Τουρκία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών

 

Σε κόμμα κλειδί αναδείχτηκε το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτimage.ashx Μπαχτσελί στις χθεσινές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι ο σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αφού το τελευταίο δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το ΜΗΡ είναι το κόμμα που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη. Το ΑΚΡ χρειάζεται πλέον το ΜΗΡ ,ωστόσο ΑΚΡ και ΜΗΡ έχουν χάσει και την πλειοψηφία των 360-400 ψήφων που χρειάζεται για την τροποποίηση του συντάγματος. Αν το φιλοκουρδικό HDP έμενε κάτω από το εκλογικό όριο και δεν εξασφάλιζε έδρες στη βουλή, ΑΚΡ-ΜΗΡ θα κέρδιζαν και την πλειοψηφία για τροποποίηση του συντάγματος.

MHP και HDP διατηρούν τα ποσοστά τους

Με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων, το ΜΗΡ και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είναι τα μόνα που διατήρησαν τα ποσοστά τους ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου και της 1η Νοεμβρίου. Μεγάλος νικητής είναι και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ το οποίο με την πρώτη του εμφάνιση κατάφερε να πάρει 10%, παρόλο που η Μεράλ Ακσενέρ δεν θα είναι καν βουλευτής αφού το προεδρικό σύστημα δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια ταυτόχρονα και για τις προεδρικές και για τις βουλευτικές. Με την είσοδο του Καλού Κόμματος στη βουλή για πρώτη φορά μετά το 2002 πέντε κόμματα κατάφεραν να εισέλθουν στη βουλή.

Χαμένοι των εκλογών ΑΚΡ και CHP

Εκτός από το CHP, χαμένος των εκλογών θεωρείται και το ΑΚΡ καθότι στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου είχε καταφέρει να πάρει 49,4% ενώ τώρα υποχώρησε στο 42%. Δεδομένου ότι το ΜΗΡ κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά του εκτιμάται ότι είναι το ΑΚΡ που είχε διαρροές στο Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ. Παρόλο που ΜΗΡ και Καλό Κόμμα ανήκουν σε διαφορετικές συμμαχίες είναι αξιοσημείωτο ότι τα δύο ακροδεξιά κόμματα κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 20% των ψήφων.

Το φιλοκουρδικό κόμμα το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τα ποσοστά του της 1ης Ιουνίου που ήταν 10,7% φαίνεται να ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στις ανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Ωστόσο στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη είχε μείωση ποσοστών.

Ορκωμοσία βουλής και προέδρου

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στις 29 Ιουνίου και η πρώτη συνεδρία της βουλής στις 2 Ιουλίου. Πρώτα θα ορκιστούν οι βουλευτές και μετά ο πρόεδρος. Αναμένεται ότι η ορκωμοσία του Προέδρου θα γίνει μια μέρα μετά την ορκωμοσία των βουλευτών. Με την ορκωμοσία του Προέδρου θα αρχίσει η εφαρμογή και του νέου προεδρικού συστήματος.

Η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει τα καθήκοντά της μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος. Μόλις αναλάβει καθήκοντα ο πρόεδρος θα διορίσει και τους Υπουργούς του.

Εκλογή προέδρου βουλής

Στην πρώτη συνεδρίαση της βουλής θα υποβληθούν και οι υποψηφιότητες για την προεδρία της βουλής. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα κρατήσει 5 μέρες και πέντε μέρες μετά θα ολοκληρωθούν και οι εκλογές.  Επειδή ο αριθμός των βουλευτών αυξήθηκε στους 600, για τους δύο πρώτους γύρους εκλογής του προέδρου της βουλής χρειάζονται τα δύο τρίτα, δηλαδή 400 βουλευτές. Στον τρίτο γύρο εκλέγεται με απλή πλειοψηφία γι’ αυτό και αναμένεται να εκλεγεί υποψήφιος με τη στήριξη ΑΚΡ-ΜΗΡ. Συζητείται ότι το ΑΚΡ θα δώσει την προεδρία της βουλής στο ΜΗΡ. Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ ΑΚΡ και ΜΗΡ για την προεδρία της βουλής, τότε στον τέταρτο γύρο θα αναμετρηθούν οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους και θα εκλεγεί αυτός που θα λάβει τις περισσότερες.