Εκδηλώσεις ΑΚΕΛ προς τιμή της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης

 

Με κόκκινα τριαντάφυλλα και στεφάνια, το ΑΚΕΛ απέτισε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ευκαιρία της σημερινής συμπλήρωσης 73 χρόνων από τη νίκη ενάντια στο ναζισμό, την ήττα του Χίτλερ και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, που άφησε πίσω του 22 εκατ. νεκρούς.imagew.aspx

Σε ομιλία του, σε συμβολική εκδήλωση στο Μνημείο Πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι «κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και τιμούμε τους πεσόντες», σημειώνοντας ότι η αντιφασιστική νίκη έχει κοσμοϊστορική σημασία, αφού τυχόν επικράτηση του χιτλεροφασισμού θα σήμαινε πισωγύρισμα της ανθρωπότητας στην εποχή της βαρβαρότητας.

Χαιρέτισε τους βετεράνους πολεμιστές στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο που έγραψαν ιστορία στα πεδία των μαχών, σημειώνοντας ότι αποτελεί τίτλο τιμής η απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 με την οποία εκατοντάδες στελέχη και μέλη, με επικεφαλής την ηγεσία του, εντάχθηκαν εθελοντικά στο στρατό και πολέμησαν το φασισμό.

Η Αντιφασιστική Νίκη, είπε, «ανήκει σε όλες τις δυνάμεις που πολέμησαν τον γερμανικό ναζισμό» αλλά το κύριο βάρος έπεσε στη Σοβιετική Ένωση. Η μάχη του Στάλινγκραντ ανέτρεψε το ρου του πολέμου. Η έπαρση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ, είπε, σήμανε τη συντριβή του χιτλεροφασισμού και η Σοβιετική Ένωση σε αυτή τη μάχη έδωσε δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες και σημείωσε ότι είναι το λιγότερο λυπηρό και απαράδεχτο να επιχειρείται σήμερα από κάποιους ταύτιση του χιτλεροφασισμού με τον κομμουνισμό.

Ο κ. Κυπριανού καταδίκασε επίσης “με τον πιο έντονο τρόπο” τις χθεσινές ενέργειες της ουκρανικής Κυβέρνησης ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. Η χθεσινή εισβολή στο σπίτι του Γ.Γ. της Κ.Ε. αλλά και στα γραφεία του κόμματος, που συνδέεται με την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, αποτελεί απαράδεχτη ενέργεια, είπε. “Το καθεστώς που προέκυψε μετά το φιλοδυτικό πραξικόπημα του 2014 επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία. Κατεδαφίζει αντιφασιστικά μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ τιμά ως ήρωες συνεργάτες των ναζί. Η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτές τις εξελίξεις αφού στήριξε το πραξικόπημα και την πολιτική του νέου καθεστώτος”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, είπε ότι η όξυνση των ενεργειακών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στο κόσμο, η νέα έξαρση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η συνεχής στρατιωτικοποίηση της ΕΕ είναι σημεία των καιρών που φανερώνουν ότι ο κίνδυνος ενός νέου γενικευμένου πολέμου επανέρχεται. Η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση της υπογραφής των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επιτείνει περισσότερο αυτούς τους κινδύνους, επεσήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Κάλεσε όλους τους δημοκράτες πολίτες σε έμπρακτη αντίσταση στο φασισμό και ιδιαίτερα στους σύγχρονους νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού, προσθέτοντας ότι η αντιφασιστική νίκη θα αποτελεί συνεχώς μια υπενθύμιση ότι μπροστά στη δύναμη των λαών κανείς δεν είναι αήττητος.

Στεφάνια κατέθεσαν, εκτός από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο βοηθός Στρατιωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  Δημήτριος Γκρικόριεφ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωργκάτζης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Αντώνης Χατζηϊωσηφ, βετεράνοι πολεμιστές και άλλοι.

Στη Λάρνακα

Στην εκδήλωση στη Λάρνκα ο  Β. Στεφάνοβιτς Α’ Γραμματέας της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο., τόνισε ότι μπορούμε να ζήσουμε και να απολαύσουμε την ειρήνη.imagew-3.aspx

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΕ Λάρνακας του ΑΚΕΛ στο Μνημείο Πεσόντων του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Πάρκο Φανερωμένης στη Λάρνακα, ο κ. Στεφάνοβιτς χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως «μια μέρα λύπης για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν αλλά επίσης μια μεγάλη μέρα τιμής και περηφάνιας».

Αφού ευχαρίστησε όλους «όσους έσωσαν τον κόσμο από τον φασισμό», ο κ. Στεφάνοβιτς σημείωσε ότι «τώρα μπορούμε να ζήσουμε σε ειρήνη, να απολαύσουμε την ειρήνη, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και οι νέες γενιές μπορούν να ζήσουν σε ευημερία και ειρηνικά».

Δυστυχώς συνέχισε «ο κόσμος είναι ασταθής, υπάρχουν ακόμα κρίσεις και έχουμε πολιτικούς οι οποίοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον φασισμό και να τον επαναφέρουν. Όμως είμαστε αρκετά δυνατοί για να το σταματήσουμε αυτό και δεν θα το αφήσουμε να ξαναγίνει» είπε και εξέφρασε συγχαρητήρια σε όλους «για την μεγάλη αυτή μέρα».

Η Επαρχιακή Γραμματέας του ΑΚΕΛ Χρυστάλλα Αντωνίου ανέφερε ότι «η 9η του Μάη είναι η μέρα που καθόρισε τις τύχες των λαών του κόσμου” και σημείωσε πως “η οφειλόμενη τιμή και το χρέος μας φέρνουν εδώ για να τιμήσουμε την επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών κατά του φασισμού».

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Ιωάννου μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που τιμούμε  σήμερα, ήταν ίσως το πιο κοσμοϊστορικό γεγονός στην σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία, στο οποίο χρωστούν την ελευθερία τους όλες οι γενιές που πέρασαν αλλά και που θα έρθουν. Σήμερα τιμούμε όλους τους Κύπριους που κατατάγηκαν στον στρατό για να πολεμήσουν το χιτλεροφασισμό δίνοντας και τη ζωή τους» είπε και πρόσθεσε πως «οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολεμιστές που είναι θαμμένοι δίπλα δίπλα σε νεκροταφεία της Ευρώπης ήταν και θα είναι σύμβολα της κυπριακής προσφοράς της Κύπρου σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα για τη σωτηρία του ανθρώπινου πολιτισμού».

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου «σήμερα τιμούμε ακόμα την μεγαλειώδη συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης η οποία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πολεμικής προσπάθειας, τα 20 εκατομμύρια νεκροί και τα 30 εκατομμύρια τραυματίες και ανάπηροι πολέμου που έδωσε ο σοβιετικός λαός μαρτυρούν το μέγεθος της αυτοθυσίας του λαού, του κράτους, της ηγεσίας, του στρατού της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία δίκαια ονομάζεται μητέρα της Αντιφασιστικής Νίκης».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Ανδρέας Κυρίτσης Πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Λάρνακας/Αμμοχώστου, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στον ρόλο της Ρωσίας και εξήρε τη θυσία των ηρώων και όσων έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την ορχήστρα ακορντεόν του Ντάνιελ
Σαμποτίνοβ.