Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τις πλήμμυρες στη Λεμεσό

Χάος και σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής μέχρι και τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου στη Λεμεσό. Υποστατικά και σπίτια πλημμύρισαν ή υπέστησαν ζημιές από τα ορμητικά νερά, ενώ δεκάδες ήταν και οι δρόμοι που πλημμύρισαν.imagew

Πολλοί ήταν επίσης και οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους και χρειάστηκε η παρέμβαση των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Αμυνας για τον απεγκλωβισμό τους.

Συγκεκριμένα, στη συμβολή της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με την οδό Πάφου, λόγω υψηλής στάθμης του νερού εγκλωβίστηκαν γύρω στα δέκα αυτοκίνητα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν με την παρέμβαση της Αστυνομίας και της Πολιτικής Αμυνας. Επίσης, στην οδό Μαρίνου Γερολάνου, εγκλωβίστηκαν οι οδηγοί δύο αυτοκίνητων, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ μέρος της οδού έχει κλείσει για την κυκλοφορία.

Στον παρακαμπτήριο Πάφου – Λεμεσού, από την αερογέφυρα νοσοκομείου μέχρι τον κυκλοφοριακό κόμβο Πολεμιδιών, εγκλωβίστηκε μεγάλος αριθμός αυτοκίνητων και γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού τους.

Λόγω των καταρρακτωδών βροχών, πλημμύρισαν επίσης οι χώροι στάθμευσης της επίχωσης στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές.

Παράλληλα σύμφωνα με την αστυνομία, η οδός Νίκαιας έχει καταστεί επικίνδυνη λόγω λάσπης και χαλικιών.

Λόγω κατολισθήσεων η μία λωρίδα στον δρόμο Πλατρών – Λεμεσού, παρά τον υδατοφράκτη Πολεμιδιών είναι κλειστή και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ τα συνεργεία των δήμων της μείζονος Λεμεσού αλλά και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Καταγραφή ζημιών

Στο μεταξύ, σε άμεση καταγραφή των ζημιών προχωρεί ο Δήμος Λεμεσού και ήδη ο δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης, επικοινώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να υπάρξει ο απαραίτητες συντονισμός.imagew

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος είχε άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός για να κινηθεί το συντομότερο η αναγκαία διαδικασία καταγραφής των ζημιών από τη θεομηνία.

«Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι δημότες των οποίων οι περιουσίες τους έχουν υποστεί ζημιές να περισυλλέγουν στο στάδιο αυτό, τεκμήρια των ζημιών αυτών όπως φωτογραφίες κ.λπ. για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία καταγραφής ζημιών αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα τονίζεται ότι προσπάθεια του Δήμου Λεμεσού είναι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται μια σύγχρονη πόλη όπως είναι η Λεμεσός, ώστε να τυγχάνει σωστής και ολοκληρωμένης διαχείρισης το θέμα των όμβριων υδάτων.

«Ήδη τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει η προσφοροδότηση αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού πέραν των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση και το ΣΑΛΑ. Αναμένεται με την ολοκλήρωση των έργων  σε περίπου μια διετία να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση του κοινού για την αντιμετώπιση των όποιων τεχνικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.