Σκάνδαλο Novartis:30 δισ.το μαύρο χρήμα απο την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων

Το FBI διέρρευσε τ ‘όνομα προστατευόμενου μάρτυρα

 

Τις πέντε μεθόδους με τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες πετύχαιναν την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων τους και κέρδιζαν τεράστια ποσά από την Ελλάδα και παγκοσμίως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός novartisΥγείας της Ελλάδας,Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι η Novartis ήταν ο «μαέστρος» αυτών των μεθόδων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο», μιλά για τα χαμένα έγγραφα στο υπουργείο Υγείας, το πώς συνδέονται οι υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ, απαντά στους επικριτές του και υπογραμμίζει ότι το «μαύρο» χρήμα από την υπερτιμολόγηση φαρμάκου στην Ελλάδα έφτασε από το 1991 τα 30 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα ποσά που έχασε το δημόσιο από την υπερτιμολόγηση φαρμάκων, και πώς χάθηκαν όλα αυτά τα λεφτά απάντησε:

Δεν είναι μόνο 23 δισ. Ας τα πιάσουμε από την αρχή. Εχουν γίνει υπολογισμοί για το διάστημα 1991-2010 με πραγματικά στοιχεία, όχι με αέρα κοπανιστό, με βάση τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς για τη δημόσια (κρατικός προϋπολογισμός, ασφαλιστικά ταμεία, Στρατός κ.ά.) και για την ιδιωτική δαπάνη. Ακολουθώντας τις πιο συντηρητικές μεθόδους υπολογίζεται πως δαπανήθηκαν για τον χώρο της Υγείας γύρω στα 250 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου το 30% των 150 δισ. δημόσιες δαπάνες ήταν «μαύρο» χρήμα και αντίστοιχα «μαύρο» χρήμα ήταν περίπου το 40% των 100 δισ. ιδιωτικών δαπανών.

Απαντώντας σε ερώτηση σε τι συνίστατο αυτό το «μαύρο» χρήμα, ανέφερε:

«Παράνομες αμοιβές και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων, υλικών και γενικά του εφοδιασμού του συστήματος. Το σύνολο είναι 85 δισ. ευρώ «μαύρο» χρήμα. Μόνο το 10% αυτού του ποσού είναι οι παράνομες αμοιβές, το φακελάκι κ.λπ. Τα 30 δισ. από αυτά είναι «μαύρο» χρήμα από την υπερτιμολόγηση μόνο του φαρμάκου (τα 23 δισ. που αναφέρατε είναι για την περίοδο μετά το 2000, όχι από το 1991 που έχουν γίνει οι υπολογισμοί).Η Novartis προφύλαξε πολλά φάρμακά της, ακόμα και «off-patent», από μεγάλες μειώσεις τιμών μέσα από τη διαδικασία της τιμολόγησης. Γι’ αυτά απαιτούνταν υπουργικές υπογραφές, γι’ αυτό υπήρχαν και τα «αντίτιμα».Αν οι φαρμακευτικές έπαιρναν μια υψηλή τιμή από την Ελλάδα, αυτό οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές που αφορούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενών σε χώρες όπως η Βραζιλία ή η Ρωσία. Γι’ αυτό και ήθελαν να τιμολογούνται γρήγορα στην Ελλάδα, για να «δένουν» μια μεγαλύτερη τιμή παγκοσμίως

Διέρρευσαν όνομα προστατευόμενης μάρτυρα

Στο μεταξύ από λάθος του FBI φαίνεται να διέρρευσε η ταυτότητα μίας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων.

H γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, φέρεται να είναι η πηγή, η οποία αποκάλυψε πρώτη τα στοιχεία για τον χρηματισμό και τις περίεργες πρακτικές των στελεχών της Novartis. Αν και βρίσκεται υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ωστόσο, τα στοιχεία της περιλαμβάνονται κανονικά στα έγγραφα που απέστειλε το FBI και τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πρόκειται για την Μ.Μ η οποία ήταν γραμματέας του κ. Φρουζή από την εποχή που ο ίδιος εργαζόταν στον ΟΤΕ, έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα για λογαριασμό του και κρατούσε όλες τις σημειώσεις του.

Στα έγγραφα του FBI τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αποκαλύπτεται το όνομα και η ιδιότητα της μάρτυρος. Είναι αυτή η οποία κάποια στιγμή συγκέντρωσε και απέκτησε όλο το αρχείο του προϊσταμένου της στην εταιρεία».

Η επαγγελματική τους σχέση κλονίστηκε μετά την ξαφνική παραίτηση του κ. Φρουζή για λόγους υγείας, από τη Novartis. Ο ίδιος, με την εταιρεία διατήρησε εξαιρετικές σχέσεις, ενώ του επετράπη να χρησιμοποιεί το εταιρικό αυτοκίνητο για αρκετούς μήνες.

Όταν ο κ. Φρουζής επέστρεψε στο γραφείο του, μετά από καιρό, για να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα, ανακάλυψε ότι όλα είχαν εξαφανιστεί.

Τότε, μηνύει την γραμματέα του, όχι μόνο για κατακράτηση των ηλεκτρονικών του αρχείων, αλλά και για υπεξαίρεση ενός σημαντικού ποσού από τον λογαριασμό του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η γραμματέας του, υπέβαλε και εκείνη μήνυση εναντίον του για ψευδή καταμήνυση.

Προανακριτική ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας,και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Για όσους χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες “κουκουλοφόρους” είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός σκοπεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και παρατήρησε πως εμφανίζονται πολιτικοί να ζητούν ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη σημείωσε πως εκείνος έκανε μόνο μια εκτίμηση.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί “σκευωρίας” ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ευθέως αν θεωρεί πως υπάρχουν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που στήνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης και σημείωσε: “Είναι άλλο να κάνεις κριτική σε μια δικαστική απόφαση και άλλο να κατηγορείς εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούν ότι ετοιμάζουν σκευωρίες σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τάχθηκε κατά της “ανθρωποφαγίας” και δήλωσε πως είναι αδιαπραγμάτευτο το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε ερώτηση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή απάντησε ότι “ο στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε σε πρακτικές του 2000 που κατέστρεψαν τη χώρα”.