Υποψηφιότητες στο ΔΗΣΥ για ηγετικά αξιώματα

 

 

Τις υποψηφιότητές τους για πέντε θέσεις της ηγεσίας στο ΔΗΣΥ υποβάλλουν σήμερα τα ενδιαφερόμενα μέλη του κόμματος. Συγκεκριμένα θα υποβληθούν υποψηφιότητες για τις θέσεις Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και των τριών Αντιπροέδρων. Η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου ενώ το Παγκύπριο Συνέδριο στις 12 Μαΐου.Unknown-2

Η διαδικασία η οποία άρχισε στις 9:00 στον 2ο όροφο των Κεντρικών Γραφείων του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία θα ολοκληρωθεί στις 13:00. Στις 13:00, όπως ανακοινώθηκε θα υποβάλει υποψηφιότητα και ο νυν Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου και όπως αναμένεται δεν θα εχει ανθυποψήφιο.

Σε δηλώσεις του με την έναρξη της διαδικασίας, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Δημήτρης Στυλιανού σημείωσε ότι στις 14 Μαρτίου έκλεισε το Μητρώο Μελών του κόμματος εξηγώντας ότι τα μέλη που ενεγράφησαν μέχρι εκείνη την ημερομηνία έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Σημείωσε επίσης ότι το Πολιτικό Γραφείο με σχετική του απόφαση καθόρισε τη διεξαγωγή της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης για την οποία τίθενται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις 28 Απριλίου. Σήμερα θα υποβληθούν υποψηφιότητες για τις θέσεις του Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και των τριών Αντιπροέδρων. Εξήγησε ακόμη ότι η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΣΥ θα διεξαχθεί στα πρότυπα των «δημόσιων εκλογών», με τη λειτουργία 70-75 εκλογικών κέντρων σε όλη την Κύπρο πράγμα που σημαίνει ότι τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να ψηφίσουν στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Ανέφερε επίσης ότι το Πολιτικό Γραφείο έχει προκηρύξει ταυτόχρονα το Παγκύπριο Συνέδριο για τις 12 Μαΐου. Όπως εξήγησε το Παγκύπριο Συνέδριο εκλέγει την Πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ και τα 20 μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Με την ίδια απόφαση το Πολιτικό Συνέδριο σε συνεννόηση με τις Επαρχιακές Γραμματείες έχει προκηρύξει τα Επαρχιακά Συνέδρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 9 ή 10 Ιουνίου. «Η διαδικασία ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα με την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος» δήλωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Στυλιανού είπε ότι είναι αρκετές χιλιάδες τα μέλη τα οποία ενεγράφησαν μέχρι και τις 14 Μαρτίου και ως εκ τούτου δεν έχει ακόμη υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός. Πρόσθεσε πως στο παρελθόν υπήρξε Εκλογική Συνέλευση στην οποία ψήφισαν περίπου 18.500 μέλη.

Υποψηφιότητες για τις αντιπροεδρίες

Την υποψηφιότητά τους για μια εκ των τριών θέσεων Αντιπροέδρου στο ΔΗΣΥ υπέβαλαν ο Βουλευτής Λευκωσίας του κόμματος Νίκος Νουρής, η Στέλλα Κυριακίδου  και ο Γιώργος Γεωργίου βουλευτής Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Δημήτρη Στυλιανού η κ. Κυριακίδου υπέβαλε την υποψηφιότητα της προτού αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Την απόφαση του να μην διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ ανακοίνωσηε ο Βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Κυπριανού.

*Μετά από σοβαρό προβληματισμό έχω αποφασίσει να μην διεκδικήσω την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος μου, θέση για την οποία είχα αρχικά εκφράσει το ενδιαφέρον να διεκδικήσω.

Μετά την απόφαση του Ευρωβουλευτή και φίλου μου Λευτέρη Χριστοφόρου να επαναδιεκδικήσει την θέση, μια δική μου υποψηφιότητα θα δημιουργούσε εσωστρέφεια αχρείαστη για την παράταξη μας αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο, αλλά και θα δυσκόλευε αφάνταστα τον ένα ευρωβουλευτή μας στις τεράστιες υποχρεώσεις που έχει στο ευρωκοινοβούλιο βάζοντας τον σε προεκλογική περίοδο που θα τον κρατούσε υποχρεωτικά στην Κύπρο.

Ούτε η Αννίτα Δημητρίου θα διεκδικήσει θέση για την ηγεσία του ΔΗΣΥ.