Διαφορετικές ερμηνείες κομμάτων για τη σύνοδο της Βάρνας

 

Διαφορετικά ερμηνεύουν τα κόμματα το αποτέλεσμα της συνόδου της Βάρνας ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καλούν τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει τα θετικά της συνάντησης Γιούνκερ, Τουσκ και Ερντογάν προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος.2398344

Ο ΔΗΣΥ

Ο κοινοβουλυτικός επρόσωπος του ΔΗΣΥ Ν.Τορναρίτης αφού υποστήριξε πως η Ε.Ε. έστειλε «ξεκάθαρο» μήνυμα στην Αγκυρα ανέφερε ότι το κόμμα του προσδοκεί σε μεταβολή της στάσης της Τουρκίας  και της τ/κ ηγεσίας ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος.Ανέφερε συγκεκριμένα

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υπεύθυνη στάση των ευρωπαίων εταίρων μας στη Σύνοδο της Βάρνας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, επέδειξαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας στην πράξη τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε τη δήλωση Ερντογάν ότι στόχος της χώρας του παραμένει η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που σημαίνει ότι το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία διατηρείται ανοιχτό. Μόνο ενόσω οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ενεργές μπορεί να πειστεί η Τουρκία να προχωρήσει σε συμβιβασμό στο Κυπριακό και μόνο έτσι ελέγχεται η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου γενικότερα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι πρωταρχική έγνοια μας ήταν και συνεχίζει να είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Γι’ αυτό και προσδοκούμε σε μεταβολή της στάσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας,  ώστε να επαναρχίσει σύντομα ο διάλογος, με βάση το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση που, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Τουσκ, θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.»

Το ΑΚΕΛ
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ.Στεφάνουαφού είπε ότι «η στάση της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδιασμού, που βασικό της συστατικό πρέπει να έχει τη συνεχή και συνεπή προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη γραμμή που χάραξε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πρόσφατη Έκθεσή του, ανέφερε:

«Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, είναι φανερό ότι στην Ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα δεν επετεύχθη ουσιαστική πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Αυτό βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας και των προβλημάτων που προκαλούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα και έναντι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι προσέγγισαν τη συνάντηση της Βάρνας ως όχημα για να κρατηθεί ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία. Θεωρούμε ότι με αυτή την προσέγγιση και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να απελευθερωθούν δυναμικές επίλυσης προβλημάτων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει η ΕΕ να είναι συνεπής και απαιτητική στις αρχές της για δίκαιη επίλυση των προβλημάτων, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού και η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ένωσης.
Θεωρούμε θετικές τις αναφορές του Ντόναλτ Τουσκ αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες κυμαίνονται σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο μ’ αυτό των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρούμε επίσης θετικό ότι επαναλαμβάνεται η στήριξη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με το δικαίωμα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, την ίδια ώρα που διατυπώνει ανησυχίες για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, στις δηλώσεις ξανά δεν προσδιορίζεται ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αφορούν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στην επιτυχή επανένωση της Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την ως «κοινό στόχο», προφανώς εννοώντας της ΕΕ και της Τουρκίας. Ο κ. Τουσκ αναγνωρίζοντας ότι η επανένωση της Κύπρου θα είναι προς το συμφέρον όλων, εισάγει νέα ορολογία και αντί να αναφέρεται σε δύο κοινότητες, αναφέρεται σε «δύο πληθυσμούς στο νησί», γεγονός που δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί.
Η έκφραση υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από μέρους της ΕΕ είναι σημαντική και επιβεβλημένη, πλην όμως από μόνη της δεν επιλύει τα προβλήματα. Η στάση της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδιασμού, που βασικό της συστατικό πρέπει να έχει τη συνεχή και συνεπή προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη γραμμή που χάραξε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πρόσφατη Έκθεσή του.
Σ’ αυτή την προσπάθεια αν ανταποκριθεί θετικά η τουρκική πλευρά θα έχουμε εξελίξεις, αν όχι, τουλάχιστον θα μένει εκτεθειμένη και θα αποκαλύπτεται το κακόβουλο και το αστήριχτο των ισχυρισμών της σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.
Την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ανάληψη πρωτοβουλιών αξιοποιώντας τη στήριξη της ΕΕ, και όχι περιοριζόμενοι στην έκφραση ικανοποίησης.»

 

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ στη δική του ανακοίνωση  αναφέρει:
«Οι λεκτικές προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα, πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα αντίμετρα, τα οποία θα καταστήσουν την τουρκική προκλητικότητα ασύμφορη για την Τουρκία.

Οι αναφορές στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την Σύνοδο της Βάρνας αποτελούν θετική εξέλιξη και αποδεικνύουν ότι υπάρχει προοπτική διαμόρφωσης περιβάλλοντος άσκησης πιέσεων στην Τουρκία, με ουσιαστικό στόχο την πρόκληση πραγματικού πολιτικού κόστους, έτσι ώστε η Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διπλωματική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε οι όποιες καταδίκες της Τουρκίας να μην περιοριστούν σε λεκτικές προτροπές αλλά με έμπρακτο τρόπο να αποτελούν ικανοποιητική άσκηση πίεσης προς την Άγκυρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενώπιον της το ευρωπαϊκό πεδίο, στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει με πρωτοβουλίες και με συγκεκριμένα αντίμετρα, τα οποία θα καταστήσουν τη τουρκική προκλητικότητα και παρανομία, ασύμφορη για την Τουρκία.

Οι αποφάσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας παρέχουν την ευχέρεια, να μετατρέψουμε τα λόγια σε πράξεις και τις πράξεις σε αποτέλεσμα.

Στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή επανάληψης ή και έξαρσης των παρανομιών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και γι’ αυτό απαιτείται σχεδιασμός και πολιτική βούληση από την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη.»

Η ΕΔΕΚ
Η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου αφού κάλεσε τον Πρόεδρο να ζητήσει περαιτερω διευκρινήσεις  για να ξεκαθαριστεί εάν η αναφορά Τουσκ σε δύο λαούς αποτελεί λεκτικό ολίσθημα  ή εκφράζει μια λανθασμένη και ακρως επικίνδυνη θέση της Ε.Ε., τόνισε πως τα αποτελέσματα της Βάρνας επιβεβαιώνουν το αυτονόητο:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν από φραστικές διακηρύξεις και συμπεράσματα  δεν είναι σε θέση σήμερα να ασκήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική παρέμβαση  για να αποκλείσει την τουρκική προκλητικότητα.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αναφορά του κ. Τουσκ σε δύο λαούς. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις για να ξεκαθαριστεί εάν η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί λεκτικό ολίσθημα ή εκφράζει μία λανθασμένη και άκρως επικίνδυνη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία, επιπρόσθετα, αποδυναμώνει σημαντικά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Αυτό που είναι αναγκαίο και απαραίτητο είναι αυτό που πολλές φορές μέχρι σήμερα τονίσαμε:
Απαιτείται από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρακτικής αντιμετώπισης των  τουρκικών προκλήσεων σε πολιτικό  και διπλωματικό επίπεδο, καθώς επίσης και αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων τα οποία διαμορφώνονται από τις εξελίξεις.
Βασικό στοιχείο αυτής την πολιτικής θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του γεωστρατηγικου ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.»

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών 

H κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επιμένει όπως διαμορφωθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της τουρκικής πολιτικής, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε σημερινές του δηλώσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου στην Βάρνα.

«Όπως ήταν αναμενόμενο,  η Σύνοδος στην Βάρνα δεν απέδωσε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα διότι με τις επιθετικές-εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν πριν από την Διάσκεψή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας να εγκαταλείψει την επιθετικότητα της τόσο απέναντι στην Κύπρο, την Ελλάδα ή την Συρία και τους Κούρδους. Θεωρώ πολύ σημαντικό μετά την Σύνοδο της Βάρνας η κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επιμένει και να πετύχει όπως διαμορφωθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της τουρκικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Ένας μηχανισμός, είπε, που θα επιτρέψει στην ΕΕ και στη Κυπριακή Δημοκρατία να διαπιστώνει όλες εκείνες τις ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο αλλά και ταυτόχρονά να ενημερώνεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν σε ποια ζητήματα η Τουρκία επηρεάζει αρνητικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και σε ποια σημεία βρίσκεται η τουρκική πολιτική σε αντίθεση ή παραβιάζει δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως κατά τα τελευταία συμπεράσματα.

«Αυτός ο μηχανισμός είναι απαραίτητος και  θα είναι εκείνος που θα βοηθήσει την Κυπριακή Κυβέρνηση στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει και δεν σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ και επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα και πάλι να μας παρεμποδίσει στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος. Θα μας βοηθήσει ως μηχανισμός στο να προχωρήσει η ΕΕ ένα βήμα μπροστά στην λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θεωρεί ότι οι δηλώσεις που έγιναν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την συνάντηση και με το πέρας αυτής είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια έτσι ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία από την Ευρώπη να αλλάξει πολιτική», κατέληξε.

 

Κίνημα Αλληλεγγύη

Η Πρόεδρος του Κινήματς Αλληλεγγυη αφού σημείωσε ότι «αντί να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της και να της γίνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να βελτιώσει την τελωνειακή ένωση και να πάρει την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων εάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, καλεί την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Γίνονται εκκλήσεις για βελτίωση των σχέσεων με μια χώρα, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει», και πρόσθεσε ότι από τη χθεσινή σύνοδο της Βάρνας το πιο σημαντικό είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ερντογάν ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξη στην ΕΕ.

«Έλεγαν ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην Ε.Ε. άρα όποιους όρους βάλουμε θα τους απορρίψει. Ας δοκιμάσουμε μια φορά, να δούμε αν θα τους απορρίψει» σημείωσε  η κυρία Θεοχάρους.

Σε ‘αλλες δηλώσεις της η Ελένη Θεοχάρους , κατάγγειλε ότι ετέθησαν οι βάσεις για νέα αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας , και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία προβάλει νέα αιτήματα όσον αφορά τους Τ/κ, δηλαδή ο μερισμός των κερδών του φυσικού αερίου και συμμετοχή στις αποφάσεις. Όλη η προσπάθεια των Ευρωπαίων γίνεται για να καθησυχαστεί η κυπριακή κυβέρνηση και χωρίς όρους να ξαναρχίσει τις συνομιλίες. «Πώς θα αντιδράσει η Ε.Ε. στο μέλλον αν ξανακατεβάσει (ο Ερντογάν) τις αρμάδες του στις κυπριακές θάλασσες; Θα πάει να επιβάλει κυρώσεις όπως έκανε χθες με τους Ρώσους; Θα πει σηκωθείτε φευγάτε Τούρκοι διπλωμάτες από την Ε.Ε; Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα αφού εχτές ήδη όλα αυτά θεωρούνται παρελθόν».

«Ετέθησαν οι βάσεις για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς όρους από ε/κ πλευράς και μια αναστολή του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Πολιτείας» σημείωσε καταληκτικά η Ελένη Θεοχάρους.

 Πρόεδρος των Οικολόγων

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες για ακόμη μια φορά απέδειξαν την υποκρισία τους ανέφερε σήμερα σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χτεσινής Συνόδου της Βάρνας ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι την ίδια ώρα που η Τουρκία σφαγιάζει τον κουρδικό λαό και απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα και συμπεριφέρεται προσβλητικά προς τους ευρωπαϊκούς λαούς, (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) άνοιξαν μέσω της Συνόδου της Βάρνας δρόμους για επανέναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και για παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθεια σε ένα δικτατορικό καθεστώς.

«Ταυτόχρονα κι ενώ συμβαίνουν αυτά και επιδεικνύουν όλη αυτή την ανοχή απέναντι στην Τουρκία, εξαντλούν όλη την αυστηρότητα τους πάνω στη Ρωσία του Πούτιν» πρόσθεσε.

«Και αυτό πραγματικά μας εκνευρίζει. Όχι γιατί υποστηρίζουμε ή έχουμε συμπάθεια προς την Ρωσία του Πούτιν, αλλά γιατί αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι προσβλητικά και τις αξίες και τις ιδέες τους ευρωπαϊκού πνεύματος» δήλωσε, υποδεικνύοντας πως δεν αξίζουν να ονομάζονται Ευρωπαίοι ηγέτες οι ηγέτες οι οποίοι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο απέναντι στην Τουρκία.