Εντατικές διαβουλεύσεις και παρασκήνιο για επιλογή υποψηφίου δημάρχου Πάφου

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι  διαβουλεύσεις κομμάτων για επιλογή υποψηφίου δημάρχου Πάφου ενώ και εντός των κομμάτων σημειώνονται διαφωνίες  ως προς επίφοβες ειλογές  που μελλοντικά θα δημιουργήσουν προβλήματα.2013_05_17_10_32_42__b8cb674cf3a448e2b965f53016faf500

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής ανέφερε  σήμερ ότι το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να έχει μία υποψηφιότητα, η οποία να συνδυάζει την ικανότητα, την ακεραιότητα και να είναι ένα άτομο το οποίο να έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να οδηγήσει τον Δήμο σε εξυγίανση αλλά και προς την πορεία για την πολιτιστική πρωτεύουσα του 2017.Ερωτηθείς για την συνάντηση της Επαρχιακής Γραμματείας Πάφου με την ηγεσία του ΑΚΕΛ αναφορικά με τα τεκταινόμενα της Πάφου και τις διεργασίες για τις δημοτικές, ο κ. Φακοντής είπε ότι σήμερα η Επαρχιακή Γραμματεία του ΑΚΕΛ Πάφου είχε συνάντηση με την Κεντρική Γραμματεία του ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου.

«Ως ΑΚΕΛ για μας πάνω απ` όλα είναι η Πάφος, γι` αυτό και θα επιδιώξουμε να έχουμε μία υποψηφιότητα, η οποία να συνδυάζει την ικανότητα, την ακεραιότητα και να είναι ένα άτομο το οποίο να έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να οδηγήσει τον Δήμο σε εξυγίανση, αλλά και προς την πορεία για την πολιτιστική πρωτεύουσα του 2017. Σε αυτά τα πλαίσια, θα έχουμε κάποιες συναντήσεις και με άλλα πολιτικά κόμματα χωρίς φυσικά να είναι αυτοσκοπός ότι πρέπει να γίνει συνεργασία. Εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία τότε ως ΑΚΕΛ έχουμε και την επιλογή να διεκδικήσουμε με υποψηφιότητα από το χώρο της αριστεράς», κατέληξε.

ΔΗΣΥ: Αναζητείται «τίμιος και ….εγνωσμένου κύρους υποψήφιος»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα ότι τα κόμματα καλούνται να δώσουν εξετάσεις στην Πάφο και να αποδείξουν πως μπορούν να θέτουν το ευρύτερο καλό πέραν από κομματικές σκοπιμότητες και σημείωσε ότι το κόμμα απαιτεί να ανοίξουν όλες οι υποθέσεις και σε άλλες επαρχίες για τις δημόσιες συμβάσεις.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, της Επαρχιακής Γραμματείας της Πάφου, της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ Πάφου και του βουλευτή Πάφου, που έγινε υπό την προεδρία του κ. Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα κατέληξε σε κάποιες ξεκάθαρες αποφάσεις.

«Καλεί, πρώτον, τις αρμόδιες Αρχές να συνεχίσουν με εντατικό ρυθμό τη διερεύνηση όλων ανεξαίρετα των υποθέσεων διαπλοκής και μη χρηστής διοίκησης.

“Επίσης, θεωρούμε πως η Πάφος χρειάζεται ηρεμία και πως προτεραιότητα έχουν η εξυγίανση, η χρηστή διοίκηση, οι πολίτες και όχι τα κόμματα, για αυτό και η πρώτη μας θέση είναι πως καλούμε και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να βάλουν τα κομματικά σπαθιά στα κομματικά θηκάρια”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι στην αντίληψη της κοινωνίας τα κόμματα παίρνουν απροβίβαστο και είπε ότι είναι στο χέρι των κομμάτων να αποδείξουν το αντίθετο.

“Οι εκλογές της Πάφου είναι μια καλή εξέταση, καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις, στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε πως μπορούμε να θέτουμε το ευρύτερο καλό πέραν από κομματικές σκοπιμότητες” είπε.

Θα αρνηθούμε, πρόσθεσε, παρασκηνιακές ή άλλες διαδικασίες που θα έχουν το χαρακτήρα κομματικού παζαρέματος ή κομματικών συμμαχιών και πρόσθεσε:

“Συζητούμε όμως και απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση για συζήτηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, τίμιων και ικανών ανθρώπων που θα είχαν τη διάθεση να υπηρετήσουν για τη μεταβατική περίοδο των δύο χρόνων για να βοηθήσουν στην εξυγίανση, ηρεμία και επιτυχία του παγκύπριου στόχου της πολιτιστικής πρωτεύουσας του Πάφος 2017”.

Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ έχει καταλήξει σε κάποιες προσωπικότητες, είπε ότι εάν και τα άλλα κόμματα ασπαστούν την προσέγγιση του ΔΗΣΥ, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία και τους συνεργάτες, ο ΔΗΣΥ θα είναι έτοιμος να θέσει κάποια ονόματα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι εξελίξεις στην Πάφο προκαλούν σε όλους βαθιά θλίψη και πρόσθεσε ότι “απόλυτα δικαιολογημένα παγιώνουν την αντίληψη στην κοινωνία τα περί σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής”.

Σημειώνοντας ότι δεν θέλει να προκαταλάβει την όποια απόφαση της δικαιοσύνης, είπε ότι υπάρχει μια θέση αρχής, ότι το κόμμα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, “όποιον και να αφορούν ζητήματα διαπλοκής, ή μη χρηστής διοίκησης, είτε αυτός ανήκει στο κόμμα, είναι στέλεχος ή όχι, συγγενής ή φίλος”.

Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται ότι ο επόμενος που θα εκλεγεί δεν θα εμπλακεί σε παρόμοια σκάνδαλα και εάν υπάρχει τρόπος η πολιτεία να ελέγχει καλύτερα τους Δήμους, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το ένα θέμα είναι τα πρόσωπα, το άλλο θέμα είναι οι διαδικασίες.

“Πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά το θέμα των δημοσίων συμβάσεων. Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν αφορά αυτό το ζήτημα μόνο την Πάφο. Όπως και η κοινωνία απαιτεί έτσι και ο ΔΗΣΥ απαιτεί να ανοίξουν όλες οι υποθέσεις και σε άλλες επαρχίες αλλά και σε άλλα μεγάλα έργα του δημοσίου. Και έχει εξίσου σημασία και τα πρόσωπα αλλά και το σύστημα των δημοσίων συμβάσεων και των δημοσίων έργων”, κατέληξε.

Η ΕΔΕΚ

Ο Δήμος Πάφου είναι βαριά πληγωμένος και δεν είναι η ώρα για συναλλαγές, για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, σε δηλώσεις του στα γραφεία του Κινήματος, ότι “για να επιτύχει όμως η διαδικασία επούλωσης και να μπορέσει ο Δήμος της Πάφου να αποκτήσει ξανά το κύρος και την αξιοπιστία του είναι αναγκαίο να υπάρξουν υπερβάσεις από όλους, καθώς και ευρύτατες συναινέσεις, η λύση να είναι απολύτως συμβατή με τα αισθήματα της κοινωνίας της Πάφου”.

“Αυτό που χρειάζεται τώρα ο Δήμος και οι πολίτες της Πάφου είναι μια λύση επούλωσης και συναίνεσης και ως ΕΔΕΚ θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια”, διαβεβαίωσε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι “με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, συζητούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με τους πολίτες της Πάφου για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση”.

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών με δήλωση εκπροσωπου  της αφού αναφέρει πως «είναι τουλάχιστο κοροϊδία, αυτοί που έκαναν τις κομματικές συναλλαγές επιστήμη, να δηλώνουν ότι θα αρνηθούν διαδικασίες κομματικού παζαρέματος, αναφέρει;
«Οι δημότες Πάφου πληρώνουν κυριολεκτικά το τίμημα της διαπλοκής και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Το θλιβερό αυτό φαινόμενο, ας γίνει η απαρχή για την ανάδειξη ενός Δημάρχου που έγνοια του θα είναι η πόλη του και όχι οι κομματικές ή οι προσωπικές σκοπιμότητες. Ενός προσώπου που με καθαρά χέρια και αποφασιστικότητα θα βάλει τάξη στις ατασθαλίες και τα συσσωρευμένα σκάνδαλα όλων αυτών των ετών.Η κοινωνία μας υποφέρει λόγω αυτών των τακτικών και θεωρούμε αυτονόητο και εκ των ων ουκ άνευ τον εξοστρακισμό κάθε τέτοιας κομματικής πρακτικής.
Η εξυγίανση και η διαφάνεια αποτελούν πια αδήριτη ανάγκη. Οι πολίτες δεν ανέχονται και δεν αντέχουν άλλο.»

Τέλος η Συμμαχία Πολιτών, επαναλαμβάνει  την έκκληση  προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να επιδείξουν σεβασμό προς τους δημότες και να υποβάλουν την παραίτηση τους. Να επιτρέψουν στους δημότες της Πάφου να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους για την τοπική αρχή που επιθυμούν.»