Oμπάμα:«Πολύτιμος φίλος και εταίρος η Κύπρος»

 

Την ισχυρή του στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου με μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας,τονίζει  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μήνυμα του προς τον Κύπριο Πρόεδρο με την ευκαιρία της επετείους της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας .  «Επαναλαμβάνω την ισχυρή μου στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης για επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η λύση της μακρόχρονης διαίρεσης της νήσου θα είναι καταλύτης για μεγαλύτερη ευημερία και για ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους», αναφέρει ο κ. Ομπάμα σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου.

Χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ένα πολύτιμο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ», ο κ. Ομπάμα τονίζει πως «η συνεχής μας συνεργασία είναι μεγάλης σημασίας στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας».

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει επίσης ευχαριστίες για τη φιλοξενία που παραθέσατε στον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν κατά την ιστορική του επίσκεψη στο νησί τον Μάιο.

Η επίσκεψη, καταλήγει, «δεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενθάρρυνσης των ενισχυμένων οικονομικών δεσμών».