Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ ζητά η ΕΔΕΚ

«Η άτεγκτη στάση που τήρησαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο Τούρκος Πρόεδρος στις συναντήσεις τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο καταδεικνύουν ότι αμετάβλητος στόχος της Τουρκίας είναι η συνέχιση της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ .BDD4A9893F22FB2E852860B1F2BE1CDD

Με βάση αυτά τα δεδομένα που ήταν άλλωστε αναμενόμενα, αναφέρει, επιβάλλεται η συνέχιση και κλιμάκωση της πολιτικής και διπλωματικής αντίδρασης της Κύπρου και της Ελλάδας και η καταγγελία της Τουρκίας σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα. Θα πρέπει επίσης να συνεχιστεί η προσπάθεια διεύρυνσης της ενεργειακής και πολιτικής συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής. Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία και όχι μόνο, είναι χώρες προς τις οποίες θα πρέπει να στραφούμε για διεύρυνση της συνεργασίας. Η Τουρκία θα πρέπει να αισθανθεί ότι είναι απομονωμένη στην μόνιμη τακτική της να ενεργεί για τη δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα,  επισημαίνει  η ΕΔΕΚ θα πρέπει να ενημερωθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άτεγκτη στάση που τήρησε η τουρκική ηγεσία στις συναντήσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να αρχίσει η προεργασία για να ζητηθούν κυρώσεις. Είναι αδιανόητο μια υποψήφια χώρα για ένταξη να παραβιάζει τόσο κατάφωρα, τόσο το διεθνές, όσο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα να περιορίζονται σε απλές λεκτικές καταδίκες.

Επικρίσεις κατά του Αιντε

Η ΕΔΕΚ επικρίνει έντονα  τις δηλώσεις  του  ειδικού  αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντε ο οποίος  στη  χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αλήθεια» αντί καταδίκης και αποδοκιμασίας της εισβολής της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία, αναφέρει ότι «έχουν δίκαιο και η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία».

Η ΕΔΕΚ  αναφέρει  ότι «είναι αδιανόητο και ακατανόητο σε ένα θέμα σαφούς και απροκάλυπτης παραβίασης ρητών προνοιών της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσα, ο εκπρόσωπος τη Διεθνούς Οργανισμού να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

Ούτε είναι νοητό ο κ. Άιντε να θεωρεί ότι η στρατηγική ενεργειακή και πολιτική συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου που στοχεύει στην ασφάλεια τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δημιουργεί δήθεν γεωπολιτική ένταση.

Τέτοιες προσεγγίσεις καταλήγει  η ΕΔΕΚ  υπονομεύουν το κύρος και την αξιοπιστία του Εκπροσώπου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στο Κυπριακό και αποδυναμώνουν καίρια τον ρόλο και την αποστολή του.