Τρέχουν να προλάβουν συνεργασίες τα κόμματα για εκλογή νέου δημάρχου Πάφου

Η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέου δημάρχου Πάφου έχει πυροδοτήσει έντονες διεργασίες στα κόμματα, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό  επίπεδο.Πολλοί οι μνηστήρες  και έντονες  οι φήμες για ονόματα  φέρονται να ενδιαφέρονται για τη δημαρχεία της Πάφου. Κατόπιν εντολής απο το κέντρο οι τοπικές κομματικές επιτροπές στην Πάφο άρχισαν τις διαβουλεύσεις και τις επαφές με στόχο τις συμμαχίες και την επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής.ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΠΦΟΥ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αρχηγών.

ΔΗΣΥ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο ακουστήκαν έντονες φωνές για διεκδίκηση της Δημαρχίας με δικό του υποψήφιο ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνει ο Σίμος Τσέλεπος  ο οποίος και στο παρελθόν ήταν μεταξύ των μνηστήρων  για  τη δημαρχεία της Πάφου . Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Βάσος Βασιλείου δημοτικός σύμβουλος ΔΗΣΥ Πάφου. Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ  φέρεται να ευνοεί συμμαχία με το ΔΗΚΟ προκειμένου να «δέσει»  το κόμμα για μελλοντικές συμμαχίες.

Σήμερα  τα μέλη της επαρχιακής γραμματείας και η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, στη Λευκωσία, για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και πιθανότατα λήψη κατ’ αρχήν απόφασης.
Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Πάφου Γιαννάκης Λαζάρου είπε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές για τον ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου η πρώτη επιλογή αφορά την εξεύρεση υποψήφιου για την δημαρχία που θα είναι αποδεκτός από την κοινωνία των δημοτών. Η δεύτερη επιλογή είναι η συνεργασία με άλλα κόμματα, και η τρίτη επιλογή είναι η κομματική υποψηφιότητα.Δήλωσε επίσης   ότι «η τελική επιλογή θα πρέπει να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία των πολιτών της Πάφου».

ΑΚΕΛ

Με δηλώσεις του στο πρωινό δρομολόγιο ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Παφου , Χάρης Κυριακίδης, τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει υποψήφιο ο οποίος θα πληροί τα κριτήρια, που θέτει η ίδια η κοινωνία της Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του κόμματος   διατυπώνεται  και η άποψη ότι τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουν τον Δήμο Πάφου με κομματικό στέλεχος ή με προσωπικότητα του ευρύτερου χώρου.

Ωστόσο ο Γ.Γ. του κόμμτος Αντρος Κυπριανού άφησε ανοικτό  το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα για διεκδίκηση της δημαρχίας της Πάφου, ενώ σημερα  αναμένεται να συναντηθεί με την Επαρχιακή Γραμματεία του κόμματος στην Πάφο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα επιδιώξουμε επαφές και συναντήσεις και με άλλα κόμματα», ενώ πρόσθεσε ότι δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων για διεξαγωγή εκλογών στις 11 Ιανουαρίου, το ΑΚΕΛ θα κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη λήψη αποφάσεων.

«Εκείνο που καθοδηγεί το ΑΚΕΛ στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει είναι πώς διαμορφώνονται δεδομένα τέτοια τα οποία θα συμβάλουν στο να ξεπεραστεί η αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του Δήμου Πάφου» αλλά και στο να δημιουργηθεί προοπτική για να προχωρήσει ο Δήμος μπροστά, είπε ο κ. Κυπριανού.Κατέληξε, λέγοντας ότι «σίγουρα θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με πολιτικά κόμματα για το πώς προχωρούμε» και αναλόγως θα πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

ΔΗΚΟ

Στο ΔΗΚΟ το όνομα του αντιπροέδρου Χρήστου Πατσαλίδη βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη λίστα των εν δυνάμει υποψηφίων, ενώ επαρχιακά στελέχη θεωρούν ως αναγκαιότητα το κόμμα να διεκδικήσει τον Δήμο ξανά, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει και ο δρόμος ευρύτερων συμμαχιών, αλλά και ο δρόμος επούλωσης των πληγών που άνοιξαν με την Δημαρχία Σάββα Βέργα.

Ηγετικά στελέχη ωστόσο αντιδρούν στην πιθανή υποψηφιότητα Πατσαλίδη καθότι θεωρείται όπως χαρακτηριστικά λένε μέλος « της πρυτανείας Καρογιάν»  και πολέμιος των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για επάνοδο των διαγραφέντων από το κόμμα.

Ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Πάφου, Αντώνης Αντωνίου, σε δηλώσεις του είπε ότι το κόμμα, δεν είχε ακόμα καμία διαβούλευση με άλλα κόμματα για τις εκλογές για ανάδειξη νέου Δημάρχου, προσθέτοντας, ότι πρέπει να βρεθεί η καλυτερη επιλογή για το καλό της Πάφου. Ανέφερε ωστόσο πως το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να ανοίξει διάλογο με όλα τα κόμματα. Κληθείς να σχολιάσει  τις ζυμώσεις που γίνονται με φόντο  την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Χριστου Πατσαλίδη , ανέφερε  πως η Επαρχιακή Επιτροπή ΔΗΚΟ Πάφου συνήλθε μετά την παραίτηση Βέργα και εξουσιοδοτήθηκε η Γραμματεία (ΔΗΚΟ Πάφου να κάνει διεργασίες).

Από την πλευρά του ο Χριστος Πατσαλίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο .Οπως ανέφερε «εκείνο που χρειάζεται η Πάφος είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα είναι ότι χειρότερο η όξυνση και η αντιπαράθεση».Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει κατα πόσο ο ίδιος ενδιαφέρεται για να είναι υποψήφιος  για τη δημαρχία Πάφου.

ΕΔΕΚ

Με χθεσινή  ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ Πάφου, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ζητήσει συναντήσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της επαρχίας Πάφου και να οργανώσει επαφή με τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα για ανταλλαγή απόψεων και εξεύρεση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.
Στην ΕΔΕΚ το όνομα του νυν αντιδημάρχου Μάκη Ρουσή είναι το μόνο που βρίσκεται στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων ενώ το όλο θέμα θα εξεταστεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος μη αποκλειόμενης και της συνεργασίας.

Ευθύνες σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου επιρρίπτει η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών με δηλώσεις του Προέδρου της Γιώργου Λιλλήκα, επιμένει στην παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.Ο κ. Γιώργος Λιλλήκας έχει την άποψη ότι «Η Συμμαχία Πολιτών είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν έχει συμμετάσχει σε όλη αύτη την διαπλοκή», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διεκδικήσει με δικό της υποψήφιο την Δημαρχία της Πάφου».

Το Σάββατο θα συνεδριάσει η σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών για τελική απόφαση.Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η διεκδίκηση της Δημαρχίας με υποψήφιο του κόμματος και επικρατέστερο πρόσωπο τον Δώρο Παφίτη.

Απο την πλευρά του το κίνημα οικολόγων δια του πρόεδρου του Γιώργου Περδίκη τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια κουκουλώματος των σκανδάλων με το πρόσχημα των εκλογών.

 Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της η Γιούλα Παπαέτη Κουτσοφτίδη

Η Γιούλα Παπαέτη Κουτσοφτίδη ανακοίνωσε χθες την ανεξάρτητη υποψηφιότητα της  για τη τη θέση δημάρχου Πάφου. Σε δηλώσεις της σήμερα στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ  καταφέρθηκε εναντίον  των κομμάτων τα οποία όπως είπε επιδιώκουν ο Δήμος Πάφου να λειτουργεί καθ’υπόδειξην τους. Είπε ως δεν είναι εναντίον των κομμάτων αλλά εξέφρασε την άποψη  πως τα κόμματα στην Τοπική Αυτοδιοικήση  πρεπει να αυτοπεριοριστούν.

Η κα Παπαέτη  είπε  πως και η ίδια προέρχεται από το ΔΗΣΥ  αλλά δεν έχει συνεννοηθεί με το κομμα για την υποψηφιότητα της, λέγοντας  πω όταν ενα άτομο θέτει τον εαυτό του ζητώντας την ψήφο των δημοτών ανεξαρτήτως κομμάτων  έχει να λογοδοτει μόνο στην πόλη και όχι στο κόμμα.

Η ίδια όπως είπε ασχολείται με τα κοινά  και δρατηριοποιείται από το   1987 με τα τουριστικά  και την προβολή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

18.023  οι εγγεγραμμένοι εκλογείς

 

Στο μεταξύ στο Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζεται η  προπαρασκευαστική διαδικασία για τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Δημάρχου Πάφου, ύστερα από την παραίτηση του Σάββα Βέργα.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι στις 12 Δεκεμβρίου οι εκλογές στο Δήμο Πάφου προκηρύσσονται με διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε, διορίζεται ο Εφορος Εκλογών, ο οποίος στις 19 Δεκεμβρίου θα γνωστοποιήσει την ώρα, και τόπο υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση Δημάρχου Πάφου, που θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου. Η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί είναι στις 11 Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι εκλογείς που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι, με βάση τον εκλογικό κατάλογο, 18.023 εκ των οποίων 15.935 είναι Κύπριοι και 2.088 Κοινοτικοί.

Θα λειτουργήσουν περίπου 28 εκλογικά κέντρα.