Μαλάς: Κυβέρνηση που να ενώνει την κοινωνία όχι τις φιλοδοξίες προσωπικοτήτων


Μια κυβέρνηση η οποία θα ενώνει πρωτίστως την κοινωνία και όχι τις φιλοδοξίες πολιτικών προσωπικοτήτων, υποσχέθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, εξερχόμενος από την τηλεμαχία που είχε το βράδυ της Τετάρτης  με τον ανθυποψήφιό του Νίκο Αναστασιάδη.imagew-8.aspx

Σε ερώτηση για την εντύπωση που του έκανε το ντιμπέιτ ο κ. Μαλάς απάντησε ότι «την εντύπωση θα την σχηματίσουν οι πολίτες». «Μας έχουν ακούσει, μας έχουν δει για πάρα πολλούς μήνες, μας έχουν κρίνει – εύχομαι – και είναι η ώρα να μας αξιολογήσουν και να αποφασίσουν οι πολίτες».

«Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους τους συμπολίτες μου, είτε συμμετείχαν στις εκλογές την προηγούμενη Κυριακή είτε όχι, να δώσουν μια ηχηρή απάντηση, όπως αυτή αποτυπώνεται και στον πρώτο γύρο, ότι η χώρα μας πρέπει όντως να προχωρήσει σε μια πιο προοδευτική διαχείριση των κοινωνικοοικονομικών θεμάτων», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά «αν δεν λειτουργήσουμε με τόλμη, με όραμα και σχεδιασμό έτσι ώστε να εξέλθουμε από αυτή την παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αυτά τ αποτελέσματα της κρίσης να τα νοιώσει ο απλός πολίτης, τότε δυστυχώς θα είμαστε σε μια χώρα, στην οποία ο κοινωνικός χάρτης θα παραμείνει τόσο χαραγμένος με τις ανισότητες τις κοινωνικές που τον χαρακτηρίζουν σήμερα».

Όμως, σημείωσε, «η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους». Η επόμενη κυβέρνηση, πρόσθεσε, «θα διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα όπως το Κυπριακό, θα διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομία». Αλλά βεβαίως, πρόσθεσε, «θα πρέπει να είναι και η κυβέρνηση που πρέπει να γυρίσει σελίδα όσον αφορά την πολιτική μας συμπεριφορά».

«Όσο καλές ιδέες και να έχει κάποιος στην πολιτική, αν δεν έχει το δημοκρατικό υπόβαθρο,  αν δεν έχει αξίες, αρχές πάνω στις οποίες να κτίσει αυτή την πολιτική και να είναι μια πολιτική στη βάση της αμοιβαιότητας, της ειλικρίνειας, του σεβασμού, της έντιμης σχέσης με την κοινωνία, τότε δεν θα πάμε μπροστά», ανέφερε.

Ο κ. Μαλάς είπε επίσης ότι «είναι η ώρα επιτέλους η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και την θεσμική κρίση που έχουμε. Να γυρίσουμε σελίδα αλλά να είμαστε και αποφασιστικοί σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

«Η δική μου κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση αποτελούμενη από συμπολίτες μου από ολόκληρο το κοινωνικοπολιτικό φάσμα της χώρας», ανέφερε.

Μια κυβέρνηση, σημείωσε, «που να ενώνει πρωτίστως την κοινωνία και όχι να ενώνει τις φιλοδοξίες πολιτικών προσωπικοτήτων«. Αυτές, ανέφερε, «είναι πολιτικές του χθες και αυτές οι πολιτικές μας έχουν οδηγήσει στα φαινόμενα που βιώνουμε σήμερα. Εμείς θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και θα γυρίσουμε σελίδα γιατί εμπιστευόμαστε την κρίση του κυπριακού λαού».

Την Κυριακή δεν θα εκλεγεί ο κανένας 


  Νωρίτερα προσερχόμενος στο χώρο του ΡΙΚ όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής του ΡΙΚ Θ.Τσώκος και Μιχ. Μαραθεύτης ο κ. Μαλάς εξέφρασε την  πεποίθησή του ότι οι πολίτες που ψήφισαν τον ενδιάμεσο χώρο την Κυριακή θα πάνε στις κάλπες και θα αποφασίσουν  σημειώνοντας ότι την Κυριακή δεν θα εκλεγεί ο κανένας.

«Ο κυπριακός λαός την περασμένη Κυριακή έδωσε μια ισχυρότατη εντολή η χώρα μας να αλλάξει πορεία κυρίως όσον αφορά τα κοινωνικοοικονομικά», είπε ο κ. Μαλάς

Έδωσε όμως, πρόσθεσε, «και μια ισχυρή εντολή η επόμενη μέρα να μας βρει όλους ενωμένους, γιατί για να διαχειριστούμε τα τεράστια προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε, να δώσουμε ελπίδα για την επανένωση της χώρας μας, να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες πληγές που αφήνει πίσω της αυτή η οικονομική κρίση που θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να κινηθούμε με επιστημοσύνη,  με εξωστρέφεια, χωρίς ιδεοληψίες και πάνω από όλα με επαγγελματισμό και σεβασμό προς την κοινωνία».

«Η κοινωνία η ίδια θέλει να δει μια διακυβέρνηση η οποία να ενώνει πρωτίστως τους πολίτες, να τους φέρνει πιο κοντά της, οι πολιτικές να βγαίνουν από την ίδια την κοινωνία και όχι μέσα από κλειστές πόρτες», ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος.

Να είναι μια κυβέρνηση, σημείωσε, «η οποία να μην είναι προϊόν πολιτική συνδιαλλαγής και αυτό είναι που υπόσχομαι ότι θα πράξω αν οι πολίτες με επιλέξουν».

«Την επόμενη Κυριακή δεν θα εκλεγεί ο κανένας. Θα εκλεγεί ένας εκ των δύο υποψηφίων και θεωρώ ότι η Δημοκρατία μας δίνει όλους το δικαίωμα να βάζουμε και προτεραιότητες και βεβαίως να επιλέγουμε όταν αυτές οι προτεραιότητες δεν έχουν επιλεγεί», είπε.

Θεωρώ, είπε ο κ. Μαλάς, ότι «η αποχή δεν είναι επιλογή». «Η αποχή ουσιαστικά είναι αποδοχή της παρούσας κατάστασης».

«Οι συμπολίτες μας που ψήφισαν τον ενδιάμεσο χώρο που είναι πάντοτε ο ρυθμιστικός πολιτικός χώρος θα πάνε στις κάλπες και θα αποφασίσουν», ανέφερε.