Πρωτοφανή επίθεση Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας

Ανοίκεια και πρωτοφανή επίθεση σε προσωπικό επίπεδο εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια κομματικής του ομιλίας και μετά την απόφαση της Γαλλίας να εμπλακεί στρατιωτικά υπέρ των Κούρδων της Συρίας.2401555

«Ποιος σου ανέθεσε αυτό το καθήκον; Ποιος σου είπε να ανακατεύεσαι με πράγματα που είναι μεγαλύτερα από το μπόι σου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας με το γνωστό γλωσσικό – λαϊκό ιδίωμα που χρησιμοποιεί όταν ομιλεί δημόσια.

Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν έχει ως εξής:

«Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και μέχρι τα ιρακινά σύνορα. Θα εκδιώξουμε τους μαχητές και από το Ιράκ. Η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι. Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό. Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση; Ποιος σου ανέθεσε αυτό το καθήκον (σ.σ. απευθυνόμενος στον Μακρόν); Ποιος σου είπε να ανακατεύεσαι με πράγματα που είναι μεγαλύτερα από το μπόι σου;».

Η συνάντηση με Κούρδους αξιωματούχους

Την οργή του Τούρκου προέδρου προκάλεσε και image.ashxένα φωτογραφικό στιγμιότυπο  μπροστά από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου των Ηλυσίων . Στη φωτογραφία διακρίνονται οι Κούρδοι αξιωματούχοι οι οποίοι στη συνέχεια συζήτησαν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη Β. Συρία μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν και τις ενδείξεις που φέρουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες να εισβάλουν και σε άλλα σημεία υπό κουρδικό έλεγχο.

Η σύνθεση της κουρδικής αντιπροσωπείας είναι αυτή η οποία προκάλεσε την ανοίκεια επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Είναι εκπρόσωποι του PKK, της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αλλά και της αραβο – κουρδικής συμμαχίας YPJ. Η σύνθεση αυτή για τον Ταγίπ Ερντογάν σημαίνει πολύ απλά πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλους του ΝΑΤΟ και μέρους της ευρωπαϊκής ατμομηχανής, πυρηνικής δύναμης με έντονη παγκόσμια στρατιωτική δραστηριότητα, ο πρόεδρος αυτής της χώρας συνομιλεί επίσημα με το καθοδηγητικό – πολιτικό σκέλος της κουρδικής οντότητας που είναι το PKK. Με λίγα λόγια αυτό που η Τουρκία αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση παρακάθεται, επίσημα, σε συνομιλίες ανωτάτου επιπέδου με ηγέτες παγκόσμιου διαμετρήματος. Είναι προφανώς κάτι που ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι σε θέση ούτε και να καταπιεί ούτε και να το χωνέψει.