Toυρκία – Κύπρος: Τα «ξεχασμένα» εγκλήματα πολέμου

 

 

????????????????????????????????????

Γράφει η  Ανδρούλα Γκιούρωφ

Οσο πιο ισχυρός είναι ο θύτης, ο παραβάτης και ο έκνομος, αλλο τόσο είναι δύσκολο να του επιβληθούν κυρώσεις ή και πιέσεις προκειμένου να συμμορφωθεί στις αρχές του διεθνούς δικαίου.Ιδιαίτερα όταν οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του.

Ο Οργανισμός Ην.Εθνών μετά από 73 χρόνια ίδρυσης του (24 Οκτωβρίου 1945 ) αποδεικνύεται ανήμπορος να επιβάλει τις αρχές και διακηρύξεις που επέβαλαν την ίδρυση του για διεθνή συνεργασία και συλλογική ασφάλεια. Τα 192 κράτη μέλη του, που υποτίθεται συμφωνούν και αποδέχονται τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ- τη διεθνή δηλαδή σύμβαση που περιγράφει τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων- ειναι είτε θύματα είτε θύτες που υποβάλλονται ή επιβάλλουν το νόμο της ζούγκλας.Το νόμο του ισχυρού σε βάρος του αδύνατου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα πέντε μόνιμα μέλη του να ασκούν συχνά-πυκνά το ακυρωτικό βέτο σε σχέδια ψηφισμάτων που δεν ευνοούν τα συμφέροντα ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών του, είναι ενδεικτικό του παγκόσμιου χάους στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης.Περιφερειακά προβλήματα, διενέξεις , συγκρούσεις, εμφύλιοι και τοπικοί πολέμοι που σχεδιάζονται και αποσκοπούν σε νέα χάραξη συνόρων, συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα.Θυμίζουν  τον τραγικό επίλογο της  Κοινωνίας των Εθνών(προκάτοχο των Ην.Εθνών)  η οποία κατάρρευσε κάτω από τις ορδές  του Χιτλεροφασισμού και την αδυναμία να αποτραπεί ένας  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σήμερα οι επικεφαλείς των Ην.Εθνών εμφανίζονται περίπου ως οι επιτήδειοι ουδέτεροι.Κλείνουν προκλητικά τα μάτια και διαγράφουν εγκλήματα πολέμου, τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος και ακόμα χειρότερα. Ασκούν πιέσεις προκειμένου το θύμα να ευθυγραμμιστεί με τις αξιώσεις του παραβάτη.

Τις  τελευταίες δύο δεκαετίες οι  Γ.Γ. των Ην.Εθνών –με πρώτον και χειρότερον τον Κόφι Ανάν -εμφανίζονται να ξεχνούν ή και να διαγράφουν  το γεγονός πως η Κύπρος είναι θύμα ξένης εισβολή και κατοχής.  Σαραντατέσσερα χρόνια η Κύπρος ζητά δικαίωση από τον Αννα στον Καϊάφα.Παραπέμπεται από αναβολή σε αναβολή  σε Πόντιους  Πιλάτους που της δείχνουν ευθέως τον δρόμο προς τον Γολγοθά. Ψηφίσματα των Ην.Εθνών έχουν κατακουρελιαστεί, έχουν υπονομευθεί και  ξεχασθεί από αυτούς που όφειλαν ως επικεφαλής των Ην.Εθνών να τα σέβονται και να τα  μνημονεύουν με κάθε ευκαιρία στον τούρκο εισβολέα και στους όποιους συμμάχους του κάνουν πλάτες για να ξεχαστούν τα εγκλήματα πολέμου που διάπραξε σε βάρος του Κυπριακού λαού.

Η Τούρκικη εισβολή άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Εκτελέσεις αμάχων εν ψυχρώ,  που βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους.Βιασμούς γυναικών και σφαγές νηπίων. Χιλιάδες και οι αγνούμενοι.Ακόμα ψάχνουμε τα λείψανα τους εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να βοηθήσει στην ανεύρεση της τύχης τους.Ωστόσο ποτέ κανένα από τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο δεν τιμωρήθηκε.Ουτε καν αφέθηκαν να φτάσουν στο εδώλιο του περιβόητου δικαστηρίου της Χάγης ως εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρσης, βίαιης αλλοίωσης πληθυσμού με τον συστηματικό και στοχοποιημένο εποικισμό, αρπαγής και σφετερισμού περιουσιών.

Σήμερα κανένα όργανο είτε του ΟΗΕ είτε της Ε.Ε. δεν μιλά για κατοχή και η Τουρκία εμφανίζεται ως ο «προστάτης» και «υπερασπιστής» των συμφερόντων των Τ/κ και ως ο «επίσημος» συνομιλητής για την επίλυση του Κυπριακού.Εχουν και τα εγκλήματα πολέμου τις κατηγοριοποιήσεις και διαβαθμίσεις τους.Συγκαλύπτονται με τα πέπλα της υποκρισίας , των σκοπιμοτήτων και των συμμαχιών.

Η πρόταση Τσαβούσογλου

Η παράνομη κάθοδος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου και η πρόταση του για συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών που υπέβαλε τάχατες ως «σημείο περίσκεψης» στη διάρκεια συζήτησης, όπου παρευρίσκονταν ο κατοχικός  ηγέτης και τα έξι λεγόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα του παράνομου κρατιδίου, δεν είναι κάτι καινούργιο.Πηγαινοέρχεται από διάφορους Τούρκους αξιωματούχους ή τ/κ «ηγέτες» τα τελευταία τριάντα χρόνια, αναλόγως περιστάσεων και συγκυριών.

Οπως γράφτηκε από τ/κ Μ.Μ.Ε (και δεν διαψεύστηκε), ο Τσαβούσογλου μετέφερε το μήνυμα πως μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία δεν θέλουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό.«Να είστε υπομονετικοί. Μην μας δυσκολέψετε μέχρι τις εκλογές», φέρεται να είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δημοσιεύματα τ/κ εφημερίδων.

Γράφτηκε και  το ενδεχόμενο  πως «μετά
τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να «δείξει δυνατή βούληση για μια γρήγορη λύση στο Κυπριακό» ή «αν δεν υπάρξει λύση, τότε μπορεί η «τδβκ» – όπως αποκαλούν  το ψευδοκράτος – «να αποτελέσει μια αυτόνομη δομή συνδεδεμένη με την Τουρκία».

Η πρόταση ΑΚΕΛ για αγωγό μέσω Τουρκίας

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Α.Κυπριανού στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε για το Κυπριακό σε περίπου 35 Πρέσβεις και διπλωμάτες οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, ειπε ότι το   ΑΚΕΛ ειναι έτοιμο « με τη λύση του Κυπριακού να στηρίξει έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης».

Ούτε και αυτή η θέση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι καινούργια.Την έχει υιοθετήσει εδώ και μερικά χρόνια η ηγετική ομάδα του κόμματος αλλά απέφευγαν να την  δημοσιοποιήσουν φοβούμενοι τις αντιδράσεις.Εξ’ όσων λέγεται και από κομματικές πηγές  ούτε και υιοθετήθηκε από κανένα συλλογικό όργανο.Τώρα που οι αξιώσεις και απειλές της Τουρκίας βρίσκονται στο απώγειο τους,  είναι ακατανόητο γιατί η ηγεσία του ΑΚΕΛ έκρινε ορθό να βγει δημόσια  και να προσφέρει αυτό το «αντίδωρο» στους κατακτητές.

Οταν στις 23 του  Γενάρη του 2016 ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ πήγε στην Πόλη όπου συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Aχμέτ Νταβούτογλου και τον τότε και νυν ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να κουβαλούσε στις αποσκευές του και αυτό το δέλεαρ του αγωγού μέσω Τουρκίας.

 

Μετά τις συναντήσεις  και με τους δύο Τούρκους αξιωματούχους ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει  έμπλεος αφέλειας και ψευδαισθήσεων πως «τώρα ξέρουμε πού στέκουμε». Χαρακτήρισε μάλιστα τις επαφές του στην Κωνσταντινούλη καρποφόρες, λέγοντας πως «πρέπει να πείσουμε για να πετύχουμε». Σε συνεδρία της ολομέλειας της Κ.Ε του ΑΚΕΛ είπε πως αντάλλαξαν και τηλέφωνα για να βρίσκονται σε επαφή»(!!!)

Αφού πέρασαν δύο χρόνια με την κατοχική δύναμη να πυκνώνει τις προκλήσεις και απειλές της εναντίον της Κύπρου και αφού εμπόδισε έρευνες για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι άγνωστο αν η ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ ξέρει που στεκόμαστε ή αν θα πρέπει να υποταχθούμε και άλλο προκειμένου να ικανοποιηθούν  όλα τα χατήρια της Τουρκίας.

Με αυτήν εσφαλμένη αντίληψη πως θα δελεάσει την Τουρκία

με τον αγωγό μέσω Τουρκίας για να αναδειχθεί και ενεργειακή δύναμη (και οχι μόνο περιφερειακός χωροφύλακας) ο Α.Κυπριανού επανέλαβε την πρόταση του ΑΚΕΛ ενώπιον των ξένων πρεσβευτών ζητώντας την  υποστήριξη τους.

Η ανώμαλη προσγείωση από Ερντογάν

Βέβαια ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογου και οι παρατρεχάμενοι τους διάψευσαν ακόμα μια φορά τις προσδοκίες και τις ψευδαισθήσεις  της ηγετικής ομάδας του ΑΚΕΛ ότι με υποχωρήσεις και «δώρα» θα κάμψουν την αδιαλλαξία της Αγκυρας .

Την  περασμένη Τρίτη, ανήμερα της 103ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ερντογάν επισείοντας το γιαταγάνι των τουρκικών επιδιώξεων ξεκαθάρισε πως « από την Κύπρο στο Αιγαίο, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Θράκη θα υλοποιήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές  για τα συμφέροντα της χώρας μας..»

Η Τουρκία δεν βάζει φρένο στις διεκδικήσεις της  και προχωρεί ανενόχλητη με εγκλήματα πολέμου, στρατιωτικές εισβολές να βαραίνουν το παρελθόν και το παρόν της .

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι η τουρκική πολιτική παραμένει σθεναρά αναλλοίωτη και οι υποχωρήσεις μας, οδηγούν τον Κυπριακό λαό σε ένα θανατηφόρο εναγκαλισμό με την Τουρκία  μετά τη λύση.Δυστυχώς η ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ έχει ξεχάσει ή ίσως δεν γνωρίζει να αναλύει με τη διαλεκτική του μαρξισμού πως στον ιμπεριαλισμό δεν προσφέρεις γην και ύδωρ, ούτε και θα βρεις δικαίωση με υποχωρήσεις και παρακάλια.

14 χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το εκτρωματικό σχέδιο Αναν και το ζωτικής σημασίας «όχι» που διακήρυξε ο κυπριακός ελληνισμός, ηγέτες και ηγετίσκοι δεν διδάχθηκαν απο τα λάθη τους. Δεν κατάφεραν να ανασηκωθούν προκειμένου να φτάσουν το μπόι και το ύψος του λαού του οποίου  η ετυμηγορία ήταν κραυγή επιβίωσης. Δυστυχώς δεν εχουν κατανοήσει  τα δικά του θέλω για μια πατρίδα, πραγματική πατρίδα ελεύθερη και όχι προτεκταράτο της κατοχικής Τουρκίας.

Επιμένουν  με διάφορους τρόπους να επαναλαμβάνουν πρακτικές και λύσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση του εγκληματία πολέμου και τον λαό μας εσαεί αιχμάλωτο  του.

Τυχόν αγωγός μέσω Τουρκιας θα είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια των Τούρκων που θα κλείνουν την στρόφιγγα ανάλογα με τις αξιώσεις τους και θα κρατούν δέσμιους όχι μόνο την Κύπρο αλλά και άλλους λαούς.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 29 Απριλίου 2018)