Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση Σαμαρά

Σαμαράς -Κουβέλης

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση Σαμαρά  στις 6 Οκτωβρίου, από τη Βουλή όπως ανακοινώθηκε χθες λίγο μετά στη συνάντηση Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλου.Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

 

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Οι Α. Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσουν τους τριγμούς και την αμφισβήτηση που δέχονται στο εσωτερικό των κομμάτων τους και να μεταθέσουν την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης στους βουλευτές, καθώς φαίνεται πώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα οδηγεί σε αδιέξοδο.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε επίπεδα οριακής ανοχής προς την κυβέρνηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε οριακή σχέση με το ίδιο του το κόμμα. Το «αντάρτικο» Παπανδρέου, η οξύτατη κριτική Χρυσοχοΐδη και οι αντιρρήσεις βουλευτών έχουν φέρει σε οριακό σημείο τον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο οι εκλογές είναι πιθανόν καλύτερη λύση από ένα Συνέδριο αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του.

Ενα παρόμοιο σκηνικό έχει στηθεί και στη ΝΔ, όπου το «αντάρτικο» καραδοκεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα εξαθλίωσης. Ο Α.Σαμαράς δείχνει απόλυτα ευάλωτος απέναντι στις πιέσεις της λαϊκής βάσης του κόμματος και των βουλευτών της κοινοβουτικής ομάδας ενώ είναι βέβαιο πλέον ότι η τρόικα αναμένει την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία!

H απόφαση που πήραν στην απογευματινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές  συνιστά πρόκριμα εκλογών στην περίπτωση που σημειωθούν διαρροές  στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν αυτές ξεπεράσουν ένα όριο ακόμη και αν η ψήφος εμπιστοσύνης δοθεί στο οριακό 151 (τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 154) αυτό σίγουρα θα αποτελέσει αιτία για προσφυγή στις κάλπες.

Το κλίμα όμως για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ. Με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην δείχνουν να καταλήγουν κάπου, με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελεί πάντα ένα ορόσημο εκλογών καθώς πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους, η έξοδος προς τις εκλογές τελικά ίσως να περνά από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό γιατί η υπερψήφιση της κυβέρνησης έστω και με 154 ψήφους δεν θα σημαίνει πρακτικά τίποτα και το «θετικό» κλίμα της επαναβεβαίωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα διαρκέσει το πολύ 24 ώρες.

Αμέσως μετά  και σε χρόνο ρεκόρ θα επανέλθουν στην επιφάνεια οι γνωστές ενδοκυβερνητικές παθογένειες οι οποίες και θα ταλαιπωρήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

 Δηλώσεις Βενιζέλου

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο  Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ.Ευαγγελος  Βενιζέλος δήλωσε:«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» .

Η πρώτη αντίδραση για την αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης ήρθε από το ΣΥΡΙΖΑ, που δια του Εκπροσώπου του δήλωσε:«Ο κ. Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω κι έτσι, ας εμφανιστεί για τελευταία φορά μπροστά στον ελληνικό λαό για να απολογηθεί για την πολιτική του».BOYLHXL_4Συνήθως η Κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Όμως, ο Κανονισμός της Βουλής επιτρέπει στην Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο «και οποτεδήποτε άλλοτε, με γραπτή ή προφορική δήλωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή».Έτσι, εάν η πρόταση υποβληθεί τη Δευτέρα, όπως επιβεβαίωσε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, τότε η συζήτηση αρχίζει δύο μέρες μετά, δηλαδή την Τετάρτη, και η ψηφοφορία θα γίνει μόλις τελειώσει η συζήτηση «και το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφοφορία για 48 ώρες».

Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του Σώματος, δηλαδή πρέπει να υπερβαίνει τους 120.

Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, και θεωρώντας δεδομένο ότι η υπάρχουσα Βουλή δεν μπορεί να τον εκλέξει με τα 2/3 των ψήφων που απαιτεί η 1η  και 2η ψηφοφορία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει σε 3η ψηφοφορία όπου αρκούν 180 βουλευτές.

Εάν, όμως, δεν αρκέσουν, τότε εντός τριών ημερών θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχτούν νέες εκλογές.