Ο απόλυτος εξευτελισμος οι αποζημιώσεις Ε.Ε. για παραγωγούς

Portokalia

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πώς θα παράσχει 165 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις  για την καταστροφή που υπέστησαν   οι τομείς  της γεωργίας λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Τα χρήματα αυτά διεκδικούν συνολικά 12 χώρες ανάμεσα τους η Κύπρος και η Ελλάδα. Οι παραγωγοί αγροτικών προιόντων που καταστράφηκαν από τη μη διάθεση της σοδειάς τους στη ρωσική αγορά  τώρα  θα πάρουν ψίχουλα.

Η ζημιά μόνο από τα αγροτικά προϊόντα στην Κύπρο ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ  και στην Ελλάδα  οι ζημιές ανέρχονται στα  200-300 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές σε βαθος χρόνου θα είναι τεράστιες καθότι η απώλεια  της ρωσικής αγοράς θα είναι μόνιμη.Ηδη η ρωσική αγορά κατακλύζεται με γεωργικά  προϊόντα από την Τουρκία  και  από αλλες χώρες . Η απόφαση αυτής της Ε.Ε.προκάλεσε ήδη σοβαρές αντιδράσεις  σε ολόκληρη την Ευρώπη με τους αγροτες και παραγωγούς να είναι τα μεγάλα θύματα της πολιτικής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ .

Το σχέδιο της Ε.Ε. περιορίζεται σε προϊόντα όπως μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, δαμάσκηνα, σταφύλια, καρότα, αγγούρια, πιπεριές και ντομάτες. Οι παραγωγοί 12 χωρών της ΕΕ, που εξήγαγαν τον μεγαλύτερο όγκο φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία τα περασμένα χρόνια, έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για αυτή την οικονομική βοήθεια.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, τα χρήματα μπορούν να διατεθούν για την εξαγορά φρούτων και λαχανικών που αρχικά προορίζονταν για τη Ρωσία ή να καταβληθούν στους γεωργούς οι οποίοι έχουν συμφωνήσει είτε να μην συλλέξουν τα προϊόντα τους είτε να τα συλλέξουν πριν αυτά είναι ήδη πολύ ώριμα.  «Αυτό το πρόγραμμα θα είναι πιο συγκεκριμένο από το αρχικό σχέδιο, αν και υπάρχει περιθώριο για κάποια ελαστικότητα», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντάτσιαν Τσιόλος. «Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς θα παράσχουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση».

«Καταθέστε αίτηση και θα δούμε τι θα πάρετε», λένε οι Ευρωπαίοι, αφήνοντας εντελώς  ξεκρέμμαστους  τους παραγωγούς που υπέστησαν τεράστια ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.Και αντί να γονατίσει η Ρωσία γονατίζουν τους αγρότες  και την οικονομία  των χωρών τους.

Και ο κ. Κουγιάλης πανηγυρίζει…

Πάντως  είναι άξιον απορίας γιατί πανηγύριζε ο Υπουργός Γεωργίας τκ. Νίκος Κουγιάλης πως καρποφόρησαν οι προσπάθειες του «μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει, για πρώτη φορά, οικονομική βοήθεια για απόσυρση πορτοκαλιών, μανταρινιών και κλημεντίνων»  και για ότι «η  Κύπρος αναμένεται να λάβει σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ για την απόσυρση 19.220 τόνων εσπεριδοειδών.

Οπως δήλωσε στο κρατικό κανάλι ο  Υπουργός Γεωργίας -μόλις επέστρεψε από το Μιλάνο –   είχε ζητήσει επιτακτικά στήριξη για τα κυπριακά εσπεριδοειδή σε παρέμβασή του κατά το έκτακτο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ, στις 5 Σεπτεμβρίου..Εξέφρασε μ’άλιστα και την ικανοποιήση του δίοτι όπως είπε « η Επιτροπή μας εισάκουσε,και υιοθέτησε μέτρα και για τα εσπεριδοειδή» λέγοντας πως εντός των ημερών ,  το Υπουργείο Γεωργίας θα δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σχέδιο».

Ανέφερε ότι η Κύπρος δικαιούται να αποσύρει 19.220 τόνους εσπεριδοειδών, με το κόστος να ανέρχεται στα περίπου 200 ευρώ τον τόνο, δηλαδή συνολικά σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ισχυρίστηκε μάλιστα  πως « είναι σημαντικό το ποσό που λαμβάνει η Κύπρος ως οικονομική βοήθεια σε σύγκριση με το συνολικό ποσό των 165 εκ. ευρώ, που θα παραχωρήσει η ΕΕ στα κράτη μέλη.»