Την ετοιμότητα για συνέχιση συνομιλιών μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών στο διεθνή οργανισμό στην ομιλία του Γενικού Γραμματέα στη Διάσκεψη για τον Λίβανο και στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς και στις συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και τη Φεντερίκα Μογκερίνι.imagew-3.aspx

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Χακ απάντησε:
“Δεν υπάρχει πραγματική αναφορά για να δώσουμε. Δεν ήταν πολύ μακρά συνάντηση. Συζήτησαν αριθμό θεμάτων και όπως μπορείτε να φανταστείτε, το Κυπριακό ήταν μεταξύ αυτών που συζήτησαν, με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών”.

Ο κ. Χακ απέφυγε να προσθέσει οτιδήποτε στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη Λευκωσία, από μέρος του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών εκφράστηκε η ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να προσέλθει σε συνομιλίες.

Νωρίτερα, ο κ. Χακ είχε δηλώσει σε ερώτησή του ανταποκριτη του ΚΥΠΕ  ότι οι κ. Γκουτέρες και Χριστοδουλίδης “εστιάστηκαν στην UNRWA, το Λίβανο, την κατάσταση στην περιοχή και το Κυπριακό”.

Νωρίτεα χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ  ότι κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο περιθώριο της Υπουργικής συνάντησης για την UNRWA, εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιώνστη. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ήγειρε το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση του  για την  παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».Είπε ακόμη ότι εξέφρασε «την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών, όπως κατ’ επανάληψη – και δημόσια και γραπτώς – έχει εκφρασθεί προς τον Γενικό Γραμματέα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη γενικότερη συμπεριφορά και στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, «που δυστυχώς δεν συμβάλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις».