Αποφάσεις Υπουργικού για την οικονομία

 

Προτού ξεκαθαρίσουν οι έρευνες για το πού κατέληξαν τα χρήματα από το προηγούμενο πακέτο  για τις μικρομεσαίες επιχερήσεις  χθες Τρίτη το Υπουργικό πήρε δύο  αποφάσεις που αφορούν την οικονομία .έ . Η μια αφορά την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων μέχρι 150 εκ. Ευρώ προς τις τράπεζες για σύναψη δανείων με την ΕΤΕπ και η άλλη την αγορά υπηρεσιών από  το Συμβουλευτικό  Οίκο AlixPartners για υποβοήθηση του ανακριτικού έργου που διεξάγεται αναφορικά με την καταστροφή της οικονομίας.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των ΜΜΕ το Υπουργικό ενέκρινε σήμερα σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους μέχρι 150 εκ. ευρώ προς τις κυπριακές τράπεζες για σύναψη συμφωνιών με την ΕΤΕπ για εγγυήσεις από το μηχανισμό για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου (Trade finance facility).

Από το ποσό των 150 εκ. ευρώ το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως πρόσθεσε, ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης ύψους μέχρι 50 εκ. ευρώ προς την Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ τον Οκτώβριο του 2013 εγκρίθηκε ο μηχανισμός ύψους 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου για στήριξη των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν διεθνή εμπορικό προσανατολισμό.

“Σκοπός του μηχανισμού”, συνέχισε, “είναι να στηρίξει τις διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης  καλύπτοντας ένα συγκεκριμένο και σημαντικό κενό της αγοράς”.

Ο στόχος, ανέφερε επίσης, είναι να εξασφαλιστεί ότι οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν προϊόντα χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών. Το πρόγραμμα θα παρέχει ενισχύσεις για εισαγωγές και εξαγωγές, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πιστωτική στενότητα.

Επίσης, με στόχο την υποβοήθηση του ανακριτικού έργου που διεξάγεται αναφορικά με την καταστροφή της οικονομίας, το Υπουργικό  ενέκρινε την αγορά υπηρεσιών από το Συμβουλευτικό  Οίκο AlixPartners.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το Υπουργικό εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να εξεύρει και να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης. “Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η απόφαση για την αγορά υπηρεσιών από τον εν λόγω Συμβουλευτικό Οίκο λήφθηκε αφότου πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με συνολικά επτά συμβουλευτικούς οίκους διεθνούς εμβέλειας”, είπε.

Ερωτηθείς αν ο Οίκος αυτός θα είναι βοηθητικός προς την Νομική Υπηρεσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα είναι βοηθητικός προς τις ανακριτικές αρχές και εν συνεχεία στο έργο της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα της οικονομίας και της κατάστασης που έχει περιέλθει το κράτος μας και οι τράπεζες.

Σε σχέση με την ΕΤΕπ, και κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση που δέχθηκε η Κύπρος ότι τα λεφτά από το προηγούμενο πακέτο δεν πήγαν στις μικρομεσαίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το θέμα  μελετάται ενδελεχώς και από το ΥΠΟΙΚ. “Νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αυτά τα λεφτά να μην πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, κατέληξε.