Μάρκος Κυπριανού:«Είναι ψέμα πως το ΔΗΚΟ δεν θέλει λύση»

 

Ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι το ΔΗΚΟ δεν θέλει λύση του Κυπριακού .Μιλώντας την Κυριακή στο Παγκύπριο Τακτικό συνεδριο του κόμματος ο Μάρκος Κυπριανού ανάλυσε τους εξωγενείς και εσωτερικούς λόγους για την αποτυχία του κόμματος στις προεδρικές εκλογές και την κρίση που αντιμετωπίζει το ΔΗΚΟ.cache_728x3000_Analog_medium_493557_174996_2522018

Στην ομιλία του ανέφερε:

«Έχω την χαρά και την τιμή να σας καλωσορίσω στο σημερινό παγκύπριο τακτικό συνέδριο του Κόμματος μας και βέβαια στο καταστατικό συνέδριο που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Η χρονική στιγμή που γίνεται το συνέδριο μας είναι κρίσιμη και για τον τόπο αλλά και για το κόμμα μας. Και γι’ αυτό θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζί σας .

Έχουμε βγει πρόσφατα από μια εκλογική αναμέτρηση με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Δυστυχώς δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Η πρόταση μας δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, όμως το ΔΗΚΟ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κύπρου..

Όπως είχα την ευκαιρία να αναλύσω στην Κεντρική Επιτροπή πιστεύω ότι ήταν περισσότεροι από ένας οι λόγοι της αποτυχίας. Κάποιοι εξωγενείς αλλά και άλλοι εσωτερικοί που θα πρέπει να μας προβληματίσουν για αποφυγή τους στο μέλλον. Και γι’ αυτό, ασχέτως του τι είδε το φως της δημοσιότητας, η Μελέτη μου προς την Κεντρική Επιτροπή έδωσε έμφαση σε αυτούς τους εσωτερικούς λόγους και αδυναμίες και μας έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αυτοκριτική μας . Πρέπει να μάθουμε από τις αδυναμίες μας για να βγούμε πιο δυνατοί στο μέλλον.
Επίσης αρνητική εξέλιξη είναι ότι οι εκλογές μάς έφεραν και εσωκομματική κρίση, με αποχωρήσεις και διαγραφές μελών και στελεχών. Το αν θα είναι μια μεγάλη ή μικρή κρίση, το αν θα συνεχισθεί ή θα έχει σύντομο τέλος, και ποιες τελικά επιπτώσεις θα έχει για το Κόμμα μας, θα εξαρτηθεί από τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους χειρισμούς της ηγεσίας.
Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν έχει κόστος και δεν προκαλεί ζημιά. Και η πραγματικότητα είναι πως κάθε φορά που το κόμμα περνά μια νέα κρίση, πιο δύσκολα την ξεπερνάει. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για αυτό.

Πρέπει να τονίσω βέβαια ότι όταν γίνονται ενέργειες που βλάπτουν το κόμμα δεν μπορεί παρά να υπάρχουν επιπτώσεις, όμως δεν πρέπει να κλείνουμε την πόρτα ερμητικά. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και θα πρέπει πάντα να υπάρχει η δυνατότητα της συμφιλίωσης και της συναίνεσης ιδιαίτερα με εκείνους που έχουμε κοινή ιστορία και κοινές αρχές και αξίες που μας ενώνουν.
Δεν είναι μόνο τα εσωκομματικά ζητήματα αλλά και ο τόπος μας, η κοινωνία, η πολιτική ζωή περνά μια κρίση που θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και τις βάσεις του όλου πολιτικού συστήματος.

Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και στρέφονται σε ψήφο διαμαρτυρίας και σε πολιτικές κινήσεις που δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν τον τόπο. Έτσι δημιουργείται ένα επικίνδυνο κενό στην πολιτική ζωή της Κύπρου.
Ειδικά το ΔΗΚΟ, σαν κόμμα του κέντρου χωρίς φανατισμό και ακρότητες είναι ακόμα πιο ευάλωτο στην αδιαφορία που συνεχώς αυξάνεται ανάμεσα στους πολίτες.

Από την άλλη όμως αυτές οι πολιτικές προκλήσεις, μαζί με τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην οικονομία αλλά και την στασιμότητα στο Κυπριακό, αποτελούν ευκαιρία για το ΔΗΚΟ να αναδείξει και να αποδείξει άλλη μια φορά την αξία του σαν ένα μετριοπαθές, συνετό, συναινετικό κόμμα του κέντρου.

Το ΔΗΚΟ χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, προκαταλήψεις και έμμονες ιδέες, συνθέτοντας διαφορετικές θέσεις και απόψεις, χωρίς να απορρίπτει εκ των προτέρων προτάσεις και ιδέες με βάση του από πού προέρχονται ή τι ιδεολογικό χρώμα έχουν, έχει μοναδικό κριτήριο το κοινό καλό και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Αυτό είναι το πλεονέκτημα και η δύναμη του Κέντρου. Αυτό αξιοποιήσαμε όποτε ο λαός μάς έστειλε στο πηδάλιο αυτού του τόπου και για αυτό οι διακυβερνήσεις του ΔΗΚΟ ήταν οι πιο πετυχημένες μέχρι σήμερα.

Όμως για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε από το σπίτι μας. Θα πρέπει να μάθουμε να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που σαν δημοκρατικό κόμμα είναι λογικό να υπάρχουν. Στόχος η συναίνεση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης.
Βεβαίως και θα απαιτούμε σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας – αυτό επιβάλει η δημοκρατία – χωρίς όμως να περιθωριοποιείται και να παραγνωρίζεται η μειοψηφία. Δεν πρέπει να νοιώθει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της και ότι αγνοούνται οι θέσεις και οι απόψεις της. Η συνεχής παράβλεψη της, στο τέλος οδηγεί στην απομόνωση, αδιαφορία και απομάκρυνση. Σε αυτό τον τομέα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε

Να μη ξεχνάμε ότι η σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων είναι και η δύναμη του ΔΗΚΟ. Η εσωκομματική πολυφωνία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους ψηφοφόρους και πολίτες δυσαρεστημένους με τις δογματικές θέσεις των άλλων κομμάτων. Βέβαια, αυτή η πολυφωνία δεν θα πρέπει στο τέλος να καταλήγει να γίνεται εμπόδιο στο να έχει το ΔΗΚΟ σαφείς, ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα.
Ένα κόμμα πρέπει να έχει πάντα στόχο να διευρύνεται, να προσελκύει νέα μέλη και ψηφοφόρους και βέβαια ακόμη περισσότερο να συγκρατεί τα υφιστάμενα.

Ο στόχος μας για την επόμενη περίοδο πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι να συσπειρώσουμε τους ψηφοφόρους μας, να επαναφέρουμε μέλη και ψηφοφόρους που για το ένα ή τον άλλο λόγο δεν είναι πλέον στις τάξεις μας, και βεβαίως να προσελκύσουμε νέα μέλη και ψηφοφόρους. Μόνο με τον συνδυασμό και των τριών αυτών ενεργειών θα μεγαλώσει το κόμμα μας. Αν απλώς αντικαθιστούμε ψήφους που μας έφυγαν, έστω κι αν το πετυχαίνουμε, το αποτέλεσμα θα είναι να μένει το Κόμμα στάσιμο.

Όπως έχω πει, οι προκλήσεις μπροστά μας πολλές, και στην επόμενη τετραετία αναγκαστικά θα επανακαθοριστεί ο ρόλος του ΔΗΚΟ στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία.

Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το Κόμμα και ο λόγος του και η εικόνα του. Οι θέσεις του θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με σύγχρονο τρόπο τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και των συμπολιτών μας.

Όχι αλλαγή βασικών θέσεων και αρχών – ειδεμή θα αυτοαναιρεθούμε- αλλά προσαρμογή του πολιτικού λόγου και των προτάσεων μας στις ανάγκες και απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας

Σαν κόμμα του κέντρου που εκ των πραγμάτων δεν φανατίζει με την ιδεολογία του, είναι μεγαλύτερη ανάγκη το ΔΗΚΟ να πείθει με την σοβαρότητα του, την εποικοδομητική του στάση και την εμμονή στις αρχές του.

Το γνώρισμα του ΔΗΚΟ θα πρέπει να είναι η μετριοπάθεια – όχι βέβαια η μετριότητα- και η σύνεση μεταξύ των δύο ακραίων πόλων. Η φωνή της λογικής. Αυτή ήταν και η βάση επιτυχίας μας στο παρελθόν αλλά κυρίως αυτή είναι και η ανάγκη στην κοινωνία σήμερα.
Είμαστε το τρίτο σε δύναμη κόμμα. Στο άμεσο μέλλον θα εξακολουθεί να είναι αναγκαίο να κάνουμε συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και βέβαια κανένα άλλο κόμμα δεν έχει ακριβώς τις ίδιες θέσεις με εμάς, διότι τότε δεν θα υπήρχε λόγος να ήμασταν διαφορετικά κόμματα.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο πολιτικός διάλογος και οι προοπτικές συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δέχονται τις ίδιες δημοκρατικές αρχές με εμάς, έστω και αν έχουμε διαφορετική ιδεολογική τοποθέτηση. Αλλά με συμφωνημένες προτάσεις και προγράμματα, όχι κατ’ ανάγκη ταύτιση θέσεων.

Συνεργασίες κομμάτων σε προεδρικές εκλογές σίγουρα θα ξαναγίνουν στο μέλλον αλλά αυτές πρέπει να γίνονται με βάση τις εκ των προτέρων συμφωνημένες θέσεις και κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Το ΔΗΚΟ έχει δείξει ωριμότητα και σοβαρότητα στην περίοδο που πέρασε.
Στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση του 2013, σταθήκαμε σοβαρά, υπεύθυνα και εποικοδομητικά, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος, για να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί.

Σήμερα η κρίση μπορεί λογιστικά να θεωρείται ότι έληξε, όμως οι πολίτες δεν το έχουν νοιώσει αυτό. Δεν έχουν ωφεληθεί από την ανάπτυξη της οικονομίας ή την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι συνεχίζουν. Ο λαός μας ακόμα αντιμετωπίζει δυσκολίες και το ΔΗΚΟ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να βοηθήσει να ξεπεραστούν.

Και όσο αφορά τις προεδρικές εκλογές, μετά τον πρώτο γύρο, αντί να αλλοιώσουμε τις θέσεις μας, απλά και μόνο για συμμετοχή στην εξουσία, τηρήσαμε μια υπεύθυνη στάση για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι κι εμείς αλλά και η κοινωνία γενικότερα. Δείξαμε πολιτική ωριμότητα κι όχι αγάπη προς την εξουσία.

Βλέποντας τις μεγάλες διαφορές με τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο, η πιο έντιμη στάση για το ΔΗΚΟ ήταν να παραμείνουμε στις θέσεις μας και να μην στηρίξουμε κανένα από τους δύο. Δείξαμε ότι δεν είμαστε κόμμα που θυσιάζει αρχές χάριν της εξουσίας και ότι επιβιώνουμε και στην αντιπολίτευση.

Πρέπει όμως να μας προβληματίσει ότι ήδη για 7 σχεδόν χρόνια είμαστε αντιπολίτευση και θα είμαστε για ακόμα 5, και ότι αυτό μας στερεί την δυνατότητα να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας και να επηρεάζουμε αποτελεσματικά τις εξελίξεις.
Όμως έστω και σαν αντιπολίτευση το ΔΗΚΟ οφείλει να συνεχίσει να πολιτεύεται εποικοδομητικά και υπεύθυνα αλλά κατ’ ουδένα λόγο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Με ανοικτό μυαλό θα αντιμετωπίζουμε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά η ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση να πείθει για την ορθότητα τους.

Θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη πολιτική και την εποικοδομητική αντιπολίτευση, μακριά από λαϊκισμούς, αλλά θα πρέπει να χειριστούμε το γεγονός ότι αυτό θα μας επιφέρει κάποιο έστω πολιτικό κόστος, ενώ το πολιτικό όφελος θα πηγαίνει στην κυβέρνηση.

Θα ήθελα να αναφερθώ σύντομα και στο Κυπριακό. Όντας στην αντιπολίτευση, βασική αποστολή μας ήταν από την μια η στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού αλλά από την άλλη η αποτροπή αρνητικών εξελίξεων και επικίνδυνων υποχωρήσεων.
Μέχρι τώρα ο άμεσος κίνδυνος που φάνταζε μπροστά μας και καλούμασταν υπεύθυνα να διαχειριστούμε ήταν μια κακή και επικίνδυνη λύση. Τώρα όμως φαίνεται πιθανή και η μη επίλυση και η επ’ αόριστον συνέχιση της σημερινής κατάστασης με όλους τους κινδύνους που εξυπακούει και ιδιαίτερα την μονιμοποίηση των τετελεσμένων. Αν αυτό συμβεί τότε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επικίνδυνη στασιμότητα και αρνητική εξέλιξη έστω και εκτός Κυβέρνησης.

Ο στόχος και η βασική πεποίθηση του ΔΗΚΟ είναι η σωστή λύση του Κυπριακού. Μπορεί οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για εκλογικές σκοπιμότητες να προσπάθησαν να περάσουν την εντύπωση ότι δεν θέλουμε λύση, αλλά αυτό είναι ψέμα. Βεβαίως και θέλουμε λύση και βεβαίως και στηρίζουμε την διαδικασία συνομιλιών. Και οι δύο Πρόεδροι Δημοκρατίας από τις τάξεις του ΔΗΚΟ είχαν εμπλακεί σε σοβαρές προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση που όχι μόνο δεν θα διορθώνει, όσο είναι δυνατόν, τις αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής και κατοχής αλλά ακόμα χειρότερα θα θέτει σε κίνδυνο τον κυπριακό ελληνισμό.
Το ΔΗΚΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο να βοηθήσει και να στηρίξει εκεί που χρειάζεται αλλά και να επικρίνει όπου δικαιολογείται σε μια νέα διαδικασία επίλυσης του εθνικού προβλήματος μας.

Το κάθε συνέδριο ενός κόμματος είναι και μια νέα αρχή. Το Κόμμα μας με γερά θεμέλια στο παρελθόν και την ιστορία του, στις βασικές του αρχές και παραδοσιακές του θέσεις, πρέπει να προχωρήσει προς το μέλλον ανανεωμένο, εκσυγχρονισμένο, δυναμικό, διεκδικητικό και αποτελεσματικό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με τιμήσατε με την ψήφο σας πριν 4 χρόνια και με αναδείξατε αναπληρωτή πρόεδρο αυτού του τιμημένου κόμματος. Να σας ευχαριστήσω που δουλέψατε και αγωνιστήκατε μαζί μου, σε αντίξοες συχνά συνθήκες, για τις αξίες και τα πιστεύω μας. Για να κάνουμε το Κόμμα μας δυνατό όπως του αξίζει. Και με την λήξη της θητείας μου σε ένα μήνα, να σας διαβεβαιώσω ότι και σαν απλός στρατιώτης αυτής της έντιμης πολιτικής παράταξης θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί σας.
Το ΔΗΚΟ έχει και θα συνεχίσει να έχει και λόγο και ρόλο για το μέλλον αυτού του τόπου.
Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να το πετύχουμε.»