Γεωπολιτικές Προκλήσεις και Κυπριακή ΑΟΖ

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως «κεντρικός παίκτης» στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

 

Η Τουρκία είναι εδώ και θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει προβλήματα στην Κύπρο. Υπάρχουν προοπτικές για την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενώ σημαντικός είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Γαλλίας στην περιοχή. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα όσα υποδείχθηκαν και αναλύθηκαν σε επίκαιρη εκδήλωση στο CINESTUDIOτου Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο «Γεωπολιτικές Προκλήσεις και Κυπριακή ΑΟΖ».assets_LARGE_t_420_54410817_type12713

Μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού της πλούτου στην ΑΟΖ της, ο ρόλος της ως «κεντρικός παίκτης» στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίζεται, ενώ τώρα παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία για να αξιοποιηθούν τα νέα δεδομένα μέσω ενισχυμένων συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες. Αυτό πρεσβεύει ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που πήρε πρώτος το λόγο.

Όπως διευκρίνισε ο ομιλητής, με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί ως τώρα, η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε χώρα που παράγει και εξάγει φυσικό αέριο, κάτι που έπρεπε ήδη να είχε γίνει προ πολλού. «Οι συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο αποδεικνύουνπως υπάρχει φυσικός πλούτος στην περιοχή μας και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε. Τα  αποθέματα φυσικού αερίου είναι τόσα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης», τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα για τα μαύρα σύννεφα στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας. Αυτή η πολιτική, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι ο αγωγός MEDπου τη δημιουργία του επιθυμεί διακαώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αλλά πρόκειται για έργο πανάκριβο και δύσκολο να επιτευχθεί. Οι εργασίες που ξεκινά η EXXONMobileστο τεμάχιο 10 αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα των Αμερικανών να προχωρήσουν οι έρευνες, ενώ η Ουάσιγκτον βλέπει θετικά την προοπτική να δημιουργηθεί σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο. «Από τη μεριά της η Γαλλία θέλει να εκμεταλλευθεί οικονομικά και γεωπολιτικά το επερχόμενο Brexit, αλλά πολλά θα κριθούν από τις σχέσεις των δυνάμεων αυτών με την Τουρκία. Η Άγκυρα ετοιμάζεται να αρχίσει έρευνες με το γεωτρύπανό της και αν αυτό συμβεί στην ουσία θα έχει ακυρώσει ως κράτος την Κύπρο. Ο Ερντογάν επιδιώκει να ελέγχει τους πάντες στην περιοχή και να καταστεί περιφερειακή δύναμη», υπέδειξε.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Μάριος Πούλαδος, χαρακτήρισε την Κυπριακή ΑΟΖ ως μια διεθνή σκακιέρα, ενώ αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της Γαλλίας. Μίλησε για τις Τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ ανέλυσε λεπτομερώς τις εμπορικές και τις στρατιωτικές συναλλαγές της Άγκυρας με την Ιταλία, για τις οποίες ανάφερε: «λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έγιναν με τις έρευνες της ΕΝΙ η Ρώμη δεν δείχνει έτοιμη να συγκρουστεί με τους Τούρκους».

Ο γνωστός δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έθιξε το ζήτημα της σιγής της Κίνας για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, μίλησε για την επικαιροποίηση της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και την προβλεπόμενη αλλαγή της στρατηγικής τους, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον και την επιθυμία της για ισχυρό άξονα ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου. Ολοκλήρωσε τη παρουσίαση του με το θέμα της έναρξης των ερευνών στο τεμάχιο 10 της EXXONMobil.

Πλήρη ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης και των Τουρκικών διεκδικήσεων επιχείρησε ο Δρ Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Κύπρος προσπάθησε να ασκήσει κυριαρχία χωρίς πολεμική αεροπορία και ναυτικό, ενώ ζήτησε αναβίωση και ενίσχυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. «Ό,τι είναι να γίνει με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να γίνει ταχύτατα μέσα στους ερχόμενους 9-10 μήνες γιατί δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια», υπέδειξε, επιμένοντας πως η καλύτερη λύση είναι ο τερματικός της Αιγύπτου (EastMed). Ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας (Ρωσία-Ιράν), ενώ εξέφρασε την άποψη πως ήταν λανθασμένη η επιλογή της Shell. Εξήγησε τους τρόπους αξιοποίησης του τεμαχίου Αφροδίτη, ανέπτυξε την τουρκική πολιτική στην περίπτωση που η Κύπρος προσεγγίσει την Αίγυπτο και τόνισε πως «δεν μιλάμε για το αν αλλά για το πότε θα επέμβει η Τουρκία ξεκινώντας γεωτρήσεις. Η Τουρκία είναι εδώ για να ελέγξει την περιοχή. Δε πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους».

Ο ομιλητής παρουσίασε τις προτάσεις του προς την Κυπριακή κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν την ίδρυση ναυτικής βάσης της Γαλλίας στο Μαρί, ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΝΙ με την TOTAL, την παρεμπόδιση απόκτησης των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, και την ενίσχυση της Κυπριακής αεράμυνας.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου και οι τρείς ομιλητές εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον, τονίζοντας πως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά σημαντικά για την Κύπρο αν παρθούν σύντομα οι σωστές αποφάσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πέτρα Αργυρού.