Γερμανία:«Ναι» Σοσιαλδημοκρατών στον «μεγάλο» συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες

«Ναι» στη συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στον «μεγάλο» συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση CDU/CSU της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, ψήφισε η πλειοψηφία του κόμματος με ποσοστό της τάξης του 66,02%.germania

Συγκεκριμένα, 239.604 μέλη επί συνόλου 378.437 του SPD (363.494 έγκυρα) έδωσαν την έγκριση τους ανοίγοντας τον δρόμο για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περίπου στα μέσα του μήνα. «Όχι» ψήφισαν 123.329 (33,98%).

Ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι το 78,39% των 463.722 μελών, που είχαν το δικαίωμα ψήφου, συμμετείχε στην διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% του αριθμού των μελών του κόμματος, όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός των Σοσιαλδημοκρατικών.

Τα συγχαρητήριά της στο SPD για το «καθαρό αποτέλεσμα» έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έχει μπροστά της άλλη μία θητεία, την τέταρτη στη σειρά. «Προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία για το καλό της χώρας μας» έγραψε στο Twitter.

Το οξύμωρο για τη Μέρκελ είναι ότι θα πρέπει να φέρει σε πέρας το κεφάλαιο των ευρωπαϊκών αλλαγών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, το Brexit και το επόμενο κύμα διεύρυνσης της Ε.Ε., με δύο Σοσιαλδημοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η γενική γραμματέας και υποψήφια πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες δήλωσε σε κλειστό κομματικό κύκλο ότι τα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν υπουργικά πόστα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου.

Δηλαδή, δύο μόλις μέρες πριν την ανάδειξη της ‘Μέρκελ σε Καγκελάριο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο  στις 14 Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε η κ. Νάλες, θα αποτραπεί το ενδεχόμενο τα πρόσωπα να μονοπωλήσουν την συζήτηση επί μία εβδομάδα.

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα βέβαιο μπορεί να θεωρείται μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος.

Η αντιπρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία Μανουέλα Σβέσιγκ εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα της να επιλέξει και στελέχη από την πρώην ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν έπραξε η Μέρκελ για τα υπουργεία που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των νέων υπουργών και από το CSU, οι οποίοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών – για το οποίο προορίζεται κατά πάσα πιθανότατα ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, Συγκοινωνιών και Αναπτυξιακής Βοήθειας.