Ποιά ανταλλάγματα υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για να ενταχθεί στον «συνασπισμό εναντίον ISIS…

Αλλαγή 180 μοιρών από την αρχική ουδέτερη στάση της κάνει τώρα η Τουρκία εναντίον του Ισλαμικού κράτους (ISIS).Το μήνυμα πως η Τουρκία έιναι έτοιμη να επέμβει μαζί με την ιπεριαλιστική συμμαχία των ΝΑΤΟϊκών  όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία έστειλε ο  Ταγίπ Ερντογάν.Οι πιέσεις των ΗΠΑ φαινεται να έπιασαν τόπο καθότι πολιτικοί αναλυτές κρίνουν πως συνοδεύονταν και με κάποια ανταλλάγματα προς την Αγκυρα.Οπως δηλωσε την περασμένη Δευτέρα  ο τούρκος Πρόεδρος «εμείς δεν θα μείνουμε μακριά από αυτή την υπόθεση, ας μην ξεγελούμε τους εαυτούς μας”,  λέγοντας ότι αυτή τη βδομάδα θα ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Τουρκίας εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε και την στάση της Βρετανίας απέναντι στην Συρία. “Λένε να μπούμε μόνο στο Ιράκ. Γιατί δεν μπαίνεις στην Συρία; Εμείς ως Τουρκία λέμε  και στο Ιράκ, και στην Συρία. Μόνο Ιράκ δεν γίνεται. Και μόνο Συρία δεν γίνεται. Επειδή πρέπει να διεξαγάγουμε τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας από κοινού”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι μόνο από αέρος αλλά και χερσαίες.

Νταβούτογλο.τούρκος ομηροςΣε άλλες του δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σχέση με το Ισλάμ επειδή το ισλάμ ποτέ δεν επέτρεψε την θρησκευτική τρομοκρατία. “Επειδή η δική μας θρησκεία, το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης, η ακριβή έννοια της λέξης είναι ειρήνη”.Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε επίσης τις συμμαχικές χώρες επειδή δεν ανησυχούν για το ΡΚΚ αλλά μόνο για τον ΙSIS. “`Γιατί άραγε δεν τον ενδιαφέρει αυτό τον κόσμο; Δεν είναι μόνο στη δική μου χώρα αλλά αυτή η οργάνωση έχει εξαπλωθεί και στις ευρωπαϊκές χώρες. Όλες οι χρηματικές πηγές, όλα τα όπλα έρχονται από εκεί.

Άραγε αυτές οι ευρωπαϊκές φίλες χώρες γιατί δεν ανησύχησαν γι αυτή την τρομοκρατική οργάνωση; Γιατί δεν έφεραν στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση έστω και για ένα μικρό αγώνα εναντίον της; Επειδή μπροστά από αυτή την  οργάνωση δεν υπάρχει η λέξη ισλάμ. Σημαίνει ότι άλλο είναι το πρόβλημά τους”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΗΠΑ :«Εγώ ειμαι ο εξεταστής»

Πριν μια περίπου βδομάδα ο  τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε απαντήσει με σκληρή γλώσσα στις πιέσεις  του πικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προς την Άγκυρα να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, λέγοντας ότι «ουδείς  έχει το δικαίωμα να περνά την Τουρκία από «εξετάσεις»

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Hurriyet είχε γράψει ότι οι Τούρκοι όμηροι στο Ιράκ απελευθερώθηκαν (το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου )βάσει συμφωνίας για την ανταλλαγή τους με 50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS), γεγονός το οποίο ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει η κυβέρνηση.

«Κανείς δεν μπορεί να δώσει τεστ στην Τουρκία, λες και δεν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» είχε δηλώσει  ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας(22 Σεπτεμβρίου ).

Τα σχόλια Νταβούτογλου ήλθαν σε απάντηση δήλωσης του Τζον Κέρι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών από τη στιγμή που εξασφάλισε την απελευθέρωση των 49 ομήρων που βρίσκονταν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλέστηκε σειρά δημοσιευμάτων σε ξένα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι δίνουν την εντύπωση πως «η Τουρκία δοκιμάζεται και δεν πρέπει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα», όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν -κάτι που επίσης δήλωσα στον κ. Κέρι όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών- ότι η Τουρκία δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Η Τουρκία ανέκαθεν έχει επιδείξει ότι μπορεί να λάβει αποφασιστική δράση στη γραμμή των όσων πιστεύει. Ήταν μάρτυρες του πόσο προσεκτική ήταν η Τουρκία ακόμη και σε καιρούς που οι σύμμαχοί μας δεν έδιναν μεγάλη προσοχή σε ορισμένες από τις ευαισθησίες μας» δήλωσε.

Για «προστυχιά » είχε κατηγορήσει  τους Ν.Υ. Times ο Ερντογάν

Απορρίπτοντας τον όρο «ισλαμική τρομοκρατία», ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε πριν δύο περίπου βδομάδες ,στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, με αφορμή πρόσφατο μεγάλο αφιέρωμα για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί η εφημερίδα, που θεωρείται από τις εγκυρότερες παγκοσμίως, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία είναι μια από τις βασικότερες χώρες από όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών ΙΚΙΛ.

«Μια εφημερίδα χρησιμοποίησε μια φωτογραφία που μας δείχνει να βγαίνουμε από το Χατσί Μπαϊράμ Τζαμί στην Άγκυρα. Χρησιμοποίησαν την φωτογραφία αυτή σε ένα θέμα για το Ισλαμικό Κράτος. Κι αυτό, με τις πιο ελαφριές εκφράσεις, είναι αναίδεια, είναι αθλιότητα, είναι προστυχιά», είχε δηλώσει  μαινόμενος ο Ερντογάν, στη συνεδρίαση του τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην οποία παρεβρέθηκε πρόσφατα.

«Είμαστε η χώρα που πληρώνει το βαρύτερο τίμημα ενώ πολεμάμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πόλεμο με το PKK, και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι κατά της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα αδιακρίτως. Ποτέ δεν αποδεχτήκαμε τον όρο “ισλαμική τρομοκρατία”. Κανείς δεν μπορεί να αποδώσει τρομοκρατία στο Ισλάμ, που είναι μια θρησκεία ειρηνική. Ποτέ δεν αποδεχτήκαμε όρους όπως “σουνητική τρομοκρατία” ή “σιιτική”. Είμαστε μέλη μιας θρησκείας που απορρίπτει τις αιρέσεις».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times», ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης έχουν εντοπίσει παράνομη εισαγωγή ποσοτήτων πετρελαίου στη νοτιοανατολική Τουρκία με προέλευση κάποιες περιοχές του βορείου Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της οργάνωσης ISIS.O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

«Θεωρώ πως αυτά τα ρεπορτάζ έχουν ένα και μόνο σκοπό: να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η Τουρκία υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να απομακρύνουν την χώρα μου ολοένα και πιο μακριά από τη Δύση», απάντησε ο Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ.

«Η Τουρκία σέβεται όλους τους διεθνείς νόμους που αφορούν το εμπόριο πετρελαίου. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα αν κάποιος λέει πως το πετρέλαιο της ISIS αναμειγνύεται με πετρέλαιο που έρχεται από το Κιρκούκ. Αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα του ίδιου του Ιράκ», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, καταλήγοντας ότι, αν επιβεβαιώσει ότι αυτό το γεγονός ισχύει, τότε η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πατάξει οποιαδήποτε εισροή πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

Κοντά στα σύνορα Τουρκίας οι τζιχαντιστές 

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε τη Δευτερα  ο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απέχουν μόλις 5 χλμ. από την κουρδική πόλη της Συρίας Αιν αλ-κραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στα σύνορα με την Τουρκία, Τα τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει  θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, καθώς ο βομβαρδισμός της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει ενταθεί και μια οβίδα έπεσε σε τουρκικό έδαφος.

“Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπάνι, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, διευκρινίζοντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τουρκικά άρματα μάχης, μερικά με τα πυροβόλα τους στραμμένα προς το συριακό έδαφος, έχουν πάρει θέσεις κοντά σε μια τουρκική στρατιωτική βάση λίγο βορειοδυτικά της Κομπάνι. Στήλες καπνού υψώθηκαν καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρές της Κομπάνι. Περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν την Κυριακή  το τουρκικό έδαφος.

Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων. “Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης”, λέει ο Τζελίλ, ένας 39χρονος μηχανικός που διέφυγε σήμερα από την Κομπάνι. “Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μ` αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν”, δήλωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση παρουσίσε χθες Τρίτη, στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο απόφασης που να επιτρέπει την προσφυγή στη βία στη Συρία. Μια τέτοια απόφαση θα επέτρεπε στην Τουρκία να συμμετάσχει στο συνασπισμό που έχει σχηματισθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.