σπηλαίων», που προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία.
 Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν επιλέξει να μη δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των οκτώ διασωθέντων και ενημερώνουν μόνο τους γονείς τους, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας μέχρι στιγμής έχουν οπτική επαφή με τα παιδιά τους μέσα από ένα προστατευτικό τζάμι.