Ελεγκτική Υπηρεσία:Εμμεση συγκάλυψη σκανδάλων επί εποχής Χρυστάλλας Γιωρκάτζη

Για έμμεση συγκάλυψη σκανδάλων με την καταγραφή τους ως απλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης επί εποχής Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο τιμόνι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία, σχολιάζοντας σημερινή ανακοίνωση της κ. Γιωρκάτζη.imagew-1.aspx

Τονίζει ακόμα ότι οποιαδήποτε λογική απόκρυψης λαθών και παραλείψεων της ίδιας της Υπηρεσίας που έγιναν στο παρελθόν, ουσιαστικά ισοδυναμεί με αδυναμία λήψης μέτρων διόρθωσης και βελτίωσης, αλλά και λογοδοσίας.

«Τα σκάνδαλα του ΣΑΠΑ, του ΣΑΛ Λευκωσίας και Λάρνακας, του ΧΥΤΥ Κόσιης, του ΤΕΠΑΚ και του κτηρίου του κτηματολογίου Λάρνακας, καταγράφονταν στις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφού είναι σκάνδαλα που συνέβησαν επί εποχής της κας Γιωρκάτζη. Μόνο που η καταγραφή ως απλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, χωρίς την αναγκαία εις βάθος διερεύνηση ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την έναρξη ποινικών ερευνών, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λογοδοσία. Εξ όσων γνωρίζω, κανένα εξ αυτών δεν είχε σταλεί στο τότε Γενικό Εισαγγελέα και φυσικά κανένας υπαίτιος δεν είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό συνιστά έμμεση συγκάλυψη», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Προσθέτει ότι «ομοίως, συγκάλυψη αντί αποκάλυψη, αποτελούσε η εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιβεβαίωση της λογικότητας της τιμής για την αγορά των ελικοπτέρων της αστυνομίας, του κτηρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του κτηρίου του Κτηματολογίου Λάρνακας».

Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι συγκάλυψη αποτελούσε και το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία παρασιωπούσε το μέγα σκάνδαλο του Νοσοκομείου Λευκωσίας και, μέχρι τη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε ερευνητική επιτροπή (και έπραξε τούτο μετά που παρέλαβε 50-σέλιδη τεκμηριωμένη έκθεση του νυν Γενικού Ελεγκτή και τότε απλού λειτουργού στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων), η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν αφιέρωνε στην Ετήσια Έκθεση της περισσότερες από 10 γραμμές, χωρίς μάλιστα ίχνος αναφοράς στην ευθύνη των υπαίτιων του σκανδάλου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τέλος πως «οποιαδήποτε λογική απόκρυψης λαθών και παραλείψεων της ίδιας της Υπηρεσίας που έγιναν στο παρελθόν, ουσιαστικά ισοδυναμεί με αδυναμία λήψης μέτρων διόρθωσης και βελτίωσης, αλλά και λογοδοσίας».