Αντιρωσική υστερία από EUObserver για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Ανηθικα σχόλια εναντίον  Κύπρου και Ελλάδας επειδή δεν ακολούθησαν  τις αλλες χώρες της Ε.Ε.

 

“Σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών προχώρησαν 16 κράτη – μέλη της ΕΕ και άλλες 4 χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ ως αντίδραση στην επίθεση με χημικά όπλα κατά του πρώην πράκτορα Sergei Skripal στην Αγγλία”, γράφει το σημερινό Politico στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ απελαύνουν από 1 μέχρι και 4 διπλωμάτες, ενώ οι ΗΠΑ 60 και η Ουκρανία 13, ενώ “μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για μέτρα που τυχόν έλαβαν οι ακόλουθες χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία”.images-2

Επιπλέον ο EUObserver αναφέρει ότι “έντεκα χώρες της ΕΕ απέτυχαν μέχρι στιγμής να ακολουθήσουν το παράδειγμα των υπολοίπων που απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο”.
“Ορισμένες εξ αυτών είναι πιθανό να ακολουθήσουν την κυρίαρχη τάση στην ΕΕ εντός των επόμενων ημερών”, αναφέρει. “Το Βέλγιο εξετάζει τους στόχους μίας τέτοιας κίνησης μεταξύ των 140 Ρώσων διπλωματών της Πρεσβείας στις Βρυξέλλες”, σημειώνεται. “Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε χθες να προχωρήσει στις προσήκουσες ενέργειες και η Πορτογαλία δεν σχεδιάζει την απέλαση κανενός τονίζοντας ότι προτιμά ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ και όχι σε επίπεδο κρατών”, αναφέρει ο EUObserver.

Σημειώνεται ότι “άλλες χώρες, που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχουν δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε απέλαση Ρώσων διπλωματών παρά το γεγονός ότι προσυπέγραψαν το Ανακοινωθέν, με το οποίο κατηγορείται η Ρωσία για την επίθεση κατά του Skripal”.

“Δεν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα», ανακοίνωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ρωσία”. “Η Αυστρία είναι μία ουδέτερη χώρα και θεωρεί εαυτόν ως γεφυροποιό μεταξύ Ανατολής και Δύσης”, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον EUObserver, “η Ελλάδα, στον κυβερνητικό συνασπισμό της οποίας συμμετέχει ένα φιλορωσικό ακροδεξιό κόμμα, οι ΑΝ.ΕΛ, είχε δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά χώρας – μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις για το περιστατικό στην Αγγλία. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε σήμερα να κάνει σχόλιο στον EUObserver”.

“Η Κύπρος, στις τράπεζες της οποίας είναι κατατεθειμένα πολλά δισ. ευρώ ρωσικών κεφαλαίων και η οποία πουλάει ευρωπαϊκά διαβατήρια σε πλούσιους Ρώσους, ακολούθησε το παράδειγμα της Ελλάδας”, καταλήγει ο EUObserver.