Νέο κύμα διαδηλώσεων και νέες συλλήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

 

Μετά την αθώωση και δεύτερου αστυνομικού

 

Διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη και πολλές ακόμα αμερικανικές πόλεις, κατά τις οποίες, πολλά άτομα συνελήφθησαν μετά από την απόφαση των ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη στον λευκό αστυνομικό που προκάλεσε με μια λαβή τον θάνατο άοπλου αφροαμερικανού στη Νέα ΥόρκηNew York City protest over Ferguson Grand Jury decision
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, όπου δεκάδες τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και πολλοί συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

Άλλοι, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ, την Γιούνιον Σκουέαρ, το Χάρλεμ και τη συνοικία της Νέας Υόρκης όπου πέθανε ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ στις 17 Ιουλίου. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που ήταν και τα τελευταία λόγια του θύματος, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

Η απόφαση των δικαστικών αρχών ήρθε μόλις 10 ημέρες μετά μια παρόμοια απόφαση στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και έχει προκαλέσει φόβους για ταραχές με αποτέλεσμα μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη Νέα Υόρκη για να αποφευχθεί κάθε περιστατικό.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε την έναρξη μιας ομοσπονδιακής έρευνας για την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. «Οι εισαγγελείς μας θα διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη σε βάθος δίκαιη και έγκαιρη έρευνα» δήλωσε ο Χόλντερ στους δημοσιογράφους.

«Εκτός από την εκτέλεση μιας δικής μας έρευνας η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.