Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση της Σλοβακίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Σλοβακία υπό το βάρος της κατακραυγής για τη μαφιόζικη, όπως όλα δείχνουν, εκτέλεση του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συνομήλικης συντρόφου του, καθώς εκείνος ενοχλούσε πολλούς και ισχυρούς ερευνώντας σε βάθος σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία με επιχειρηματίες και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.slovakia-mafia_scandal

Η διπλή εν ψυχρώ δολοφονία προκαλεί ταυτόχρονα επικίνδυνους κραδασμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, εν μέσω παραιτήσεων και αναφορών σε ΜΜΕ πως ο ένας εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων του, η κεντροδεξιά παράταξη Most-Híd, απειλεί με αποχώρηση αν δεν αποπεμφθούν ο υπουργός Εσωτερικών, Ρόμπερτ Κάλινακ, και ο αρχηγός της αστυνομίας, Τίμπορ Γκάσπαρ.

Μετά από επιδρομές σε σπίτια υπόπτων σε πόλεις της ανατολικής Σλοβακίας -όπου ο Κούτσιακ κατήγγειλε πως έχει απλώσει τα πλοκάμια της η ιταλική μαφία- αστυνομικοί συνέλαβαν  τη Δευτέρα εφτά άντρες, ηλικίας 26 έως 62 ετών, οι οποίοι είχαν κατονομαστεί από τον δημοσιογράφο στην τελευταία του έρευνα, που έμεινε μεν ημιτελής λόγω της δολοφονίας του, δημοσιεύτηκε όμως από τον ενημερωτικό ιστότοπο όπου εργαζόταν, προκαλώντας σάλο.

«Δύο άτομα, προσκείμενα σε έναν άντρα που ήρθε στη Σλοβακία ενώ κατηγορούνταν για υπόθεση της μαφίας στην Ιταλία, έχουν καθημερινά πρόσβαση στον πρωθυπουργό» έγραφε μεταξύ άλλων ο Κούτσιακ. «Ιταλοί που έχουν σχέσεις με τη μαφία έχουν βρει δεύτερο σπίτι στη Σλοβακία. Αρχισαν να κάνουν μπίζνες, να παίρνουν επιδοτήσεις, να αντλούν κονδύλια της Ε.Ε., κυρίως όμως να χτίζουν σχέσεις με κραταιές πολιτικές προσωπικότητες, ακόμα και στα γραφεία της κυβέρνησης».

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ο Ιταλός επιχειρηματίας Αντονίνο Βαντάλα και συγγενείς του – όλοι τους ύποπτοι για συνεργασία με τη διαβόητη Ντραγκέτα, το συνδικάτο του εγκλήματος στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι χθες εφόσον δεν προέκυψαν σε βάρος τους ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ο εισαγγελέας της Καλαβρίας, Νικόλα Γκρατέρι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο φαμίλιες της Ντραγκέτα να εκτέλεσαν τον διπλό φόνο.

Τα δύο πρόσωπα που ο Κούτσιακ κατήγγειλε ως συνδέσμους του Βαντάλα στην κυβέρνηση -η 30χρονη Μαρία Τρόσκοβα, πρώην μοντέλο και υψηλόβαθμη σύμβουλος του πρωθυπουργού, και ο Βίλιαμ Γιάσαν, γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Σλοβακίας- υπέβαλαν παραίτηση, αρνούμενοι κάθε ανάμιξη.

Δουλειές με τη μαφία

Επικαλούμενος λόγους ευθιξίας, το ίδιο έπραξε κι ο υπουργός Πολιτισμού, Μάρεκ Μάνταριτς, καθώς οι εκρηκτικές καταγγελίες -όχι απλά για διαφθορά αλλά για βρόμικες δουλειές με τη μαφία- και οι πρόδηλες πολιτικές προεκτάσεις τους, σε συνδυασμό με το στυγερό έγκλημα, κλυδωνίζουν τη συνοχή της κυβέρνησης.

Παρά την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητά λεπτομέρειες για την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση αγροτικών κονδυλίων στη Σλοβακία, της κοινής γνώμης, του Τύπου και της αντιπολίτευσης, που οργανώνει διαδηλώσεις αξιώνοντας την εξιχνίαση του φόνου, την πάταξη της διαφθοράς και την απόλυση του υπουργού Εσωτερικών και του αρχηγού της αστυνομίας (εν χορώ με το συγκυβερνών κόμμα Most-Híd), ο πρωθυπουργός Φίτσο δεν έδειχνε ώς χθες βούληση να λάβει δραστικά μέτρα για να εκτονώσει κάπως την κρίση.

Συναντήθηκε πάντως με τους επικεφαλής των κυβερνητικών εταίρων του και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται τη δολοφονία για μικροκομματικά οφέλη.