Εκρηξη φυλετικού μίσους στις ΗΠΑ

 Το χάος επεκτείνεται από το Φέργκιουσον σε όλες τις πόλεις

Φλέγονται για ακόμα μία φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες από φυλετικό μίσος, μετά την απόφαση δικαστηρίου τη Δευτέρα το βράδυ να μην παραπέμψει σε δίκη τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν σε δρόμο του Φέργκιουσον στο Μιζούρι τον περασμένο Αύγουστο.assets_LARGE_t_420_54428281_type12713

Η κατάσταση, στο μεταξύ, ύστερα από μια νύχτα χάους στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 61 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13, παραμένει έκρυθμη καθώς βρέθηκε χθες το πρωί και δεύτερος νεκρός, ο 20χρονος Αφροαμερικανός ΝτεΑντρε Τζόσουα. Το σώμα του βρέθηκε καμένο και πυροβολημένο σε πορτμπαγκάζ αυτοκίνητου σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από το σημείο όπου ο Γουίλσον είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον Μπράουν.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο θάνατός του σχετίζεται με τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή. Η αστυνομία έκανε λόγο για «ύποπτο θάνατο», μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση καθώς στην πόλη, όπου το 67% του πληθυσμού είναι μαύροι αλλά οι τοπικές αρχές και οι αστυνομία είναι επανδρωμένες σχεδόν αποκλειστικά από λευκούς, η οργή των Αφροαμερικανών κοχλάζει.
Είχε προηγηθεί μια νύχτα που μετέτρεψε την πόλη σε πεδίο μάχης: διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν περιπολικά και άλλα οχήματα, ενώ έγινε έφοδος σε πολλά καταστήματα, τουλάχιστον 12 από τα οποία παραδόθηκαν στη φωτιά. Ολη τη νύχτα ακούγονταν πυρά, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και η περιοχή κηρύχθηκε για 30 ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χθες, εξάλλου, ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Φέργκιουσον επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση της βίας. Διαδηλώσεις όμως έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα διαδηλωτής πέταξε κόκκινη μπογιά στο πρόσωπο του αρχηγού της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον.

Χάος  και τρόμος assets_LARGE_t_420_54428283_type12128

Πυρά από αυτόματα όπλα, πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες πυροδότησε σχεδόν αμέσως στο Φέργκιουσον η ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.H εισαγγελία υπερασπίζεται την απόφαση, λέγοντας πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασίες» ενώ ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καλέσει τους κατοίκους να «αντιδράσουν ειρηνικά» στην απόφαση.

H απόφαση, μετά την εξέταση των μαρτυριών, ανακοινώθηκε μετά από πολυήμερη αναμονή το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) μετά την πολυήμερη εξέταση των καταθέσεων.

Μεσολάβησαν μόνο λίγες στιγμές μέχρι να ξεσπάσει ένταση στην ίδια την πόλη και ελάχιστη ώρα για να επεκταθούν οι διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Mέχρι τα ξημερώματα, στα νοσοκομεία γύρω από το Φέργκιουσον είχαν φτάσει 13 τραυματίες στα επεισόδια, δύο εκ των οποίων είχαν δεχθεί πυροβολισμούς.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 61 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια των ταραχών στα προάστια του Σεντ Λούις.

Kαταγράφηκαν 150 «σκόρπιοι» πυροβολισμοί στους δρόμους -σύμφωνα με την αστυνομία, όλοι οι πυροβολισμοί ήταν από πολίτες και όχι από τις δυνάμεις της.

Καταγγέλλοντας ως διαβλητή και άδικη τη νομική διαδικασία που οδήγησε στην απαλλαγή του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Νταν Μπράουν, οι συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου αφροαμερικανού και υπέρμαχοι των πολιτικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για δικαίωση και έναν νόμο «Μαρκ Μπράουν» που θα προστατεύει τους πολίτες. Ενισχύονται οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς στο Φέργκιουσον μετά τη λαίλαπα οργής…

«Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν» δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία είχε προγραμματιστεί να μιλήσει και ο πατέρας του Μάικλ Μπράουν, αλλά δεν το έκανε.
Οι δικηγόροι υπογράμμισαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.

«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Κραμπ.

Οι συνήγοροι της οικογένειας καταδίκασαν τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο προάστιο του Σεντ Λούι με το άκουσμα της απόφασης του σώματος των ενόρκων που απάλλαξε τον Ντάρεν Ουίλσον για τις σφαίρες που αφαίρεσαν τη ζωή του Μάικλ Μπράουν.

Λαμβάνοντας το λόγο ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ηγετική μορφή του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν έκπληξη και ζήτησε συνέχιση της έρευνας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Από την πρώτη ημέρα η οικογένεια Μπράουν έλεγε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει, τόνισε.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον κατήγγειλε τη βία λέγοντας πως ο νεαρός Μάικλ «δεν θα μείνει στη μνήμη για τις στάχτες των κτιρίων που καίγονται στο Φέργκιουσον».

Αντίθετα δήλωσε ότι η οικογένεια του 18χρονου αφροαμερικανού θα πιέσει για νέα νομοθεσία για την προστασία των πολιτών υποστηρίζοντας έναν «νόμο Μαικλ Μπράουν» που θα υποχρεώνει τους αστυνομικούς να φορούν στη στολή τους κάμερα.

Παράλληλα, κατήγγειλε ως ανεύθυνη την απόφαση του εισαγγελέα να ανακοινώσει την απόφαση αργά το βράδυ της Δευτέρας. Το σώμα των ενόρκων «ράγισε τις καρδιές και τις ψυχές μας» είπε, αλλά υπογράμμισε ότι «θα συνεχιστεί η μάχη για ένα νέο επίπεδο λογοδοσίας σε αυτή τη χώρα».

Περισσότερες δυνάμεις της Εθνοφρουράς αναμένεται να αναπτυχθούν στο προάστιο του Σεντ Λούι με εντολή του κυβερνήτη του Μιζούρι. Περισσότερα από 80 άτομα συνελήφθησαν στις χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί έως σήμερα στο Φέργκιουσον και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Ο δήμαρχος του Φέργκιουσον Τζέιμς Νόουλς δήλωσε στον απόηχο των ταραχών ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το μέλλον του Ντάρεν Ουίλσον στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ο Ουίλσον έχει τεθεί σε αργία, αλλά συνεχίζει να πληρώνεται, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας, δήλωσε.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η Εθνοφρουρά δεν αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα στην πόλη, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν το βράδυ.

«Η απόφαση να καθυστερήσει η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι ιδιαίτερα ανησυχητική» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ζητάμε από τον κυβερνήτη να θέσει στη διάθεσή μας και να αναπτύξει όλους τους απαραίτητους πόρους για να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή περιουσιών και να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές στο Φέργκιουσον» ανέφερε.

Στο μεταξύ οι ταραχές και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επεκτείνονται ως ένα πελώριο τσουνάμι σε ολόκληρη  την Αμερική φερνοντας στις μνήμες  το φυλετικό μίσος και την μισαλλοδοξία που κυριαρχούσαν πριν μερικές δεκαετίες στην λεγόμενη  χώρα της Δημοκρατίας και των ελευθεριών  με ένα σάπιο δικαστικό σύστημα.