Το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί την άρον- άρον ψήφιση των νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό

Το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί την άρον άρον συζητήση και ψήφιση των νομοσχεδίων  την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο  Εκπρόσωπος  Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά  το τέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ανέφερε: b_3
«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού για να βρει άλλοθι στο φάγωμα του Συνεργατισμού, στην εγκληματική τους πολιτική που οδήγησε ουσιαστικά στη χρεοκοπία, στο κλείσιμο του Συνεργατισμού και στην παράδοση με επιδότηση των καλών περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού σε μία ιδιωτική τράπεζα, προσπαθεί να πείσει ότι το όλο πρόβλημα βρίσκεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για αυτό έχει φέρει στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέντε νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Θα πρέπει να πω ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού φέρνει με διαδικασίες εξπρές και προσπαθεί στην ουσία, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, να περάσει τα νομοσχέδια που έχει φέρει λέγοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πράγμα το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν.  Αυτό το οποίο έχουμε ως νομοθετικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ουσία αποτελεί παιδί της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Μέχρι πρόσφατα μας έλεγαν ότι το πλαίσιο είναι ικανοποιητικό, η εργαλειοθήκη είναι γεμάτη για αντιμετώπιση των προβλημάτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τελικά προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω.
Το δεύτερο, θέλω να πω ότι  η κυβέρνηση πάλι έρχεται με την ίδια προσέγγιση όπως ερχόταν και προηγουμένως. Στη δική της αντίληψη τα ΜΕΔ έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των τραπεζών για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι με αυτό το χαρακτήρα που ήρθε τώρα με τα νομοσχέδια. Αυτό που περιλαμβάνουν είναι κυρίως πώς θα διευκολύνουν τις τράπεζες στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ και κυρίως στην είσπραξη των δικών τους δανείων και όχι πως θα προστατεύσουμε εκείνους τους δανειολήπτες οι οποίοι ήταν συνεπείς, με την κρίση έχουν χάσει ή έχουν μειωθεί σημαντικά τα εισοδήματά τους και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και θα πρέπει να βοηθηθούν έτσι ώστε να τα αποπληρώσουν και πολύ περισσότερο να προστατεύσουμε την πρώτη στέγη και την μικρή επαγγελματική στέγη αυτών των συνεπών δανειοληπτών μέχρι σε ένα σημείο έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ΜΕΔ. Την ίδια ώρα θα πρέπει να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση έλεγε ότι είχε έτοιμο ένα σχέδιο, το σχέδιο Εστία. Ακόμα το περιμένουμε να έρθει. Μας είπαν ότι αύριο θα το φέρουν στη Βουλή. Δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο αλλά μέχρι πρόσφατα στη συνάντηση της κυβέρνησης με τα κόμματα είχε πει ότι αυτό το σχέδιο το μελετούν. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον φορέα. Ούτε και για αυτόν έχουμε κάποια πληροφόρηση, ούτε η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για να τα φέρει. Ποιο είναι το σημείο που θέλω να αναδείξω; Υπήρχε αρκετός καιρός και αρκετά χρόνια στη διάθεση της κυβέρνησης για να κάνει μία πολυδιάστατη και ισορροπημένη πολιτική για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά δυστυχώς στην αντίληψη της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του προβλήματος περνά ουσιαστικά μόνο μέσα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών. Η πολιτική των κυβερνώντων είναι μονοδιάστατη, έχει να κάνει μόνο με την προστασία των συμφερόντων των τραπεζών, δεν έχει φέρει τίποτα για την προστασία της στέγης, δεν έχει φέρει τίποτα για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών -γιατί είναι μέσα από την ενίσχυση των εισοδημάτων τους που θα αποκτήσουν την ικανότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους-, δεν έχει κάνει τίποτα σε σχέση με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι συζητούμε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κανείς δεν ξέρει τι είναι στην ουσία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποιος είναι ο χάρτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τι περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποιες ομάδες υπάρχουν, με τι ποσά, τι είναι αυτοί έτσι ώστε να ξέρουμε ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα. Και όταν δεν γνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα τότε δεν μπορείς να δώσεις και τις κατάλληλες θεραπείες για να αντιμετωπιστεί.
Πέρα από το γεγονός ότι εδώ σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών έχει η λεχθεί ότι ακόμα και τα εργαλεία από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα διάφορα περιθώρια που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Και όμως έρχεται η κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές να κάνει αυτό το πλαίσιο αυστηρό υπέρ των τραπεζών. Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αφαιρείται το δικαίωμα από τον δανειολήπτη να μπορεί να καταφύγει στο δικαστήριο και το αφήνει στη βούληση των τραπεζών αν θα μπορεί ο δανειολήπτης να προσφύγει στο δικαστήριο. Αντιλαμβάνεται ότι αυτό το πράγμα δεν είναι μόνο ετεροβαρές είναι και αντιδημοκρατικό. Θέλει η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια που έχει φέρει, υποθέσεις που υπάρχουν στα δικαστήρια και έχουν δικαστεί, να πηγαίνουν με την νέα νομοθεσία αναδρομικά πίσω, κάτι που αντιλαμβάνεστε θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες δανειοληπτών. Αυτά και πολλά άλλα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο θα αναδείξουμε στην συζήτηση που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τα νομοσχέδια.
Ολοκληρώνοντας θέλω να πω  και το εξής. Στη δική μας την αντίληψη εάν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, σε σχέση με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης αλλά και εκείνα που περιμένουμε, που έχουν να κάνουν με την προστασία της στέγης και την προστασία των συνεπών δανειοληπτών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εμείς δεν θα δεχθούμε να πάν άρον- άρον την ερχόμενη Παρασκευή για ψήφιση. Στο παρελθόν νομοσχέδια τα οποία δεν έτυχαν επαρκούς και ενδελεχούς συζήτησης και εξέτασης ψηφίστηκαν και μετά παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να κατηγορείται και από πάνω η Βουλή ότι δεν κάνει σοβαρή δουλεία. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά στην κυβέρνηση η οποία απέκρυβε τα προβλήματα, ωραιοποιούσε εικόνες προεκλογικά και μετά έρχεται εκβιαστικά να θέσει διλήμματα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.