Σοβαρές καταγγελίες τέως αρχηγού Αστυνομίας εναντίον Ι.Νικολάου

Σοβαρές κατηγορίες κατά του Ιωνά Νικολάου για παρεμβάσεις σε προσλήψεις και προαγωγές στην Αστυνομία, αλλά και για συστηματική υπόσκαψη του ίδιου κατά τους 13 μήνες Unknown-5της συνεργασίας τους, εκτόξευσε ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου. Μιλώντας στον Active (στην εκπομπή Πρωινή Συχνότητα), ο κ. Παπαγεωργίου παραδέχθηκε δημόσια ότι ανέκαθεν υπήρχαν επίορκοι αστυνομικοί, διαμηνύει ότι η Αστυνομία θα πρέπει να αποκομματοποιηθεί και καλεί την πολιτεία να λύσει τα χέρια της Δύναμης και να της δώσει τα απαραίτητα όπλα για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος με πιο σημαντικό την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Υπόσκαψη, παρεμβάσεις και επίορκοι αστυνομικοί

«Ο Ιωνάς Νικολάου συνεχώς υπέσκαπτε και σταματούσε κάθε ενέργεια για την οποία θα μπορούσε να προβληθεί ο Αρχηγός Αστυνομίας», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, εξηγώντας ότι αν προβαλλόταν θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το έργο του να τον παύσει.

«Θα ήταν ευχής έργο αν κάποτε γινόταν μια έρευνα για το πόσο πίσω κράτησε την Αστυνομία ο κ. Νικολάου στους 13 μήνες που συνυπήρχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης τον υπέσκαπτε ενσυνείδητα.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος και ερωτηθείς εάν υπάρχουν επίορκοι αστυνομικοί που συνεργάζονται με τον υπόκοσμο, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε καταφατικά. «Υπήρχαν, υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν επίορκοι αστυνομικοί», ανέφερε ο τέως Αρχηγός, λέγοντας πως το θέμα είναι ποια μηνύματα εκπέμπεις προς τα μέλη σου.

Ο κ. Παπαγεωργίου δηλώνει πως αν θέλουμε μια πιο αποτελεσματική Αστυνομία θα πρέπει να την αποκομματοποιήσουμε. «Όταν ο πολιτικός παρεμβαίνει σε προσλήψεις, προαγωγές και τοποθετήσεις, ποια πειθαρχία μπορείς να επιβάλεις σε αυτόν τον αστυνομικό που νιώθει ότι έχει το μέσον», διερωτήθηκε ο τέως Αρχηγός, επαναλαμβάνοντας πως ο Ιωνάς Νικολάου υπέσκαπτε τον ίδιο ενσυνείδητα.

«Λύστε τα χέρια της Αστυνομίας»

Σε σχέση με το τι πρέπει να αλλάξει στην Αστυνομία προκειμένου αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως η πολιτεία πρέπει να δώσει τα απαραίτητα όπλα στην Αστυνομία για πάταξη του εγκλήματος. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα της παρακολούθησης τηλεφώνων, ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ πλην της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Κόσιη ότι αν η Αστυνομία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση μέσα στο έγκλημα, θα πρέπει να βάλει δικούς της ανθρώπους μέσα στις φατρίες, ο τέως Αρχηγός ανέφερε ότι αυτή η θέση είναι σωστή, αλλά είναι και δίκοπο μαχαίρι. «Όταν συνεργάζεσαι με εγκληματικά στοιχεία, μπορεί να επέλθει μία άλφα σχέση», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θέλει πάρα πολλή προσοχή και κατάλληλους χειρισμούς.

Ο κ. Παπαγεωργίου θεωρεί πάντως πολύ δύσκολο εγχείρημα την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και των φατριών. «Αν δεν αποφασίσει η πολιτεία να δώσει όπλα στην Αστυνομία, αν δεν σταθεί ο κάθε πολίτης δίπλα από την Αστυνομία να την στηρίξει, να την ενισχύσει και να την βοηθήσει εκεί και όπου χρειάζεται, είναι πολύ δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Περισσότεροι στα γραφεία λιγότεροι στους δρόμους 

Δυσανάλογα μικρότερο θεωρεί ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας τον αριθμό των μελών της Δύναμης που βρίσκεται στους δρόμους σε σχέση εκείνους που βρίσκονται στα γραφεία και τονίζει πως θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί στην πρώτη γραμμή.

Για το θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών της πρώτης γραμμής, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως εκπαίδευση γίνεται, όμως σίγουρα δεν είναι στον ύψιστο δυνατό βαθμό και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.