Τα κόμματα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

 

Τα κόμματα σχολίασαν σήμερα τις νέες τουρκικές προκλήσεις ενώ συνεχίστηκε η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ οσον αφορά τους χειρισμούς του Προέδρου στο κυπριακό

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως αυτό που χρειάζεται εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων και της νέας NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία είναι μεγάλη ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στην Πάφο, μετά την αιμοδοσία που έγινε στη μνήμη του τέως Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Λαζάρου, ανέφερε ότι η Τουρκία θα ήθελε να παρασυρθούμε, ωστόσο, παραμένουμε απόλυτα ψύχραιμοι με μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα, σε θέσεις αρχών, επαναλαμβάνοντας τη θέση της δικής μας πλευράς πως είμαστε έτοιμοι, όταν οι οποιοιδήποτε εκβιασμοί και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τελειώσουν, να παρακαθίσουμε σ’ ένα ειλικρινή διάλογο γιατί θέλουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη Κύπρο πάντα υπό την προϋπόθεση της απεξάρτησης της χώρας μας από τρίτους.

Μια ευρωπαϊκή και ενωμένη Κύπρος, είπε ο κ. Νεοφύτου, δεν χρειάζεται ούτε προστάτες ούτε ξένους εγγυητές. Με σωφροσύνη και σύνεση πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές προκλήσεις, χωρίς να χάνουμε τη στοχοπροσήλωση μας, που δεν είναι άλλη παρά μέσα από τον διάλογο να εξεύρουμε μια δίκαιη λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε περαιτέρω πως η επανέναρξη των συνομιλιών, προϋποθέτει ότι η Τουρκία πρέπει να παύσει να ενεργεί παράνομα και να δημιουργεί προκλήσεις παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θαλάσσης εις βάρος μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Σε ερώτηση εάν έχει ενημέρωση ως προς το θέμα του νέου ειδικού αντιπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα, είπε αυτά είναι θέματα που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διαβουλεύσεις του.

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Ο τρόπος που λειτουργεί ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Κύπρου


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργεί αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Κύπρου και στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας στο σύνολο της, Ε/κ, Τ/κ Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε το Σάββατο να σχολιάσει την έκκληση που απηύθυνε την προηγούμενη μέρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για αποφυγή δηλώσεων που τραυματίζουν το εσωτερικό μέτωπο, προκειμένου αυτό να είναι αρραγές για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων,

«Σε ό,τι μας αφορά θέλω να δηλώσω ακόμα μία φορά ότι δεν χρειαζόμαστε μαθήματα πατριωτισμού από κανένα», είπε προσθέτοντας πως «έχουμε αποδείξει στην πράξη, πώς συμπεριφερόμαστε στα εθνικά ζητήματα και γενικότερα πώς πολιτευόμαστε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «εκείνο που προκαλεί κατάπληξη είναι οι μεταμορφώσεις του ΔΗΣΥ, που όταν είναι στην αντιπολίτευση ισοπεδώνει τα πάντα, ακόμα και στα εθνικά ζητήματα, ενώ όταν είναι στην εξουσία, οι πάντες πρέπει να συμμορφώνονται με τις δικές τους υποδείξεις».

Δεν έχουμε ανάγκη από τις υποδείξεις του κ. Νεοφύτου, συνέχισε προσθέτοντας ότι «εκείνο που μας καθοδηγεί είναι ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας».

Είναι υποχρέωση μας να τοποθετούμαστε, παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμηνύοντας στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι «εύσημα δεν χρειαζόμαστε από τον ΔΗΣΥ, καθώς μας ενδιαφέρουν τα εύσημα από τον κόσμο και όχι από τους οποιουσδήποτε πολιτικούς».

Ο κ. Κυπριανού προέβη στη δήλωση στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ημέρα της Γυναίκας, που πραγματοποίησαν το Σάββατο το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ με τη στήριξη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ:Χρειάζονται πρωτοβουλίες για να πιεστεί η Τουρκία από ΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε  πως θα πρέπει συντονισμένα να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία από την ΕΕ, ώστε να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες,  τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε κάτω από την απειλή χρήσης βίας.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του ετήσιου μνημοσύνου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως η Τουρκία επιμένει στην κλιμάκωση της έντασης, “σε μια καταφανή προσπάθεια να διαμορφώσει νέα τετελεσμένα, τα οποία ενδεχομένως θα αξιοποιήσει στη συνέχεια, έτσι ώστε να επιβάλει τη δική της βούληση, είτε στις διαπραγματεύσεις, είτε σε ό,τι αφορά την άσκηση πιέσεων πάνω στη δική μας την πλευρά”.

“Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που πρέπει, συντονισμένα, να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την ΕΕ στην προσπάθεια άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία για να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες, αλλά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε και υπογράμμισε πως πρέπει να σταλεί σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία πως απέναντι της, σ` αυτή την περιοχή, δεν έχει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ολόκληρη την ΕΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι, με τις πράξεις και ενέργειες της Τουρκίας, με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα και επεκτατικότητα της, δεν διαμορφώνονται οι απαραίτητες και σωστές συνθήκες για να επαναρχίσει ο διάλογος προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

Ακόμα κι αν επαναρχίσει, υπέδειξε, “με τέτοιες συμπεριφορές θα είναι αδύνατη η όποια εποικοδομητική συζήτηση” και τόνισε πως “δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε κάτω από την απειλή χρήσης βίας”.

 

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του καταδικάει τις δηλώσεις Οζερσάι στο «Reuters» που αναφέρονται στο εξορυκτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας,σημειωνοντας πως  έχουν ως στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας και την εμπέδωση της αντίληψης πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται ενάντια στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Στην πραγματικότητα, προσθέτει,  αυτό που επιχειρείται είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των παρανομιών Τουρκίας και ψευδοκράτους, που είτε έχουν ήδη συντελεστεί, είτε σχεδιάζονται. Είναι γι αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση ,  που ο κ. Οζερσάι θέτει ευθέως τα τρία -κατ` αυτόν- ενδεχόμενα για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα στο γνωστό επιθετικό ύφος που η τουρκοκυπριακή ηγεσία αρέσκεται να χρησιμοποιεί.

«Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά, γεγονός το οποίο σημαίνει αφενός ενημέρωση των Ευρωπαίων αξιωματούχων και κάλεσμα για σαφή καταδικαστική τοποθέτηση έναντι των τουρκικών παρανομιών. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και προβολή προς τη διεθνή κοινή γνώμη του παράνομου χαρακτήρα των τουρκικών ενεργειών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εμείς θέτουμε ως άμεση προτεραιότητα την ματαίωση της Συνόδου της Βάρνας, έως ότου η Τουρκία δεσμευτεί να απέχει από τις επιθετικές της ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την ενημέρωση των πολιτικών της Ευρώπης για το περιεχόμενό των απειλών της Τουρκίας» καταλήγει η ανακοίνωση.